ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

mato jozic

Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije sačinilo je Prednacrt zakona o dopunama Zakona o unutarnjim poslovima Federacije, koje podrazumijevaju uspostavu pričuvnog sastava policije u visini do 50 posto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije.

Ova, priča će, međutim, dobiti svoj epilog tek kada ovaj dokument dođe pred federalne ministre.

Iz Saveza za bolju budućnost koji u aktuelnom sazivu Federalne vlade ima 4 ministra – stav jasan.

- S obzirom na neizvjesnost migrantske krize, ali i činjenicu da dva entiteta moraju harmonizirati svoje zakone mi ćemo taj zakon kada dođe pred nas podržati – kazala je za Avaz.ba federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Ove izmjene, očekivano, dobit će podršku i Stranke demokratske akcije, budući da je na čelu ministarstva iz kojeg dolazi Prednacrt upravo član SDA.

-Najbolja opcija bila bi da Republika Srpska odustane od te ideje pričuvnog sastava policije, ako to ne urade Federacija BiH će svakako dati odgovarajući odgovor – kazao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH za Avaz.ba.

On ističe i da BiH pored svih problema koje ima sada najmanje trebaju pričuvni sastavi policije.

- Ukoliko ipak bude bilo potrebe za rezervnim sastavom, najbolja opcija bi bila reciprocitet, dakle na jednog policajca iz Republike Srpske dva policajca iz Federacije, odnosno, većeg bh. entiteta – poručuje Ramić.

Iz HDZ- BiH, za to vrijeme, mudro ističu kako će odluku donijeti nakon što vide, odnosno, pročitaju predložene izmjene zakona. Federalni ministar pravde Mato Jozić za Avaz.ba je kazao kako Bosna i Hercegovina ima previše policije, te kako joj nisu potrebni nikakvi rezervni sastavi već reforma policijskih struktura.

-Ono što mene zanima je kakva je svrha pričuvnog sastava policije – i u RS i u FBiH – osim političke? Zašto pričuvni sastavi policije, koje je realno obrazloženje, je l' rat, je l' nam zato treba? – izjavio je Jozić.

Podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na izvanrednoj sjednici jednoglasno je usvojio četiri zaključka o rezervnom sastavu policije RS. Zaključci su usvojeni bez glasova zastupnika HDZ-a, koji se nakon pauze nisu vratili u salu na glasanje.

Napomenimo, da je tada i kao četvrti zaključak navedeno da „ukoliko aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima RS ne budu obustavljene i zaustavljene, FBiH će poduzeti adekvatne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana“.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17