ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Za starije od 60 godina

vranic_1.jpg

Ministar zdravstva Sarajevske županije Haris Vranić danas je kazao da je zadnjih 10 dana epidemiološka situacija u vezi oboljelima od infekcije SARS/Covid-19 u KS stabilna te da nije povećan broj novozaraženih u odnosu na deset dana ranije.

Vranić je zastupnike Skupštine KS na sjednici izvijestio o epidemiološkoj situaciji, te pored ostalog kazao da ohrabruje podataka što nema veliki broj pacijenata na punoj mehaničkoj ventilaciji.

Prema odluci Kriznog stožeraFederacije BiH, oko 30 posto bolničkih kapaciteta mora biti na raspolaganju Covid-pacijentima i ta odluka se poštuje u kliničkim centrima.

Također je izvijestio da je tijekom rujna Opća bolnica "dr. Abdulah Nakaš" dobila još jedan respirator, a Klinički centar Univerziteta u Sarajevu dva.

Prenio je stav Svjetske zdravstvene organizacije da se ne objavljuje broj novozaraženih, već samo onih hospitaliziranih.

Vranić je pojasnio da se 4. val Covid-19, izazvan delta sojem, više širi, akumulira se u ljudskom tijelu, tako da zaražena osoba može brže da prenese virus na veći broj ljudi. One teške, kritične forme nemaju dužu evoluciju bolesti u odnosu na prethodne, već oni koji su predisponirani virusom završavaju na intenzivnoj njezi.

Iako je u prethodnom periodu rastao broj novozaraženih, to zadnjih sedam dana nije slučaj te se očekuje da će broj zaraženih imati tendenciju pada. 

- U 4. valu ulazimo rasterećeniji jer se ljudi cijepe. Bez suradnje sa građanima epidemiju ćemo produžiti, ona će biti nastavljena. Sars-Covid nikada neće nestati, ali neće žarišta biti opterećujuća zbog cjepiva – istakao je Vranić.

Međutim, dodao je, primjetno je da je veći postotak hospitaliziranih koji nisu cijepljeni. Od 209 hospitaliziranih osoba, samo je oko 9,8 posto onih koji su vakcinisani, a oko 89 posto oboljelih nisu cijepljeni.

Krizni stožer razmišlja da se počne i sa cijepljenjem trećom dozom za građane koji imaju više od 60 godina. Oni koji su primili Pfizer cjepivo preporučuje se da prime drugo cjepivo, a prijedlog je Sinopharm.

Povećan je i broj Covid-pozitivne djece školskog uzrasta. Ali, Vranić kaže da srećom nijedno dijete nije životno ugroženo, a trenutno je troje djece hospitalizirano.

Djeca su otpornija, stoga, Vranić kaže da roditelji ne trebaju imati povećanu brigu zbog toga, ali, s obzirom na to da je počela školska godina, problem predstavljaju roditelji djeteta koje nije cijepljeno, te može virus prenijeti roditeljima. Krizni stožer KS razmišlja i o cijepljenju djece starije od 15 godina.

Kao problem vidi nedostatak dovoljnog broja medicinskog kadra, na tržištu nema pulmologa jer specijalizacija nije atraktivna, ali po njegovim riječima morat će se promijeniti ta politika i na osnovu potreba raspisivati specijalizacije kako bi ih mladi ljekari odlučili prihvatiti. Nastoje uposliti više ljekara u skladu sa financijskim mogućnostima.

U SŽ je oko 36 posto stanovnika cijepljeno sa obje doze, ali je intencija da taj broj bude veći. Ima veliki broj dostupnih cjepiva, a trenutno je na raspolaganju 4.000 Pfizer cjepiva koje će biti distribuirane domovima zdravlja.

Vranić poručuje da nema mjesta panici, da je zdravstveni sustav spreman, te apelira na sve građane KS da se cijepe što prije, jer cijepljenje u vrlo kratkom roku donosi dobar rezultat.

- Pružit ćemo maksimalnu zdravstvenu zaštitu građanima ne samo od Covida nego i drugih oboljenja – obećao je ministar Vranić.

U SŽ-u je od ožujka 2020. do 19. rujna 2021. prijavljeno 1.346 smrtnih ishoda, povezanih sa COVID-19.

Vranić je upozorio da se, statistički, većina smrtnih slučajeva vodila kao smrt od Covida-19, ali da je bilo pacijenata sa propratnim bolestima, onkoloških pacijenata i drugo.

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17