ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Upitan stvarni trošak
solak_fna.jpg
 

Troškovi putovanja zaposlenika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) na račun FUCZ-a upitna su jesu li bila službena.

Naime, putni troškovi iskazani su u ukupnom iznosu od 286.354 KM, od čega se 256.973 KM odnosi na putne troškove zaposlenika Sektora za organizaciju deminiranja i UES-a, a 29.381 KM na putne troškove administrativnih zaposlenika Uprave.

U okviru navedenih, najveći iznos (140.638 KM) se odnosi na troškove dnevnica u zemlji, stoji u revizorskom izvještaju za prošlu godinu.

'Pregledom izdanih putnih naloga i izvještaja s obavljenog službenog puta konstatirali smo da nije moguće potvrditi da li se radi o službenom putu u skladu s Uredbom o naknadama troškova za službena putovanja i Pravilnikom o naknadama troškova za službena putovanja državnih službenika i namještenika Uprave'', objavljeno je.

Navedenim aktima je, navode, definirano da se službenim putovanjem na području BiH smatra ono prema kojem je zaposlenik upućen u mjesto udaljeno najmanje 30 km od mjesta rada.

''Prezentirana su nam rješenja o rasporedu i postavljanju na radna mjesta, u kojima nije vidljivo mjesto (adresa) rada, te nismo bili u mogućnosti potvrditi odakle se zaposlenici upućuju na službeni put'', stoji u financijskom izvješću.

Kao primjer navode da je namještenik, raspoređen na radno mjesto u Zeničko-dobojskom kantonu u Žepču, upućuje se na službeni put Usora — Novi Grad, a namještenik raspoređen na radno mjesto u Unsko-sanskom kantonu u Bihaću, upućuje se na službeni put Bosanska Krupa — Sanica — Ključ.

Takoder, obavljenom revizijom konstatirali su da u određenim izvještajima nije vidljiv datum podnošenja izvještaja, niti je naveden kratak opis zadataka (posla) koji su obavljeni na službenom putu, što nije u skladu s članom 16. Uredbe.

''Shodno navedenom, ne možemo potvrditi da su putni nalozi izdati, kao ni da su troškovi nastali po njihovom osnovu obračunati i isplaćeni u potpunosti u skladu s Uredbom'', stoji u revizorskom izvješću za prošlu godinu.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17