• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

jajce-podrska

Imajući u vidu činjenicu da se osobe s intelektualnim teškoćama u BiH svakodnevno susreću s brojnim problemima među kojima je i nemogućnost ostvarivanja prava na personalnu asistenciju, Socijalno edukacijskog centra (SEC), ustanove specijalizirane za obrazovanje odraslih za socijalna zanimanja, odlučila je obuku pružatelja usluga podrške i asistencije osobama s intelektualnim poteškoćama organizirati i u Jajcu. Cilj obuke koje je počela ovih dana, jest pomoći osobama s intelektualnim teškoćama da, uz podršku i asistenciju, budu ravnopravni članovi zajednice, s jednakim mogućnostima.

Program osposobljavanja za pružatelja podrške i asistencije osobama s intelektualnim poteškoćama, na ovim prostorima novo zanimanje, proći će 23 polaznika.

"Polaznici će tijekom idućih šest mjeseci raditi s timom nastavnika širokog spektra specijalizacija koji su zaduženi za njihovo osposobljavanje", istaknula je Zvjezdana Nakić voditeljica SEC, poslovne jedinice Travnik.

Po riječima Nakićeve, nastavnici su stručnjaci koji će prenositi znanje i vještine andragoškim metodama u potpunosti prilagođenim obrazovanju odraslih, a SEC je prva Ustanova koji provodi ovakav vid obuke na našim prostorima čime nastavlja svoj put pokretanja novih socijalnih zanimanja u BiH.

Program traje 500 sati teorijske i praktične nastave. Kroz program polaznici stiču znanja i vještine kako prepoznati razliku između edukacijsko-rehabilitacijskog i socijalnog pristupa, te kako pružati podršku osobama s intelektualnim teškoćama tijekom obavljanja njihovih svakodnevnih aktivnosti. Pri završetku osposobljavanja polaznici će dobiti javno važeće „Uvjerenje o osposobljavanju za obavljanje poslova pružatelja podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama“ i pravo na upis zanimanja u radnu knjižicu.

Program je verificiralo Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije. Poslovi vezani za personalnu asistenciju i pružanje podrške osobama s invaliditetom su prije svega namijenjena pomoći pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti s ciljem što lakšeg i većeg stupnja integracije u društvo. Rad ustanove za obrazovanje odraslih „Socijalno - edukacijski centar“ (SEC) financijski podržava Vlada Austrije i Austrijska razvojna agencija.

ap|artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17