× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Foto

l_7b1ccfbb999ad41faabc11692257cd93.jpg

Ekipa Danilovgrada je pobjednik 9. izdanja "Pekijade" - međunarodnog natjecanja u pripremi jela ispod peke koje je danas održano u selu Oćevija u općini Vareš.

Član žirija Hamid Kurjaković izjavio je za Fenu da je drugo mjesto osvojila ekipa iz Vareša, a treće ekipa iz Nove Gajdobre.

Pojasnio je da je za dobru peku vrlo važna količina vatre i koje se drvo koristi, doziranje tečnosti da ne ispari što su sve aspekti na koje majstori moraju paziti.

Kurjaković je navep da je cilj Pekijade promocija Oćevije i njenih kovača koji imaju tradiciju unazad 500 godina i proizvode od sjekire do posuđa koje se koristi u modernoj gastronomiji. 

Posjetioci su imali priliku obići posljednje aktivne kovačnice u Europi koje rade na vodeni pogon. Ti kovački majstori, čiji zanat se prenosi s koljena na koljeno, čuvaju umijeće obrade metala koje je oblikovalo historiju tog kraja.

Na ovogodišnjoj Pekijadi učestvovale su 32 ekipe iz Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Srbije, Slovenije, i po prvi put Crne Gore. 

Posebnu draž manifestaciji daje susret predstavnika tri mjesta koja njeguju slične gastro tradicije - Nova Gajdobra iz Srbije (Sač fest), Danilovgrad iz Crne Gore (Sač fest) i domaćina Oćevije. To "Pekijadu" pretvara u regionalni dijalog ukusa, kulture i baštine.

Organizator manifestacije je Mjesna zajednica Oćevija u suradnji sa Udrugom 'Eko turist' iz Vareša, uz podršku Općine Vareš, brojnih sponzora i resornih ministarstava Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH.

 

ARTINFO.BA

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Agro centar
  • Foto

l_7b1ccfbb999ad41faabc11692257cd93.jpg

Ekipa Danilovgrada je pobjednik 9. izdanja "Pekijade" - međunarodnog natjecanja u pripremi jela ispod peke koje je danas održano u selu Oćevija u općini Vareš.

Član žirija Hamid Kurjaković izjavio je za Fenu da je drugo mjesto osvojila ekipa iz Vareša, a treće ekipa iz Nove Gajdobre.

Pojasnio je da je za dobru peku vrlo važna količina vatre i koje se drvo koristi, doziranje tečnosti da ne ispari što su sve aspekti na koje majstori moraju paziti.

Kurjaković je navep da je cilj Pekijade promocija Oćevije i njenih kovača koji imaju tradiciju unazad 500 godina i proizvode od sjekire do posuđa koje se koristi u modernoj gastronomiji. 

Posjetioci su imali priliku obići posljednje aktivne kovačnice u Europi koje rade na vodeni pogon. Ti kovački majstori, čiji zanat se prenosi s koljena na koljeno, čuvaju umijeće obrade metala koje je oblikovalo historiju tog kraja.

Na ovogodišnjoj Pekijadi učestvovale su 32 ekipe iz Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Srbije, Slovenije, i po prvi put Crne Gore. 

Posebnu draž manifestaciji daje susret predstavnika tri mjesta koja njeguju slične gastro tradicije - Nova Gajdobra iz Srbije (Sač fest), Danilovgrad iz Crne Gore (Sač fest) i domaćina Oćevije. To "Pekijadu" pretvara u regionalni dijalog ukusa, kulture i baštine.

Organizator manifestacije je Mjesna zajednica Oćevija u suradnji sa Udrugom 'Eko turist' iz Vareša, uz podršku Općine Vareš, brojnih sponzora i resornih ministarstava Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH.

 

ARTINFO.BA

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više