ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
U RS-U DOSTUPAN

bocka.png

Roditelji Adnan Alijević i Zenira Adžemović iz Bugojna zajedno s desetogodišnjim sinom već deset godina vode bitku protiv Hemofilije A (inhibitori). Situaciji bi pomogla nabavka lijeka Hemlibra, no takvo nešto se ne uvozi u Federaciju BiH, ali se uvozi u Republiku Srpsku.

Alijević kaže kako je lijek Hemlibra registriran u Bosni i Hercegovini, ali kako ga na listi lijekova za nabavke ima samo Republika Srpska, ne i Federacija BiH, piše Klix.ba.

"Dobili smo mnoštvo obećanja, ali lijek nismo. Želim napomenuti da je ovaj lijek već tri godine dostupan u EU i zemljama regije, a u RS-u već godinu dana. U FBiH postoje još tri pacijenta s istom dijagnozom. Moje dijete je u svakodnevnoj opasnosti od nastanka potpunog invaliditeta. Ne može normalno ići u školu i izložen je ogromnim bolovima", govori Alijević dodajući kako dijagnoza donosi fizičku, psihičku i financijsku štetu.

Mostarski liječnik Borko Rajič, član Komisije za hemofiliju, rekao je kako se već neko vrijeme govori o nabavci ovog lijeka, ali kako još uvijek nema konkretnih rezultata.

"Hemlibru trenutno nemamo jer je osnovni problem što nemamo federalnu listu za nabavku. Koliko ja znam, Zavod ima jasnu viziju da želi omogućiti nabavku ovog lijeka za naše pacijente. To je jedino liječenje koje bi im moglo omogućiti koliko-toliko bolji život. Koliko sam shvatio, ta Hemlibra bi uskoro trebala biti na listi. Međutim, te liste još uvijek nema. A zašto je nema - to je pitanje koje treba postaviti na nekoj drugoj adresi", rekao je Rajič.

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17