× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti

crkva kis dron odoz

"Tko god bi se uputio tamo s namjerom uvjeriti se u to da u parku, svima na dohvat ruke, uistinu izvire mineralna voda, ali i u tradiciju prepoznatljive pogače s kajmakom – prvo što bi, na bilo kojem ulazu u grad, vidio jest crkva Sv. Ilije Proroka koja s visine kao da motri i čuva svoj narod. Ovaj grad koji je ime dobio upravo po izvorima mineralne i ljekovite vode, od Sarajeva je udaljen sjeverozapadno zračnom crtom 27 km. Okružen je brdima Jasikovica, Graščica, Berberuša i Zahor, a od rijeka ga krasi Lepenica koja se ulijeva u Fojničku rijeku.
Na ovom prostoru živi župa Kiseljak", pisao je prije dvije godine portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Dvije godine kasnije, prekrasna župna crkva nepokolebljivo dominira nad užim centrom Kiseljaka a Župa pod istim vodstvom fra Zorana Vukovića aktivno djeluje u životu ovdašnjih vjernika a usprkos svim izazovima i poteškoćama tzv. Živa crkva župe Svetog Ilije je aktivna i nadasve raspjevana.

Naime, u Župi postaje čak četiri aktivna zbora koja okupljaju velik broj vjernika svih dobnih uzrasta i profesija a koje pak vode tri nadasve zanimljive i požrtvovne osobe kako u vidu župnog tako i općenito društvenog djelovanja.


Zbor Svetog Ilije Proroka

Jedan od njih, svojevrsna maskota župne zajednice u najpozitivnijem mogućem značenju, Josip Slišković, ili kako sam kaže za sebe, „fratarska pobjeglica“ te skromno dodaje, „nemoj o meni, mi smo cjelina, ja sam samo svirač“.
Josip vodi zbor Svetog Ilije Proroka koji je počeo djelovati prije 12 godina kao mala zajednica koja se okupljala na molitvu i pjesmu, u prostorima župne crkve i kapelice Gospe od Anđela kod časnih sestara. Sve je započelo s oduševljenjem koje je donijelo sudjelovanje na duhovnim ili kako ih se češće naziva karizmatskim susretima. „Prvotna namjera i motivacija za ovakve susrete bilo je ozračje bratske ljubavi, doživljaj prisutnosti Duha Svetog i kroz njega dublji doživljaj vjere i jasnije spoznavanje Boga, kao i radost, jednostavne a lijepe pjesme, ali i kroz sve to prisutna želja za snažnijim življenjem onoga u što vjerujemo“ kaže Josip te dodaje, kako je tada tek mala skupina mladih odlučila aktivnije sudjelovati kod večernje mise (pjevanjem, čitanjem, ministriranjem).
Dogodilo se to prvi put 22. listopada 2006. godine i od tada Zbor djeluje s većim ili manjim brojem članova, kako svirača, tako pjevača, a kroz njega je prošlo mnoštvo mladih i manje mladih ljudi. Upravo njegovo stalno živo i promjenjivo tijelo donijelo je u njega bogatstvo i raznolikost koju sa sobom donosi mladost. Kroz godine, osim animiranja misa, kako u župnoj crkvi, tako i ponekad u okolnim mjestima, pjevali su uz vjenčanja, krštenja, sudjelovali na duhovnim obnovama, na koncertima, kako u Kiseljaku, tako i u drugim župama, te su tako nastala i trajna prijateljstva i veze s drugim ljudima i zborovima. Josip ponosno ističe i sudjelovanja na manifestacijama vezanima uz Advent, Božić, kako u našem gradu, tako i u našim susjednim župama.
„Upravo zbog lijepih iskustava i doživljaja koje smo imali prilike proživjeti kroz prošli niz godina, koristimo ovu priliku i pozivamo sve mlade ljude s imalo sluha ili vještinom sviranja bilo kojeg instrumenta a sa željom za pjevanjem, sviranjem, druženjem, znači aktivnim sudjelovanjem u životu župe, da se jave i priključe što je moguće prije. To se svakako odnosi i na stare, trenutno bivše članove, koji bi se opet htjeli uključiti u rad zbora (i u sve ostale zabavne aktivnosti vezane uz njega ). Probe zbora su srijedom u 19:30 sati te nedjeljom u 18 sati kada pjevamo na misi. Dođite, jer svatko ima nešto dobro što može donijeti u sebi te dijeljenjem s drugima može učiniti ovu zajednicu još življom, boljom, snažnijom i bogatijom“ poručuje Josip čija priča ovdje ne završava jer on vodi i zbor na Brnjacima, točnije filijalnoj crkvi ove Župe.

