ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Centar za edukaciju mladih

cem mladi

Tekst: Marija Augustinovic, Foto FENA/ CEM

- Usvajanjem Strategije za mlade na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Travnik postavljen je temelj za sustavno unaprjeđenje položaja mladih te njihove uloge u društvu, ocijenili su iz Centra za edukaciju mladih (CEM) u Travniku.

Strategija za mlade, čiju je izradu inicirao CEM, stavlja položaj i probleme mladih u fokus aktivnosti lokalne vlasti te definira strateške ciljeve i mjere u pravcu unaprjeđenja njihovog statusa.

Glasnogovornik CEM-a Rismir Krajišnik kazao je da će ova strategija podstaknuti mlade da sudjeluju u procesima odlučivanja i kreiranja programa, te utjecati na smanjenje njihovog odlaska iz BiH, što je veliki problem za razvoj države.

Dokumentom su obuhvaćene sve ključne oblasti života mladih kao što su: zdravlje, zaštita životne sredine, socijalna i stambena politika, kultura i umjetnost, informiranje, omladinski rad i mobilnost, zapošljavanje, samozapošljavanje i poduzetništvo, sport i slobodno vrijeme, te formalno i neformalno obrazovanje mladih, kroz koje će odgovorni akteri kreirati vlastite programe, aktivnosti i proračun za mlade.

- Strategija je dokaz da se samo strateškim djelovanjem, te suradnjom vlasti i civilnog društva mogu pokrenuti pozitivne promjene u zajednici i krenuti u pravcu izgradnje boljeg i pravednijeg društva - naglasio je Krajišnik.

Neke od mjera koje obuhvaća strategija su programi zapošljavanja i samozapošljavanja, kreiranje zdravog i sigurnog okruženja bez alkohola, droga, duhanskih prerađevina i nasilja, adekvatna i sveobuhvatna zdravstvena i socijalna zaštita, programi razvoja osobnih i socijalnih vještina, pristup kvalitetnim kulturnim sadržajima, dostupnost multidisciplinarnih razvojnih programa kreiranih prema njihovim potrebama, te osiguravanje prostora za kvalitetno upotpunjavanje slobodnog vremena.

Iz CEM-a ističu da će Strategija doprinijeti kreiranju okruženja u kojem će mladi imati sveobuhvatnu podršku u suočavanju sa životnim izazovima te biti motivirani da se aktivno uključe u razvoj lokalne zajednice, ali i cijele BiH.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17