eu izbpri

Europljani počinju glasati u četvrtak na četverodnevim izborima za Europski parlament koji će uticati na politiku Bruxellesa ne samo u narednih pet godina nego i na samu budućnost europskog projekta.

Ankete pokazuju da će euroskeptici ponovo ostvariti pomake. Brexit, međutim, tek treba da se dogodi a moguće je da se i ne realizira; najžešći protivnici Bruxellesa borit će se da osvoje preko 20 posto glasova; a ekstremna desnica ulazi u glasanje tijekom vikenda pogođena skandalom sa snimkom austrijskog desničara koji se dogovara s nećakom ruskog oligarha radi stjecanja lične koristi, navodi Reters.

Ostali koji žele da prekinu ili potisnu federalističke trendove, pa čak i da ukinu Europsku uniju u cjelini, također se suočavaju s problemima. Neki od njih koji su osvojili vlast na nacionalnom nivou također se moraju suočiti s razočaranim pristalicama - posebno talijanski koalicijski partneri Liga i pokret Pet zvijezda.

Europski projekat suočava se s nizom izazova, uključujući nazadak bez presedana u transatlantskim odnosima zbog politike američkog predsjednika Donalda Trumpa koja ohrabruje evropske populiste, graničnih sporenja oko migranata i ekonomije opterećene javnim dugom i suočene s izazovom kineskog ekonomskog uspona.

Sjećanja na ratove, vruće i hladne, nisu, međutim, uspjela da izgrade vjeru u jedinstvenu budućnost. Jean-Claude Juncker, Luksemburžanin koji će odlazi s čela izvršnog organa EU nakon izbora, upozorio je na rastuću plimu nacionalizma.

Opisujući ih kao "nesumnjivo najbitnije" od prvih evropskih izbora održanih u 1979., centristički francuski predsjednik Emmnuel Macron ponovo je istaknuo značaj europskih standarda, pozivajući na saradnju među konzervativcima, socijalistima i zelenim kako bi se suprotstavili bloku antieuropskih snaga.

- U današnjem svijetu potrebna nam je snažnija, jedinstvenija Europa - izjavio je Macron za belgijske novine Le Soir. Upitan vjeruje li da njegovi protivnici mogu uništiti EU, on je odgovorio "Naravno".

Rezultati bi trebali biti poznati u nedjelju navečer, nakon višetjednih razgovora među strankama oko formiranja stabilne većine u parlamentu, i među nacionalnim čelnicima oko izbora nasljednika Junckera i ostalih vodećih zvaničnika EU.

Iako su brojni Europljani ravnodušni prema dešavanjima u Bruxellesu, vlade u Moskvi, Washingtonu, Pekingu i ostalim prijestolnicama pomno će promatrati znake političke slabosti ili snage u najvećem svjetskom ekonomskom bloku, ocjenjuje Reuters.

 

 

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos 4

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17