 

DJI_0272.jpg

Zbor svetog Ive Brnjaci

Naime, zbor svetog Ive sa Brnjaka prije 20-ak godina je ponovno pokrenut dolaskom fra Vinka Sičaje za župnika te tada mladog kapelana fra Velimira Bavrke , iznimno glazbeno darovitog. Prethodni zbor je vodila svojevrsna legenda ovih prostora, pokojna sestra Tihomira Božić.
Osim Zbora, u to vrijeme na Brnjacima s radom počinju, uz veliku angažiranost fra Velimira i sestre Ane Marić i mala i velika Frama a Zbor od svega početnih nekoliko članova za kratko vrijeme okuplja njih 40-ak.
„Duh Sveti bio je na djelu, i sve nas je nosio svojom snagom u pjesmi i molitvi. Probe smo imali dva puta tjedno. Svirao nam je Dario Kapetanović , na svakoj nedjeljnoj misi. Ovo vrijeme izuzetno i ne ponovljivo, traje do '2006. godine kada nastavlja nas sadašnji voditelj Josip Slišković“ kažu nam sugovornici sa Brnjaka te poručuju, „dosta toga se promijenilo, al' i dalje traje stado malo odabrano“.

66819992_536233166914680_2272246297555632128_n.jpg

 

Crkveni zbor svetog Ilije

Predstavljanjem ovih dvaju zborova tek smo na pola puta. Crkveni zbor svetog Ilije u Kiseljaku djeluje dugi niz godina. Od 2004. zbor vodi profesorica Nikolina Pavlović. Trenutno broji 15 članova, a probe su jednom tjedno. Nedjeljom pjevaju na misi u 8:00 ili 10:00 sati i isključivo izvode liturgijsku crkvenu glazbu. Ljubav prema crkvenom liturgijskom pjevanju i crkvenoj glazbi uopće, nastoje prenijeti na sve vjernike koji sudjeluju na nedjeljnim ili blagdanskim slavljima. "Svi koje krasi lijepo pjevanje, a imaju želju i volju za istim, zboru se mogu pridružiti jer tko pjeva dvaput moli“ poručuje voditeljica Zbora.


 

Frama bend

Frama bend Kiseljak postoji već dugi niz godina. Osnovan je na inicijativu Barbare Budimir a članovi benda mijenjali su se iz generacije u generaciju dok trenutni sastav čine:
Ema Kuliš, Tea Miličević, Gabrijela Oroz, Pavo Stanić, Josip Marjanović i Nikolina Sumić. „Osim što bend uveličava nedjeljne mise, također sudjeluje i na mnogim festivalima, božićnim koncertima", ponosno nam ističe premda mlada, u Kiseljaku već dobro poznata Barbara čiji prekrasni glas uveseljava sva važnija događanja i manifestacije.



Ostale aktivnosti

Međutim, djelovanje Župe i župne zajednice ne završava na pjevanju. Župu živom ponajviše održavaju oni najmlađi okupljeni u razne vrste i sekcije Frame a prethodnih godina vođeni fra Ivicom Matišićem. Njihovi koncerti, predstave, adventski sadržaji te posebice projekt Dječje ljeto nerijetko doslovno odzvanjaju cijelom Župom. Kad kažemo odzvanjaju mislimo na glazbu, pjesme i ono najiskrenije i najčišće što na svijetu postoji, dječjim smijehom.

 


Naveliko poznato je i svetište pod tzv. Crvenom stijenom u naselju Podastinje koje je utemeljio (1955.)  fra Stjepan Buljan na mjestu gdje je od davne 1928. bio Gospin kip. Potajna ideja bila je osjećanje na sve ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću. S obzirom da je to u tim vremenima moglo jedinom usmenom predajom, prenoseći sjećanja na mlađe naraštaje, običaj održavanja misa na ovom mjestu ostao je do danas, kada se vjernici, svake subote ujutro okupljaju u razdoblju od početka svibnja pa do kraja listopada.
Za ovo mjesto odnosno Podastinje, veže se i križni put, predvođen Framašima koje pak prate stotine vjernika, postaju po postaju sve do veliko križa na vrhu koji doslovno bdije nad gradom.
Zavjetno mjesto imaju i vjernici koji gravitiraju filijalnoj crkvi na Brnjacima. Riječ je o zavjetnom mjestu svetog Ive u Čalikovcu gdje je nedavno postavljena i spomen ploča poginulim braniteljima ovoga kraja.
Župa se uključuje, u skladu sa svojim nadležnostima u sve važnije društvene aktivnosti i život svojih vjernika. Aktualni svećenici, fra Zoran, fra Ivica te dosad nespomenuti fra Drago, uz župljane su u sretnim ali i onim tužnim trenucima njihovih života. Nerijetko pomažu logistički, razgovorom, podrškom i ono najvažnije molitvom, ne gurajući se u prve redove nego sa strane promatrajući i „uskačući“ u trenucima kada se to od njih očekuje ili traži.

