ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Bradara za Travnički vjesnik

bradara ps fena izjava

U javnosti je nedavno odjeknuo potez Lidije Bradara, predsjednice Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidije Bradara vezan za status Travnika.

Naime, prema zaključku koji je  predložila, a Dom naroda PSBIH usvojio, Vijeće ministara BiH je zaduženo da u što kraćem roku sukladno rješenjima u Izbornom zakonu BiH za Grad Mostar, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH za općinu Travnik, kako bi se lokalni izbori 2024. godine u općini Travnik proveli po novim pravilima. Tim povodom, razgovarali s Bradarom koja je i članica Predsjedništva HDZ-a BiH a kao dugogodišnja dužnosnica iz Središnje Bosne, odavno se zalaže za jednaka uređenja dviju mješovitih županija i njihovih središta, a samim time i općine Travnik.

Evo što je Bradara kazala za Travnički vjesnik:

 

Možete li objasniti suštinu i cilj amandmana koji ste predložili i koji je usvojen na Domu naroda PSBIH glede izbora u Travniku?

 U ime Kluba hrvatskog naroda, predložila sam a Dom naroda usvojio Zaključak kojim se Vijeće ministara obvezuje da u što kraćem roku pripremi i u proceduru uputi izmjene Izbornog zakona, vezane za Travnik. Međutim, iako nemam potpunu  informaciju, imam saznanja da su već na prvom koraku bošnjački ministri u Vijeću taj zaključak odbili i spriječili da se imenuje resorno ministarstvo kao nadležno za provedbu, ali i pokretanje postupka. Moram priznati da sam poprilično rezignirana i brzinom i nespremnosti tzv. partnera da naprave i jedan korak ka relaksiranju i normalizaciji odnosa u BiH. Nespremnost za kompromise, dijalog i pogled u budućnost koja je do sada bila deklarativna, sada je potpuno ogoljena. Pokazuje i ogromnu količinu nervoze i frustracije kada god se pokrene bilo koje pitanje koje je u interesu drugih a pogotovo hrvatskog kao konstitutivnog naroda u BiH koji je u proteklom ratu preživio najveća stradanja i progone u BiH

Ustavnim rješenjima u FBiH i ŽSB, predviđeno je bilo jednako uređenje Mostara i Travnika. Zašto isto nije nikada implementirano u zbilji?

 Osim Ustava FBiH iz 1994. godine kao rezultata međunarodnog i unutarnjeg dogovora, a kojeg je izglasala Ustavotvorna skupština FBiH, skoro sve ostale najviše pravne akte u ovoj zemlji donijeli su, nametnuli Visoki predstavnici. Oni su između ostalog i radili intervencije na ustave, zakone i veliku većinu zaštitnih mehanizama hrvatskog naroda eliminirali iz postignutih rješenja. U skupinu tih nametnutih izmjena spada i eliminiranje paritetnih županija (HNŽ i ŽSB), istovjetni ustroj Travnika i Mostara kao sjedišta istih, omogućavanje povratka itd. a sve s ciljem očuvanja pozicija osvojenih ratnim i poratnim djelovanjem. Naravno da se  stječe dojam, koji potvrđuju i potezi bošnjačke politike da je to dio koncepta po kojim bi BiH u konačnici trebala postati građanska država. Iscrpljivanje političkih predstavnika, ubojstva povratnika, pravljenje od ove dvije sredine županija slučajeve i gradova slučajeva, sve nas je to odmicalo od istinskih rješenja. Napominjem da Mostar nije postao „grad slučaj“ voljom građana nego upravo bošnjačkih predstavnika i međunarodnih predstavnika.

Prema Vašem prijedlogu, do izmjena Izbornog zakona BiH za općinu Travnik bi trebalo doći do narednih lokalnih izbora u BiH. Da li možemo očekivati prije narednih lokalnih izbora u BiH dogovor za Travnik?

 Kao što sam odgovorila na početku, moramo prvo vidjeti što se točno  dogodilo, odgovore dobiti službeno i svakako pismeno. Potom ćemo svoje djelovanje prilagoditi istome i nećemo se prestati boriti i zalagati za Travnik. Netko će morati objasniti zbog kojeg razloga brutalno odbija otvoriti pitanje Travnika i kao općine ali i kao jedinog središta Županije u F BiH koje nije grad. Postoji puno načina da se ovo pitanje otvori i da se kroz djelovanje lokalne zajednice, političkog i društvenog dijaloga nađe rješenje za Travnik, kako bi postao grad svih onih koji u njemu žive i koji bi se nakon 30 god od samostalnosti BiH trebali u svom gradu osjećati kao svoji na svome. Puno je problema za koje službena politika SDA ne želi ni čuti u Travniku, od ubojstva povratnika, policajaca, najmanjeg postotka obnovljene imovine, sprječavanja povrata imovine…Sve su to teme kojih nema a moraju biti i javno-političkom diskursu.

