Kljukuša je nekad sigurno bila neizostavan dio trpeze , ali i sada se sačuvala , pogotovo kada je u pitanju seoska kuhinja. Priprema je jednostavna, a svatko ima svoj način pravljenja i neku specifičnost. Donosimo jedan od recepata za ovo starinsko jelo.
- oko 2 kg krompira,
- 200 g brašna,
- 150 ml ulja,
- soli po ukusu,
- biber po ukusu,
- 2 glavice luka
Priprema je sljedeća :
-prvo oguilite krumpir i izrendate ga na krupno rende
-potom pomiješate krumpir s uljem , i začinima
- dodate brašno i dobro promiješate, a najbolje je promiješati rukama dok se smjesa ne sjedini
- po potrebi i ukusu, možete dodati i sjeckani luk
- u zagrijanu tepsiju ili pleh ubacite smjesu i stavite da se peče
- nakon pola sata premažete mašću ili maslacem, i vratite da porumeni
-kada porumeni, spremna je za trpezu
Kljukuša je bila omiljena , pogotovo u obiteljima s više djece, zbog lake pripreme i jednostavnih sastojaka. Vruća se stavljala na stol. Sam spomen kljukuše mnoge vraća u sretna vremena djetinjstva.
artinfo.ba