U dobru i zlu

Pored humanitarnog rada, ali onog izvan naslovnica, trude se olakšati život vjernicima te poticati određene projekte koji su od opće koristi poput infrastrukturnih ili pak nekih društvenih normi, pravila i odluka koje mogu biti poboljšane.
Važan, mnogi će reći i najvažniji dio vjerskog života katolika u Kiseljaku je onaj koji vode Školske sestre franjevke, dječji vrtić „Sveti Franjo“ koji djeluje više od 10 godina i svakodnevno brine i odgaja brojne mališanima.
No da svijet ne živi samo od materijalnog pa ni duhovnog, nego mu tu i tamo treba i malo razonode, najbolje zna naš fra Drago Perković, svojevrsni turistički vodič koji se s vremena na vrijeme potrudi organizirati i određena hodočašća.
Jer, kako kažu članovi zbora Svetog Ilije Proroka, ovo nije zbor nego druga obitelj! Obitelj koja je tu i dobrim i lošim trenucima. Obitelj koja odvaja svoje privatno vrijeme da bi sudjelovala u nečem većem od osobnih interesa.
Sve ovo, i puno puno više je kiseljačka župna zajednica. Nije najbolja, nije najaktivnija, a Bog zna ni u crkvi najčešća, ali je naša!
Stoga dragi Kiseljačani, kako vidite, naši zborovi traže i nove članove (posebno su na cijeni muški glasovi) te ako imate barem malo sluha i veliku želju za dobrim druženjem, nemate što čekati. Kako kažu aktivni članovi, svakako je kava najbolji dio svake probe.

 

 

artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST

crkva kis dron odoz

"Tko god bi se uputio tamo s namjerom uvjeriti se u to da u parku, svima na dohvat ruke, uistinu izvire mineralna voda, ali i u tradiciju prepoznatljive pogače s kajmakom – prvo što bi, na bilo kojem ulazu u grad, vidio jest crkva Sv. Ilije Proroka koja s visine kao da motri i čuva svoj narod. Ovaj grad koji je ime dobio upravo po izvorima mineralne i ljekovite vode, od Sarajeva je udaljen sjeverozapadno zračnom crtom 27 km. Okružen je brdima Jasikovica, Graščica, Berberuša i Zahor, a od rijeka ga krasi Lepenica koja se ulijeva u Fojničku rijeku.
Na ovom prostoru živi župa Kiseljak", pisao je prije dvije godine portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Dvije godine kasnije, prekrasna župna crkva nepokolebljivo dominira nad užim centrom Kiseljaka a Župa pod istim vodstvom fra Zorana Vukovića aktivno djeluje u životu ovdašnjih vjernika a usprkos svim izazovima i poteškoćama tzv. Živa crkva župe Svetog Ilije je aktivna i nadasve raspjevana.

Naime, u Župi postaje čak četiri aktivna zbora koja okupljaju velik broj vjernika svih dobnih uzrasta i profesija a koje pak vode tri nadasve zanimljive i požrtvovne osobe kako u vidu župnog tako i općenito društvenog djelovanja.


