bradara mikulic forum

Martin Mikulić i Lidija Bradara/dodjela zahvalnice Klubu hrvatskog naroda DN PS BiH

 Rasprava o novom Ustavu BiH održana je u Parlamentarnoj skupštini BiH u sklopu projekta Simulirani parlament 2019. kojega je organizirao Hrvatski studentski politološki forum (HSPF). Nakon cjelodnevne rasprave i 15-ak usvojenih amandmana, studenti iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke ipak nisu došli do konsenzusa, stoga prijedlog novog Ustava nije usvojen.

Svečanom otvaranju događaja u ime generalnog pokrovitelja, Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, nazočila je Lidija Bradara kao predsjedateljica Kluba. U ime Grada Mostara nazočio je Miroslav Landeka.

Predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda, Lidija Bradara, čestitala je sudionicima na odvažnosti pri odabiru teme kazavši kako je o tom pitanju potrebno razgovarati, pri čemu je navela da je u Bosni i Hercegovini samo jednom postojala ozbiljna inicijativa ustavnih promjena u obliku Travanjskog paketa.

Bradara je posebnu podršku uputila HSPF-u kao organizatoru cijeloga događaja, izrazivši zadovoljstvo zbog nastavka suradnje te je iskoristila priliku da HSPF-u čestita na desetoj godini uspješnoga djelovanja. Za kraj je istaknula iznimno važnu ulogu mladih koji svojim aktivnim djelovanjem mogu doprinijeti stvaranju boljeg ambijenta i društva, rekavši kako je upravo Simulirani parlament 2019. jedan od hvalevrijednih načina proaktivnoga djelovanja.

Simulirani2019_LidijaBradara-1024x683.jpg

 

Predsjednik HSPF-a, Martin Mikulić, izrazio je zadovoljstvo šestim izdanjem Simuliranog parlamenta te je svima zahvalio na doprinosu, a posebice Klubu hrvatskog naroda na iznimnoj podršci. Osvrnuo se na temu simulacije prilikom čega je ponovio svoj stav da je to ključna tema za održivost i budućnost Bosne i Hercegovine te je istaknuo primjer Belgije koja je u samo 10 godina četiri puta mijenjala Ustav.

„To je pokazatelj da su tražili rješenje, a put do rješenja započinje upravo razgovorom. Samo dijalogom možemo postići bolje međusobno razumijevanje bez kojega ne može postojati dovoljna razina politička volje za bilo kakva rješenja. Bosna i Hercegovina će morati doživjeti ustavno-pravnu konsolidaciju kako bi postala država u punom kapacitetu, stoga se nadam kako će i ovaj događaj pomoći pri afirmiranju ove problematike“, rekao je Mikulić.

Većina studenata se tijekom rasprave složila o temeljnim načelima Ustava i načinu rješavanja odluka Sejdić-Finci i Ljubić, međutim prijedlog iz drugih razloga nije dobio dovoljnu podršku, unatoč usvajanju 15-ak amandmana. Za konačan prijedlog Ustava glasovali su predstavnici HSPF-a, dok je većina predstavnika iz Sarajeva i Banja Luke glasovala protiv, stoji u priopćenju.

Simulirani2019_sudionici-1024x683.jpg

 

Simulirani2019_Mikulic-govor-267x400.jpg

 

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17