ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

poslodavci konf mo

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine će raditi na značajnom povećanju minimalne plaće, proporcionalno smanjenju opterećenja, zaključeno je na konferenciji „Inicijativa 20+5+6 – stanje i perspektive ekonomskog razvoja“ koja je u organizaciji UPFBiH i Večernjeg lista BiH, a pod pokroviteljstvom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini održana danas u Mostaru.

Konferenciji je prisustvovalo više od 200 poslodavaca iz cijele Bih, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici akademske zajednice, sindikata i međunarodnih organizacija.

RASTEREĆENJE GOSPODARSTVA
Učesnici konferencije su se saglasili da se što prije nastavi intenzivna komunikacija sa Ministarstvom finansija FBiH i uredom premijera Federacije Bosne i Hercegovine u cilju osiguranja prohodnost zakonskih prijedloga koje je predložilo UPFBiH.

Također su se složiti da Vlada FBiH i UPFBiH zajednički rade na hitnom rasterećenju privrede. Premijer FBiH i ministrica financija i zamjenica premijera Federacije BiH će zajednički raditi i djelovati kako bi se omogućile efikasne konsultacije sa drugim ministarstvima u Vladi FBiH o zakonskim prijedlozima koje je dostavilo UPFBiH.

Vlada FBiH i UPFBiH prioritetno će raditi u nardnih 60 dana na uspostavljanju Koordinacitijela jskog za parafiskalne namete na nivou FBiH koje ima za cilj analizu postojećih, kao i preispitivanje svrhe donošenja novih parafiskalnih nameta, zaključeno je na konferenciji.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović u uvodu za prvi panel koji je imao naziv „Zašto je rasterećenje privrede prioritet za rast i razvoj bh. društva?“ obrazložio je „Inicijativau 20+5+6“. Ova Inicijativa predstavlja set prijedloga novih zakona, izmjena i dopuna postojećih zakona te izmjena i dopuna podzakonskih akata, koje je uradilo i Vladi i Parlamentu FBiH dostavilo UPFBiH sa ciljem rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta.

„Relevantni pokazatelji govore o stalnom rastu javnih prihoda u posljednje četiri godine, koji godišnje u prosjeku iznose oko sedam posto. No, od tog rasta javnih prihoda privreda konkretno do sada nije imala nikakve koristi. Zbog toga, kao poslodavci tražimo da se polovina sredstava ostvarenih rastom javnih prihoda vrati privredi, na način da se smanje stope doprinosa“, naglasio je Smailbegović.

Pored Smailbegovića, učesnici prvog panela, Miljenko Crnjac, direktor i vlasnik kompanije M.C.I. iz Širokog Brijega, Petar Ćorluka, direktor i vlasnik kompanije Violeta Grude, Branimr Muidža, direktor Tvornice cementa Kakanj, Snježana Koepruner, direktorica kompanije GS-TMT Travnik i Adem Hanić, direktor TMD Group Gradačac, istaknuli su da privrednici očekuju da se zajedno više radi na uspostavljanju pravne države, koja će omogućiti efikasniju borbu protiv korupcije, sive ekonomije i istovremeno omogućiti rast i razvoj.

IMG_3919JPG.jpg

 

 

KVALIFICIRANI KADROVI
U uvodnom izlaganju za drugi panel pod nazivom „Sinergija kreatora ekonomskih politika – predstavnika vasti i poslovne i međunarodne zajednice – u kreiranju poslovnog ambijenta“, federalni premijer Fadil Novalić naglasio je da će fokus aktivnosti izvršne vlasti u narednom periodu biti na razvoju i zadržavanju mladih i kvalificiranih kadrova u zemlji, a jedna od metoda mogao bi biti rasterećenje gospodarstva.

Ministrica financija FBiH Jelka Milićević istaknula je pozitivne trendove rasta kada su u pitanju financijski pokazatelji FBiH za protekle tri godine te izrazila spremnost da se o vrlo bitnim zakonima iz resora Ministarstva financija FBiH razgovara i dogovaraju kompromisna rješenja za zakone ključne porezne zakone, kao što su Zakon o doprinosima FBiH i Zakon o porezu na dohodak FBiH.

Pored premijera Novalića i ministrice Milićević, učesnici ovog panela bili su i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg i Richard Masa, šef koroporacije Delegacije Europske unije u BiH.

 http://business-magazine.ba/

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17