• LEDA 2

josip sprovod rh

 

LIJES s tijelom 27-godišnjeg Josipa Briškog, hrvatskog vojnika poginulog u samoubilačkom terorističkom napadu talibana u Afganistanu, danas ujutro je stigao u Hrvatsku.

Na Plesu je organiziran svečani doček s vojnim i državnim vrhom, a tamo je bila i obitelj.
U Ministarstvu obrane u 11 sati je održana komemoracija za poginulog Josipa, a sprovod će se održati sutra u 10 sati na Markovu polju, uz najviše vojne počasti.
"Okupili smo se da odamo počast poginulom vojniku koji nas je tragično napustio. Prisjetimo se našeg Josipa i odajmo mu počast minutom šutnje. U studenom 2014. godine Josip je pristupio vojsci i uvijek je težio samo najboljem. Hvala ti, Josipe", rečeno je na početku komemoracije, nakon intoniranja himne.

Mirko Šundov: Ušao je u povijest hrvatske vojske svojom žrtvom

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, obratio se okupljenima.

"Svi smo okupljeni u ovom žalosnom trenutku. Smrt, koliko god je neizostavna, uvijek nas rastuži jer odnosi ljude koji su nas obasipali dobrotom. Kad sam primio vijest o smrti, osjetio sam strašan gubitak i tugu koji će nas stalno pratiti.

Sve nas je duboko potresao njegov odlazak. Hrvatska tuguje za svojim mladim sinom. 16 godina sudjelujemo u podupiranju mira, ovo je prvi put da smo izgubili vojnika.

On je bio vrhunski pripremljen i obučen. Otišao je pomoći ljudima Afganistana u boljem i sigurnijem životu. Josip je bio hrvatski vojnik, jednostavan i neposredan, uvijek spreman dati sve za plemenite ciljeve. Znao je da je moć u služenju domovini.

Volio je hrvatsku vojsku, želio je biti specijalac i sudjelovati u misijama i to je i ostvario. Ušao je u povijest hrvatske vojske svojom žrtvom. U ovim teškim trenucima kad nas je iznenada napustio dijelimo s vama tugu i osjećamo ponos jer smo bili dio njegovog života. Vama, draga obitelji, izražavam svoju sućut. Domovini vjerni", kazao je.
Nakon generala Šundova okupljenima se obratio ministar obrane Damir Krstičević.

"U ovom teškom trenutku želim u ime svih pripadnika MORH-a izraziti najdublju sućut obitelji. Ne postoje riječi koje mogu vratiti izgubljeni život. Ovakvi trenuci duboko pogađaju i javnost. Postavši pripadnikom HV-a nastavio je hodati putem kojim su hodali hrvatski branitelji putem za mir i slobodu. Zato mu neizmjerno hvala što je živio i radio prema idealima za koje su se borili branitelji u Domovinskom ratu.

Naši vojnici koji sudjeluju u misijama, svjesni su složenosti svojih zadaća. Da se sigurnost Hrvatske čuva i daleko. U tim zadaćama naši vitezovi pokazuju hrabrost. Josip je bio uzoran vojnik, sin, suprug i otac. Bio je sve što mladi čovjek treba biti. Sad je postao više od toga. Postao je vječan i hoda s najvećim ratnicima u hrvatskoj povijesti. Kako Isus govori, veće ljubavi nema nitko od ove. Tko život položi za prijatelje. Svaki branitelj i vojnik svojim služenjem se svrstao među one kojima pripadaju posebna mjesta. Svi oni zaslužuju posebno priznanje od društva. Naši vojnici imaju srce, stav, oni su ratnici.

Josip se svojim životom i služenjem ubrojio među najbolje. U čast njega središte za međunarodne vojne operacije preimenovat ćemo u njegovo ime.

On je položio svoj život za vrijednosti koje je živio. Za ideale u koje je vjerovao. Dao je najviše što je mogao. Hvala ti za vjernost svojoj domovini i za odanost HV-u. Čvrsto vjerujem da nas čuvaš iz vječne domovine koja je na nebu.

Tvoj sin i supruga nikad neće ostati sami. Uz njih će uvijek biti HV. Neka ti je laka hrvatska zemlja", kazao je Krstičević.
Sljedeća je govorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Neizmjerno mi je tužno i bolno govoriti pred vama. U trenu kad sam primila vijesti o stradavanju nadala sam se i molila da će nas najteža vijest mimoići. Ubrzo je nadu zamijenila tuga. Nastao je osjećaj nemoći. Sad mu možemo pomoći samo molitvom i vjerom u vječni život.

Njegova besmrtna duša je u društvu anđela i hrvatskih ratnika.

Tu sam da podijelim tugu i ponos. Riječi svih koji su ga poznavali jasno govore što je značio Hrvatskoj. Bio je izvor radosti i ponosa. Nije se bojao. Imao je sve vrline koje krase vojnika, ljudske vrline pravog domoljuba.

Nije htio ostati prosječan. Izabrao je najteži put. Život je posvetio služenju Hrvatskoj, spreman bilo gdje stati u obranu domovine. Pitamo se zašto nas najbolji napuštaju prvi. Odgovor nadilazi sposobnosti ljudskog rasuđivanja.

Svaki dan njegove službe potvrđuje odanost domovini, njegovu ljudsku dobrotu. U Afganistanu je ljudima pružio trunku nade u bolju budućnost. Podmukli napad ga je zaustavio. Ostaje praznina, ali Josip će uvijek biti među nama. Prazninu koja ostaje neće ispuniti vrijeme, nastavit ćemo živjeti za Josipove ideale.

Obitelji, niti jedna riječ ne može vas utješiti. Zamolit ću boga da vam pruži utjehu, a Josipa primi u Kraljevstvo nebesko", kazala je Kolinda.
"Američki zrakoplov u noćnim satima poletio je iz Bagrama u Afganistanu, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije Resolute Support general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast.

U Hrvatskoj, na Plesu organiziran je svečani doček uz najviše vojne počasti za preminulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog, kojem uz obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske, nazoči predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Svečanom dočeku nazoče i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije", priopćili su iz MORH-a.
Josip Briški iz Zagreba, pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO-ove misije potpore miru Resolute Support, preminuo je u srijedu oko podneva od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio u studenome 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sinaIspred sjedišta NATO-a u Bruxellesu jučer je hrvatska zastava spuštena na pola koplja zbog pogibije hrvatskog vojnika u Afganistanu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je izrazio sućut zbog smrti Briškog.

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta su u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu i izvan su životne opasnosti.

Svi ostali pripadnici kontingenta su dobro i nisu neposredno ugroženi, objavilo je Ministarstvo obrane.

index.hr

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17