ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
LOKALNI IZBORI

izbori 19

Strateškim djelovanjem koje uključuje animiranje hrvatskog biračkog tijela u domovini i iseljeništvu te fokusom na isključivo gospodarskim projektima kao načinu poboljšanja ekonomskih prilika za lokalne zajednice, hrvatske stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor pokazale su u vremenu prije, ali i u prvim danima trajanja izborne kampanje, kako imaju ozbiljnu namjeru osvojiti nekoliko vrlo važnih načelničkih mandata, piše Večernji list BiH. 

Realna mogućnost

Prvenstveno se to odnosi na Jajce, Novi Travnik, Busovaču, Gornji Vakuf-Uskoplje, općine u kojima Hrvati trenutačno nemaju načelnika, ali i u kojima postoji realna mogućnost za izbornu pobjedu na lokalnim izborima koji se održavaju 15. studenoga.

Razloga za optimizam ima više, a on se prvenstveno oslikava kroz podatke koji stižu s terena, a koji pokazuju kako značajan dio neodlučnog hrvatskog biračkog tijela, odnosno onih birača koji do sada i nisu izlazili na izbore, ima namjeru ove godine pokušati promijeniti nešto u svojim lokalnim zajednicama.

Prvo, razlog leži u činjenici da se jedinstvenim nastupom kroz HNS, odnosno podrškom svih hrvatskih stranaka za zajedničke kandidate za načelnike, šalje jasna poruka kako političari mogu zbog višeg nacionalnog interesa zanemariti određene razlike.

Značajan preduvjet za takvo što upravo je dobivanje pozicija načelnika, a preko kojih se mogu napraviti stanoviti iskoraci. No, hrvatske stranke na lokalnim izborima kroz dosadašnji su tijek kampanje pokazale kako nude načelnike mahom mlađe dobi i s fokusom na gospodarskim temama, od kojih se posebno izdvaja tematika privlačenja većeg broja investitora kroz olakšavanje i ubrzanje procedura i bolji odnos lokalne vlasti prema gospodarstvenicima. Hrvatski kandidati jasno stoje i na platformi kako se uspjeh može postići jedino i isključivo kroz zajednički pristup i suradnju s Bošnjacima, Srbima i ostalima koji žive u svakoj od navedenih općina te pružaju ruku pomirenja i suradnje.

Takav pristup jamac je kako se nakon lokalnih izbora ove godine može očekivati promjena paradigme u, prvenstveno, hrvatsko-bošnjačkim odnosima na način da će dva naroda raditi mnogo više zajedničkih projekata za dobrobit svih u općinama kao što su Jajce, Novi Travnik, Gornji Vakuf-Uskoplje, Busovača i Vitez. Uostalom, lokalni izbori festival su demokracije koji producira rezultate, od kojih najveću korist imaju stanovnici općine, neovisno o narodu iz kojega dolazili.

Misliti o budućnosti

U intervjuu za Večernji list Anto Brtan, kandidat HDZ-a BiH za načelnika općine Jajce, nedavno je poručio kako će raditi u interesu svih naroda te kako svi zajedno u toj općini moraju misliti o budućnosti i boljem životu. Slične poruke čuju se i od ostalih hrvatskih kandidata za načelnike općina, pa je tako Stjepan Dujo, kandidat stranaka HNS-a za načelnika općine Novi Travnik, naglasio kako nedostatak posla i nefunkcionalna birokracija pogađaju jednako i Hrvate, i Bošnjake, i Srbe, i sve narode i pojedince te kako se stanje mora početi mijenjati.

U ostalim općinama poput Viteza, Kiseljaka, Kreševa, Žepča i Usore Hrvati će zasigurno zadržati pozicije načelnika, a u nekima, poput Travnika, očekuje se snažnija zastupljenost u općinskim vijećima. Na jugu zemlje, u Hercegovini, zajednički hrvatski kandidat ponuđen je u općini Stolac te se očekuje kako će isti dobiti izbore, a Hrvati, osim toga, zadržati i većinu u Općinskom vijeću. 

Vecernji.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17