ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

ustavni sud bih

Ustavni sud BiH održat će 28. i 29. ožujka sjednicu na kojoj će razmatrati zahtjev Borjane Krišto (HDZ), predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, za ocjenu ustavnosti uputstva koje je donijelo Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Potvrdio je ovo za Vijesti.ba registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Krišto je, podsjećamo, ovaj zahtjev podnijela 29. siječnja , dva dana uoči sjednice Ustavnog suda BiH na kojoj čijem dnevnom redu je bio zahtjev za ocjenu ustavnosti istog uputstva koji je ranije podnijelo 27 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Na toj sjednici, održanoj 31. siječnja , Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uputstva SIP-a BiH o načinu raspodjele mandata u federalnom Domu naroda po zahtjevu 27 zastupnika.

S druge strane, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto podnijela je apelaciju Ustavnom sudu BiH 12. siječnja 2018. godine i još uvijek nema očitovanja Ustavnog suda BiH za njenu apelaciju koja osporava princip 1/1/1 pri izboru izaslanika u Dom naroda FBiH, čime se ozbiljno dovodi u pitanje nepristranosti vrhovnog tumača Ustava BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjećamo, Krišto smatra da su odredbe Ustava Federacije BiH koje definiraju da primjerice Bosansko-podrinjska županija, u kojoj po posljednjem popisu žive 24 Hrvata, i Posavska županija, u kojoj je 36.000 Hrvata, biraju identično – jednog izaslanika, gdje je razlika u vrijednosti glasa 1400 puta, suprotne odredbama Ustava BiH o konstitutivnosti i jednakopravnosti naroda.

Krišto je mišljenja da je članak 8 Ustava FBiH, a napose stavci 3. i 4., u suprotnosti s Ustavom BiH, s Protokolom europske konvencije i s Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima./HMS/

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17