zovko plenki

Zajednički je uspjeh zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i Komisije da cijela Unija predstojeću protupožarnu sezonu dočeka spremnija nego do sada. Danas je povjerenik Stylianides zajedno s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem RH potpisao je pismo namjere kojim Hrvatska doprinosi projektu rescEU, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Usvajanjem ovog zakonodavnog okvira i Republika Hrvatska je u mogućnosti svoje znanje i iskustvo i vatrogasnu infrastrukturu staviti na raspolaganje Europskoj komisiji. RescEU je politika koja se temelji na tri temeljna europska načela: solidarnost, zaštita europskih građana i spašavanje života. Ovo je ujedno i najveći uspjeh Europske pučke stranke. Hrvatska je jedna od prvih zemalja koja je pridonijela tranzicijskoj floti EU-a.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko bila je aktivno angažirana u radu na poboljšanju Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. Bila je izvjestiteljica za Mišljenje Odbora za razvoj, te je aktivno radila na promidžbi novih mjera u Hrvatskoj. Naglasila je važnost jačanja kapaciteta civilne zaštite na nacionalnoj razini, a da ih dostupni instrumenti na razini Europske unije trebaju nadopunjavati.To je ostvareno tako što je usvojena odredba zastupnice Zovko koja omogućuje stopu sufinanciranja ne veću od 55 posto prihvatljivih troškova za prijevoz za one države članice EU-a koje nisu u mogućnosti sudjelovati u Europskim udruženim kapacitetima za civilnu zaštitu.

U jesen 2017. godine Komisija je odlučila izaći s prijedlogom jačanja civilne zaštite u svjetlu trendova katastrofa, uključujući ekstremne vremenske uvjete. Glavni su ciljevi prijedloga bili poboljšati prevenciju i pripravnost, poboljšati kolektivni kapacitet reakcije na razini Europe i osigurati fleksibilnost i učinkovitost Mehanizma.

 

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos 4

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17