ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sjednica Vijeća ministaraNa predloženom dnevnom redu su i izmjene Zakona o prekršajima koje je predložilo Vijeće ministara u drugom čitanju kao i izmjene Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH koje je također predložilo Vijeće ministara BiH.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je bila jučer u Sarajevu razmatrati nekoliko zakonskih rješenja koja se tiču javnih nabavki, sigurnosti u prometu i prekršaja.

Dnevnim redom bilo je predviđeno i razmatranje izmjena Izbornog zakona po hitnom zakonodavnom postupku koje je predložio zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, ali je na sjednici povukao tu točku s dnevnog reda.

Na dnevni red je međutim uvršten zahtjev zastupnika Naše stranke Damira Arnauta da se dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini razmatraju po hitnom postupku.

Dopunama tog zakonskog rješenja dala bi se, obrazložio je predlagač, mogućnost građanima da se prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje, zamjenu ili produženje vozačke dozvole izjasne žele li biti donori organa čime bi se pospješila učinkovitost tog postupka te spasili brojni životi.

Na predloženom dnevnom razmatrane su i izmjene Zakona o prekršajima koje je predložilo Vijeće ministara u drugom čitanju kao i izmjene Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH koje je također predložilo Vijeće ministara BiH.

Zastupnici Kluba Demokratske fronte predložili su novi tekst Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine i to, kako su obrazložili, kako bi se otklonile uočeni određeni problemi u smislu primjene pojedinih odredbi Zakona.

Međutim, Ustavnopravna komisija dala je negativno mišljenje na to zakonsko rješenje i nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH te će se zastupnici izjašnjavati o takvom mišljenju nadležne komisije.

Cilj je, navode iz DF-a, pojednostaviti postupak javnih nabavki, osigurati transparentnost i nadzor nad tim te maksimalno smanjiti mogućnost zloupotreba sistema javnih nabavki i omogućiti daljnju harmonizaciju s direktivama, što je jedna od obveza BiH u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

– Korupcija u javnim nabavkama košta društvo u iznosima koji se mjere u milijardama eura, stoga je neophodno da se ojača zakonodavstvo u ovoj oblasti, a ovim zakonom se maksimalno onemogućavaju koruptivni postupci poput sukoba interesa – kažu iz DF-a.

Jedno od zakonskih rješenja pred zastupnicima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH. Prijedlog je to dopredsjedavajuće Doma Borjane Krišto (HDZ) te poslanica Darijane Filipović (HDZ), Alme Čolo (SDA), Nade Mladine (SDP) i Editedarijana Đapo (SBB).

Kako su u obrazloženju navele, predloženim izmjenama zakona jasnije se definira način označavanja cijena u maloprodaji jer se sadašnje odredbe različito tumače u pojedinim županijama i gradovima te upućuju na neusklađenost o pitanju predmeta isticanja cijene proizvoda.

Intencija je da se osigura da potrošač ne dolazi u zabunu kada je u pitanju cijena prilikom odabira proizvoda, te da se jasnije definira način lijepljenja deklaracije, ali i označavanja roka trajanja proizvoda.

Međutim, nakon rasprave na sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava nisu prihvaćeni principi tog zakona te je on upućen u dalju parlamentarnu proceduru uz prijedlog da članovi Zajedničke komisije koji su glasali protiv iznesu obrazložena u raspravi o tom pitanju na sjednicama domova.

Na dnevnom redu je bio i Specijalni izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta BiH i županija FBiH sa izuzetkom policijsko-sigurnosnih struktura, prenosi portal biscani.net.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17