• outdoormedia
  • Sara - Sarajevski

certifikat-zelene-tocke

Građani općine Kiseljak će moći odvojeno odlagati ambalažni otpad na specijalnim eko otocima, koji će se potom odvoziti na recklažu, prenosi Anadolu Agency.

Realizacijom ugovora između Općine Kiseljak, Javnog poduzeća Vodovod i kanalizacija Kiseljak i neprofitne kompanije Ekopak isporučeno je već 15, a u tijeku je nabavka još 36 kontejnera za uspostavu eko otoka.

Iz Ekopaka ističu da je vrlo važno educirati građane o značaju odvojenog odlaganja ambalažnog otpada i reciklaži, te se posebna pažnja posvećuje projektima usmjerenim na povećanje svijesti kod djece školskog uzrasta.

Tako su u osnovnim školama "Lepenica", "Kiseljak", "Gromiljak" i "Brestovsko" u Kiseljaku odigrane kazališne predstave "Reciklaža nije gnjavaža".

"Respektirajući činjenicu da navike stvorene u djetinjstvu ostaju za čitav život, cilj projekta 'Tvrle ekolog' i pozorišne predstave 'Reciklaža nije gnjavaža' je u najranijoj dobi djeteta stvoriti naviku da odvojeno odlaganje ambalažnog otpada postane novi način postupanja sa otpadom i nova kultura življenja u našoj zemlji, kako bi se po ovom segmentu približili ostatku Europe", poručili su iz Ekopaka.

Redatelj predstave je Miroljub Mijatović iz BNP Zenica, a projekt u saradnji s Ekopakom realizira Forum građana Zenice.

Uspostavu Sustava Zelene tačke za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada u BiH omogućavaju sve društveno odgovorne kompanije koje putem Ekopaka izmiruju svoje zakonske obaveze za reciklažu ambalažnog otpada.

Općini Kiseljak je ispred Ekopaka uručen Certifikat Zelene točke, a Ekopak je kao ekskluzivni davatelj prava na korištenje prestižnog međunarodno zaštićenog znaka "Zelena točka" za tržište BiH pozvao sve gospodarske subjekte da sa ovom firmom reguliraju pravo na njegovo dozvoljeno korištenje na ambalaži. Time će potrošačima poslati poruku o svojoj društvenoj odgovornosti, a potrošači će kupovinom proizvoda označenih Zelenom tpčkom sudjelovati u građenju Sistema Zelene tačke u BiH.

Ekopak je prvi operater sustava za upravljanje ambalažnim otpadom u BiH, ovlašten od strane Ministarstva okoliša i turizma FBiH, za čije osnivanje i visoke standarde poslovanja su vodeće domaće, regionalne i internacionalne kompanije uložile svoje imidže i kredibilitete. Ekopak je neprofitna kompanija putem koje svi privredni subjekti (uvoznici, pakeri, proizvođači, distributeri) mogu izmiriti svoje zakonske obaveze za ambalažu po najnižim održivim troškovima.

Prikupljena sredstva od naknada se ne dijele osnivačima već se transparentno ulažu u razvoj sistema za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada kroz saradnju sa komunalnim poduzećima i lokalnom zajednicom.

im|artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17