ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
ZENIČKA OBILAZNICA
 
Ovo su ujedno prvi funkcionalni kilometri autoputa ka sjeveru otvoreni u BiH od 2014. godine.

Zenička obilaznica predstavlja jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru 5C u našoj državi zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom gradnje kao što su klizišta i podzemne vode te je zbog svega toga njena izgradnja trajala dosta duže.

Međutim, dugogodišnje čekanje građana BiH na nove kilometre autoputa, bar Zeničke obilaznice, završiti će 25. studenog kada će ona biti puštena u funkciju.

Ekipa portala Klix.ba danas je obišla radove na dionici obilaznice s Reufom Kadrićem, predstavnikom JP Autoceste FBiH, koji nam je kazao da sve ide po planiranoj dinamici te da će sve biti spremno prije 25. studenog kada je planirano simbolično otvorenje povodom Dana državnosti.
 
Svi tuneli na dionici su u potpunosti završeni, a u tijeku su finalni radovi na spajanju vijadukta Babina rijeka s ostatkom dionice s obzirom da je došlo do izmjene prometa i gradnje nove prometnice za izletište Smetovi.

U proteklim danima na vijaduktu Babina rijeka postavljena je i rasvjeta kao i reflektori koji će osvjetljavati vijadukt u bojama zastave Bosne i Hercegovine s obzirom da je ovo trenutno najviši izgrađeni vijadukt u BiH.

Na potezu od isključenja Zenica jug do vijadukta Babina rijeka bit će završeno i asfaltiranje dionice u cut&cover tunelu te će desetak dana prije svečanog otvorenja uslijediti čišćenje cjelokupne dionice, ocrtavanje horizontalne signalizacije gdje nije ocrtana te testiranje vertikalne signalizacije i opreme.

Ubrzanim tempom se radi i na dijelu dionice gdje radove vrši turski Cengiz Insat koji privodi radove na izgradnji tunela i vijadukta, a u tijeku  su radovi i na izgradnji naplate kućice i isključenja Zenica sjever.

Radovi se izvode u tri smjene kako bi sve bilo spremno i ispoštovano do zacrtanih rokova, a građani BiH sigurno će dugo pamtiti 25. studenog 2020. godine i dugogodišnje čekanje i najavljivanje novih kilometara Koridora 5C.
 
Klix.ba
0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17