 Rješenja iz Statuta Grada Mostara nedvojbeno doprinose većoj multietničnosti Gradskog vijeća. Ista rješenja se traže i za Travnik. Ipak, stranke koje sebe nazivaju multietničkim (SDP BiH, Naša stranka i Narod i pravda) pokrenule su akciju potpisivanja peticije „Stop mostarizaciji Travnika“. Kako objašnjavate činjenicu da stranke koje sebe nazivaju multietničkim žestoko se protive rješenjima koja idu u pravcu jačanja multietničnosti i da na potpuno različit način tretiraju Mostar i Travnik?

 Ništa novo i ništa nepoznato, dapače, sve već viđeno. Kada je u pitanju politika u ovoj našoj BiH, uvijek isto. Kada god otvorite ili pokušate otvoriti neko suštinsko pitanje, a mi smo ti (HDZ) koji to stalno pokreću uvijek je isti scenarij, otvori se pitanje, pokrene inicijativa, potom slijedi kao tobože nerazumijevanje, spinovanje, onda se uključe sateliti i tzv. čuvari građanskog (ali eto nekim čudom u Mostaru se nisu prepoznali) i kreću optužbe na račun hrvatskog naroda i u konačnici SDA kao vodeća u Bošnjaka iz straha od oporbe zaustavi svaku mogućnost dijaloga i kompromisa. I tako već tri desetljeća. Nije ovo pitanje samo oko nacionalnih tema, ovo  je scenarij za svako važno pitanje u BiH, gospodarsko, ekonomsko, socijalno pa i ekološko.

 Naposljetku, u javnosti ste poznati kao osoba koja je jedna od najvećih zagovaratelja modela „zrcala“, a koji se odnosi na dvije županije sa posebnim režimom – ŽSB i HNŽ,  u kojima su administrativna sjedišta upravo Travnik i Mostar. Čak ste zajedno sa Vašim suradnicima objavili i stručni rad na znanstveno-stručnom skupa „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ na tu temu. Možete li konkretnije objasniti što točno podrazumijeva model „zrcala“ i je li i taj model podrazumijeva jednako uređenje Mostara i Travnika?

 Na projektu „Zrcala“ sam zajedno sa svojim suradnicima iz Središnje Bosne radila skoro četiri godine. Razradili smo u velikoj mjeri taj projekat i zajedno sa stranačkim kolegama iz  HNŽ-a postigli konačnu suglasnost. Čak smo i sa SDA u ŽSB otvarali to pitanje. Na razini Predsjedništva HDZ-a također se o tome razgovaralo i otvarale teme na međustranačkim pregovorima.

Suština je da ove dvije Županije budu preslik ili zrcalo i da se sva ključna pitanja uređuju na istovjetan način jer su ova dva prostora, kada se gledaju zemljopisno, gospodarski, kulturološki, povijesno, posebno povezana.

Za znanstveni skup u Neumu „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ , sa mladim suradnicima Mrnjavac i Dujo, razradili smo ovu temu u mjeri u kojoj je to sadržaj i ograničeni okvir dopuštao. Moram priznati da je naš rad i tema izazvao zanimanje kod određenog broja znanstvenika i javnosti. Mislim da je u konačnici jedno od rješenja za BiH upravo gore spominjano „zrcalo“. Dakle,  prava koja želimo za sebe moraju se zrcaliti i kod drugih, ali bojim se da ovi zadnji događaji demantiraju i mene i sve one koji vjeruju da je napredak moguć. Na djelu je grubo kršenje svih prava, revizionizam prošlosti na najgori mogući način, relativiziranje svih ključnih pitanja, nedostatak volje za dijalogom, pokazivanje mišića u svim situacijama, pa i u ovoj nesreći, epidemiji koja nas je sve podjednako zadesila.

Da ne bismo završili u negativnom tonu, želim poručiti svim našim Travničanima da smo mi iz Središnje Bosne ponosni na svoje županijsko središte koje je iznimno bogato i povijesno prevažno, da nećemo odustati od borbe za njega. Hrvati ovog prostora nadam se znaju da njihova žrtva za slobodu hrvatskog naroda neće biti zaboravljena, što mi u Kiseljaku posebno cijenimo, te da ćemo se, kao hrvatski politički predstavnici nastaviti boriti za Travnik kao grad, središte Županije, te grad jednakih prava svih njegovih naroda i građana.

 

Travnički vjesnikk

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17