• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

lijecenje jetre

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, po prvi puta u Bosni i Hercegovini, izvedena je i u rutinsku praksu stavljena nova metoda za tretman tumora jetre bez izvođenja operativnog zahvata. Radi se o tzv. etanolskoj ablaciji tumora jetre pri kojoj se izravno u tumor, pod kontrolom ultrazvuka ubrizgava određena količina apsolutnog alkohola. Nakon provedenog tretmana, dolazi do odumiranja ćelija tumora i manjeg dijela okolnog zdravog tkiva čime tumor biva u potpunosti uništen i zamijenjen ožiljnim tkivom.

Kako je priopćeno iz UKC Tuzla, sama procedura traje 20-tak minuta, a pacijent već sljedećeg dana može ići kući. Dodatna pogodnost jeste da se može ponavljati onoliko puta koliko je potrebno da tumor u cijelosti nestane.

Prema riječima prof. Nermina Salkića, iako se radi o proceduri koja je primjenjiva na izuzetno odabranu grupu pacijenata, etanolska ablacija omogućava ili izliječenje ili značajno produženje života pacijenata koje se mjeri godinama.

Do sada su pacijenti u BiH, a koji su imali tumore jetre ili jetrene metastaze koji iz raznih razloga nisu bili pogodni za operativni tretman, za ovakve procedure morali ići izvan granica BiH.

U timu koji je napravio ovu proceduru sudjelovali su akademik prof.dr.sc. Enver Zerem, prof.dr.sc. Nermin Salkić, te dipl. med. sestra Bahrija Haračić i med. sestra Firdeusa Isaković iz Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti, dok su s Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju sudjelovali dr. Halid Mahmutović, dr. Dženita Mešić Ahmetašević, te med. tehničar Adis Kavgić, priopćeno je iz UKC Tuzla.

ap|artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17