ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
U 76. GODINI

kuduz.png

Poznati sarajevski policajac i značajni sudionik obrane grada Nusret Smajlović Libe preminuo je u petak 26. ožujka u 76. godini života.

Smajlović je ostao u sjećanju da je kao šef Potraga u Gradskom SUP-u Sarajevo sudjelovao u potrazi za Junuzom Kečom po kojem je bh. redatelj Ademir Kenović snimao kultni film "Kuduz".

Tragedija koja se dogodila prije 36. godina obilježila je karijeru Smajlovića. Naime, u Selu Gornja Bioča kod Hadžića 21. ožujka 1985. godine zbog ljubomore Junuz Kečo je izvrišio ubojstvo supruge Raseme Fazlibašić, a ozlijedio vlasnika kuće Halila Džambas te pobjegao u šumu.

Smajlović učestvovao u hapšenju Junuza Keče

Nakon Kečinog zločina kreće neviđena potjera za Junuzom na području Lepenice, Rakovice, Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Tarčina, Pazarića, Bradine, Raštelice, Hadžića, Blažuja. Za potragu i hvatanje Keče, Smajlović je dobio priznanje u u bivšoj Jugoslaviji "zlatnik s likom Tita".

Smajlović se tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu istaknuo u obrani grada Sarajeva. Nakon rata Smajlović je imenovan na funkciju savjetnika Kontraobavještajne službe Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U prosincu 1994. godine imenovan za prvog tajnika u Veleposlanstvu BiH u Budimpešti, a 1996. vraća se u MVP BiH. Potom 2000. godine postaje konzularni radnika u Veleposlanstvu BiH u Ateni.

Nusret Smajlović Libe bit će ukopan danas na Grlića Brdu u Sarajevu, piše Klix.ba.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17