• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

zlat vares

Zlatna groznica u Bosni i Hercegovini sada i službeno može početi.
Naime, kompanija Adriatic Metals završila je procjenu potencijalnih nalazišta polimetala na lokaciji Rupice kod Vareša, gradića nedaleko Sarajeva. Projekt istraživanja obuhvaća povijesni rudnik na lokalitetima Veovača i Rupice u kojima se, vjeruje se, nalaze ozbiljne količine cinka, olova, barita i srebra. Unatoč brojnim skepticima, istraživanja pokazuju kako zlata u Varešu itekako ima.

Kako javlja Dnevni Avaz, rezultati su pokazali da je do sada pronađeno najveće nalazište plemenitih metala - na prerezu od 24 metra na dubini od 226 metara nalazi se skoro dvostruko više zlata nego što se ranije mislilo, odnosno 8,6 grama po toni iskopanog materijala te čak 332 grama srebra. Također, na drugom presjeku dugom 42 metra na dubini od 222 metra pronađeno je 5,7 grama zlata, 245 grama srebra, a u tlu su nađeni cink (14,1 posto), olovo (8,4 posto), bakar (1,4 posto) i barit (34 posto) na tonu materijala.

Podsjetimo, Jutarnji list pisao je još prošle godine o potencijalnim nalazištima zlata u Varešu, danas siromašnom bosanskohercegovačkom gradiću koji je nekad prehranjivao brojne obitelji zahvaljujući svom velikom rudnom bogatstvu.

Njihovom novinaru Varešaci su tada rekli kako od čitave priče ne očekuju ništa, a ako se zlata i nađe, ono će pripasti australskoj kompaniji. Neki, pak, vjeruju kako bi Vareš ipak mogao imati koristi od cijele priče jer bi se taj, po rudarenju nekad najpoznatiji kraj, mogao ponovno okrenuti tom biznisu, čime bi se otvorila brojna nova radna mjesta, od rudara i inženjera do ugostiteljstva, hotela i sve prateće industrije.

0
0
0
s2sdefault
  • Sara - Sarajevski

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17