Zbor Svetog Ilije Proroka

Jedan od njih, svojevrsna maskota župne zajednice u najpozitivnijem mogućem značenju, Josip Slišković, ili kako sam kaže za sebe, „fratarska pobjeglica“ te skromno dodaje, „nemoj o meni, mi smo cjelina, ja sam samo svirač“.
Josip vodi zbor Svetog Ilije Proroka koji je počeo djelovati prije 12 godina kao mala zajednica koja se okupljala na molitvu i pjesmu, u prostorima župne crkve i kapelice Gospe od Anđela kod časnih sestara. Sve je započelo s oduševljenjem koje je donijelo sudjelovanje na duhovnim ili kako ih se češće naziva karizmatskim susretima. „Prvotna namjera i motivacija za ovakve susrete bilo je ozračje bratske ljubavi, doživljaj prisutnosti Duha Svetog i kroz njega dublji doživljaj vjere i jasnije spoznavanje Boga, kao i radost, jednostavne a lijepe pjesme, ali i kroz sve to prisutna želja za snažnijim življenjem onoga u što vjerujemo“ kaže Josip te dodaje, kako je tada tek mala skupina mladih odlučila aktivnije sudjelovati kod večernje mise (pjevanjem, čitanjem, ministriranjem).
Dogodilo se to prvi put 22. listopada 2006. godine i od tada Zbor djeluje s većim ili manjim brojem članova, kako svirača, tako pjevača, a kroz njega je prošlo mnoštvo mladih i manje mladih ljudi. Upravo njegovo stalno živo i promjenjivo tijelo donijelo je u njega bogatstvo i raznolikost koju sa sobom donosi mladost. Kroz godine, osim animiranja misa, kako u župnoj crkvi, tako i ponekad u okolnim mjestima, pjevali su uz vjenčanja, krštenja, sudjelovali na duhovnim obnovama, na koncertima, kako u Kiseljaku, tako i u drugim župama, te su tako nastala i trajna prijateljstva i veze s drugim ljudima i zborovima. Josip ponosno ističe i sudjelovanja na manifestacijama vezanima uz Advent, Božić, kako u našem gradu, tako i u našim susjednim župama.
„Upravo zbog lijepih iskustava i doživljaja koje smo imali prilike proživjeti kroz prošli niz godina, koristimo ovu priliku i pozivamo sve mlade ljude s imalo sluha ili vještinom sviranja bilo kojeg instrumenta a sa željom za pjevanjem, sviranjem, druženjem, znači aktivnim sudjelovanjem u životu župe, da se jave i priključe što je moguće prije. To se svakako odnosi i na stare, trenutno bivše članove, koji bi se opet htjeli uključiti u rad zbora (i u sve ostale zabavne aktivnosti vezane uz njega ). Probe zbora su srijedom u 19:30 sati te nedjeljom u 18 sati kada pjevamo na misi. Dođite, jer svatko ima nešto dobro što može donijeti u sebi te dijeljenjem s drugima može učiniti ovu zajednicu još življom, boljom, snažnijom i bogatijom“ poručuje Josip čija priča ovdje ne završava jer on vodi i zbor na Brnjacima, točnije filijalnoj crkvi ove Župe.

 

DJI_0272.jpg

Zbor svetog Ive Brnjaci

Naime, zbor svetog Ive sa Brnjaka prije 20-ak godina je ponovno pokrenut dolaskom fra Vinka Sičaje za župnika te tada mladog kapelana fra Velimira Bavrke , iznimno glazbeno darovitog. Prethodni zbor je vodila svojevrsna legenda ovih prostora, pokojna sestra Tihomira Božić.
Osim Zbora, u to vrijeme na Brnjacima s radom počinju, uz veliku angažiranost fra Velimira i sestre Ane Marić i mala i velika Frama a Zbor od svega početnih nekoliko članova za kratko vrijeme okuplja njih 40-ak.
„Duh Sveti bio je na djelu, i sve nas je nosio svojom snagom u pjesmi i molitvi. Probe smo imali dva puta tjedno. Svirao nam je Dario Kapetanović , na svakoj nedjeljnoj misi. Ovo vrijeme izuzetno i ne ponovljivo, traje do '2006. godine kada nastavlja nas sadašnji voditelj Josip Slišković“ kažu nam sugovornici sa Brnjaka te poručuju, „dosta toga se promijenilo, al' i dalje traje stado malo odabrano“.

66819992_536233166914680_2272246297555632128_n.jpg

 

Crkveni zbor svetog Ilije

Predstavljanjem ovih dvaju zborova tek smo na pola puta. Crkveni zbor svetog Ilije u Kiseljaku djeluje dugi niz godina. Od 2004. zbor vodi profesorica Nikolina Pavlović. Trenutno broji 15 članova, a probe su jednom tjedno. Nedjeljom pjevaju na misi u 8:00 ili 10:00 sati i isključivo izvode liturgijsku crkvenu glazbu. Ljubav prema crkvenom liturgijskom pjevanju i crkvenoj glazbi uopće, nastoje prenijeti na sve vjernike koji sudjeluju na nedjeljnim ili blagdanskim slavljima. "Svi koje krasi lijepo pjevanje, a imaju želju i volju za istim, zboru se mogu pridružiti jer tko pjeva dvaput moli“ poručuje voditeljica Zbora.


