U selu koje već više od pet stoljeća čuva živu tradiciju kovačkog zanata, vatra će gorjeti i ove godine ne samo u kovačnicama već i pod pekama. Oćevija, selo smješteno u podnožju planine Zvijezde u općini Vareš bit će 9. kolovoza centar spajanja tradicionalne kuhinje i zanatskog naslijeđa, zahvaljujući 9. izdanju 'Pekijade - međunarodnog natjecanja u pripremi jela ispod peke.
Organizator te manifestacije je Mjesna zajednica Oćevija u suradnji sa Udrugom 'Eko turist' iz Vareša, uz podršku Općine Vareš, brojnih sponzora i resornih ministarstava Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH.
Prema informaciji organizatora, ovogodišnja Pekijada obara sve dosadašnje rekorde. Kulinarske vještine odmjerit će 41 ekipa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, prvi put i Crne Gore. Natjecanje počinje u 12.30 sati, a proglašenje najboljih zakazano je za 16.00 sati.
Posebnu draž manifestaciji daje susret predstavnika tri mjesta koja njeguju slične gastro tradicije - Nova Gajdobra iz Srbije (Sač fest), Danilovgrad iz Crne Gore (Sač fest) i domaćina Oćevije. To 'Pekijadu' pretvara u regionalni dijalog ukusa, kulture i baštine.
Dok mirisi peke ispunjavaju zrak, posjetitelji će imati priliku obići posljednje aktivne kovačnice u Europi, koje rade na vodeni pogon. Ti kovački majstori, čiji zanat se prenosi s koljena na koljeno već više od 500 godina, čuvaju umijeće obrade metala koje je oblikovalo povijest tog kraja.
- Pekijada nije samo gastronomsko natjecanje, čuvarica je duha jednog vremena. Prilika je to da se ožive zanati, tradicija i zajedništvo koje polako blijedi pred suvremenim načinom života, poručuju organizatori.
Pozivaju ljubitelje autentičnih doživljaja da 9. kolovoza postanu dio jedinstvene priče o vještinama, ukusima i naslijeđu koje odolijeva vremenu.
artinfo.ba