× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti

rakija-pečenje.jpg

 

Naveliko traje sezona pečenja rakije. Iako je ove godine urod voća podbacio, domaćini su se snalazili na sve načine. Skupljano je voće iz više voćnjaka, ni ono divlje nije bilo za baciti. Ponešto se dobilo ili ukralo kod susjeda,ponešto se i kupilo, i dovoljno je da vesela mašina krene u rotaciju.

Miješalo se miješalo. Naravno, po priči nitko nije stavio više od desetak kila šećera, no svakome je izgleda slučajno prilikom istresanja šećera u kacu pukla vreća i zato malo bolje baca.

Srećom, sve je manje kazana za pečenje koji se moraju ručno okretati. Sad i to ide mehanički, samo se i miješa. Ma to je i bolje, da se ne bi slučajno popila koja više i zaboravio kazan. A muka Božja je kad moraš očistiti zagoreni kazan, a onda slobodno možeš zaboraviti na kazan za idući put. Dobit ćeš ga sutra, ali malo sutra.

Obavezno je ustati što ranije, nekoliko puta obletiti po dvorištu, vidjeti je li sve spremno. Potom popiti kavu i čašicu-dvije, ne više jer znaš da moraš nositi širu. A vruća je kao sam vrag, znaš jer si se jednom dobro opekao i dobio besplatnu depilaciju.

Potom zaklati onu klecavu kokoš, ona ide ispod kazna u žar. Zašto baš ona?Pa zato jer je peti u mjesecu daleko, a nju je najlakše stići. Jeste, malo je žilava. Možda malo više, ali nju je bilo najlakše stići. Pa nisu lud da ganjaš one mlade piliće.

Susjedi se skupljaju ubrzo, i napadaju sa šalama koje su izašle iz mode prije Krista. No, ukoliko se koja više popije odjednom i šale dobivaju inovativnost, svašta naumpada reklo bi se . Baca, baca, reklo bi se. Tetka je bacila par kilometara dalje, a strica u potok.

Koliko god dobio rakije kad je prepečeš, naravno da ćeš reći da si dobio barem deset litara više. Pa nisi budala da imaš manje nego neki Tomo, Miro , Šimo. Iako znaš da su i oni slagali. Prilikom presipanja rakije u burad i pletare, također moraš dobro paziti. Ne želiš da ti se ponovi slučaj onog Ljube iz petog sela , koji je rakiju usuo u bure u kojemu je nekad bio kiseli kupus. I naravno da je nekad dična jabukovača od 45 stupnjeva sada dobila novi šmek, šmek kiselog kupusa. Pričalo se , priča se i dan-danas. Ljubina kupusnjača ostat će neprevaziđena i o njoj će pričati generacije. Iako svi znaju da se i ona popila, i da zapravo nema te rakije koja se prosipa. Jednostavno - tako loša ne smije i ne može biti.

Stiže zima, stižu šumske šetnje. Jakne je već spremna, i to ona koja ima zadžepak. U njega ćeš staviti bočicu rakije, ili plosku, da se ne bi zaledio u hladnim uvjetima. I naravno komad špeka, ali kad dođe i to vrijeme. Valja se već i za svinjokolju spremati, domaćine!

BM/Artinfo.ba(satira)

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST

rakija-pečenje.jpg

 

Naveliko traje sezona pečenja rakije. Iako je ove godine urod voća podbacio, domaćini su se snalazili na sve načine. Skupljano je voće iz više voćnjaka, ni ono divlje nije bilo za baciti. Ponešto se dobilo ili ukralo kod susjeda,ponešto se i kupilo, i dovoljno je da vesela mašina krene u rotaciju.

Miješalo se miješalo. Naravno, po priči nitko nije stavio više od desetak kila šećera, no svakome je izgleda slučajno prilikom istresanja šećera u kacu pukla vreća i zato malo bolje baca.

Srećom, sve je manje kazana za pečenje koji se moraju ručno okretati. Sad i to ide mehanički, samo se i miješa. Ma to je i bolje, da se ne bi slučajno popila koja više i zaboravio kazan. A muka Božja je kad moraš očistiti zagoreni kazan, a onda slobodno možeš zaboraviti na kazan za idući put. Dobit ćeš ga sutra, ali malo sutra.

Obavezno je ustati što ranije, nekoliko puta obletiti po dvorištu, vidjeti je li sve spremno. Potom popiti kavu i čašicu-dvije, ne više jer znaš da moraš nositi širu. A vruća je kao sam vrag, znaš jer si se jednom dobro opekao i dobio besplatnu depilaciju.

Potom zaklati onu klecavu kokoš, ona ide ispod kazna u žar. Zašto baš ona?Pa zato jer je peti u mjesecu daleko, a nju je najlakše stići. Jeste, malo je žilava. Možda malo više, ali nju je bilo najlakše stići. Pa nisu lud da ganjaš one mlade piliće.

Susjedi se skupljaju ubrzo, i napadaju sa šalama koje su izašle iz mode prije Krista. No, ukoliko se koja više popije odjednom i šale dobivaju inovativnost, svašta naumpada reklo bi se . Baca, baca, reklo bi se. Tetka je bacila par kilometara dalje, a strica u potok.

Koliko god dobio rakije kad je prepečeš, naravno da ćeš reći da si dobio barem deset litara više. Pa nisi budala da imaš manje nego neki Tomo, Miro , Šimo. Iako znaš da su i oni slagali. Prilikom presipanja rakije u burad i pletare, također moraš dobro paziti. Ne želiš da ti se ponovi slučaj onog Ljube iz petog sela , koji je rakiju usuo u bure u kojemu je nekad bio kiseli kupus. I naravno da je nekad dična jabukovača od 45 stupnjeva sada dobila novi šmek, šmek kiselog kupusa. Pričalo se , priča se i dan-danas. Ljubina kupusnjača ostat će neprevaziđena i o njoj će pričati generacije. Iako svi znaju da se i ona popila, i da zapravo nema te rakije koja se prosipa. Jednostavno - tako loša ne smije i ne može biti.

Stiže zima, stižu šumske šetnje. Jakne je već spremna, i to ona koja ima zadžepak. U njega ćeš staviti bočicu rakije, ili plosku, da se ne bi zaledio u hladnim uvjetima. I naravno komad špeka, ali kad dođe i to vrijeme. Valja se već i za svinjokolju spremati, domaćine!

BM/Artinfo.ba(satira)

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.