 

Frama bend

Frama bend Kiseljak postoji već dugi niz godina. Osnovan je na inicijativu Barbare Budimir a članovi benda mijenjali su se iz generacije u generaciju dok trenutni sastav čine:
Ema Kuliš, Tea Miličević, Gabrijela Oroz, Pavo Stanić, Josip Marjanović i Nikolina Sumić. „Osim što bend uveličava nedjeljne mise, također sudjeluje i na mnogim festivalima, božićnim koncertima", ponosno nam ističe premda mlada, u Kiseljaku već dobro poznata Barbara čiji prekrasni glas uveseljava sva važnija događanja i manifestacije.



Ostale aktivnosti

Međutim, djelovanje Župe i župne zajednice ne završava na pjevanju. Župu živom ponajviše održavaju oni najmlađi okupljeni u razne vrste i sekcije Frame a prethodnih godina vođeni fra Ivicom Matišićem. Njihovi koncerti, predstave, adventski sadržaji te posebice projekt Dječje ljeto nerijetko doslovno odzvanjaju cijelom Župom. Kad kažemo odzvanjaju mislimo na glazbu, pjesme i ono najiskrenije i najčišće što na svijetu postoji, dječjim smijehom.

 


Naveliko poznato je i svetište pod tzv. Crvenom stijenom u naselju Podastinje koje je utemeljio (1955.)  fra Stjepan Buljan na mjestu gdje je od davne 1928. bio Gospin kip. Potajna ideja bila je osjećanje na sve ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću. S obzirom da je to u tim vremenima moglo jedinom usmenom predajom, prenoseći sjećanja na mlađe naraštaje, običaj održavanja misa na ovom mjestu ostao je do danas, kada se vjernici, svake subote ujutro okupljaju u razdoblju od početka svibnja pa do kraja listopada.
Za ovo mjesto odnosno Podastinje, veže se i križni put, predvođen Framašima koje pak prate stotine vjernika, postaju po postaju sve do veliko križa na vrhu koji doslovno bdije nad gradom.
Zavjetno mjesto imaju i vjernici koji gravitiraju filijalnoj crkvi na Brnjacima. Riječ je o zavjetnom mjestu svetog Ive u Čalikovcu gdje je nedavno postavljena i spomen ploča poginulim braniteljima ovoga kraja.
Župa se uključuje, u skladu sa svojim nadležnostima u sve važnije društvene aktivnosti i život svojih vjernika. Aktualni svećenici, fra Zoran, fra Ivica te dosad nespomenuti fra Drago, uz župljane su u sretnim ali i onim tužnim trenucima njihovih života. Nerijetko pomažu logistički, razgovorom, podrškom i ono najvažnije molitvom, ne gurajući se u prve redove nego sa strane promatrajući i „uskačući“ u trenucima kada se to od njih očekuje ili traži.

U dobru i zlu

Pored humanitarnog rada, ali onog izvan naslovnica, trude se olakšati život vjernicima te poticati određene projekte koji su od opće koristi poput infrastrukturnih ili pak nekih društvenih normi, pravila i odluka koje mogu biti poboljšane.
Važan, mnogi će reći i najvažniji dio vjerskog života katolika u Kiseljaku je onaj koji vode Školske sestre franjevke, dječji vrtić „Sveti Franjo“ koji djeluje više od 10 godina i svakodnevno brine i odgaja brojne mališanima.
No da svijet ne živi samo od materijalnog pa ni duhovnog, nego mu tu i tamo treba i malo razonode, najbolje zna naš fra Drago Perković, svojevrsni turistički vodič koji se s vremena na vrijeme potrudi organizirati i određena hodočašća.
Jer, kako kažu članovi zbora Svetog Ilije Proroka, ovo nije zbor nego druga obitelj! Obitelj koja je tu i dobrim i lošim trenucima. Obitelj koja odvaja svoje privatno vrijeme da bi sudjelovala u nečem većem od osobnih interesa.
Sve ovo, i puno puno više je kiseljačka župna zajednica. Nije najbolja, nije najaktivnija, a Bog zna ni u crkvi najčešća, ali je naša!
Stoga dragi Kiseljačani, kako vidite, naši zborovi traže i nove članove (posebno su na cijeni muški glasovi) te ako imate barem malo sluha i veliku želju za dobrim druženjem, nemate što čekati. Kako kažu aktivni članovi, svakako je kava najbolji dio svake probe.

 

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.