× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Neven Tuševljak

 thumbnail_Neven_Tusevljak.jpg

Biti konobar, u smislu posla, je više od posluživanja hrane i pića. To je zanimanje koje zahtijeva vještine komunikacije, organizacije i sposobnost rada u dinamičnom okruženju. Konobari često ostvaruju prvi kontakt s gostima i predstavljaju ugostiteljski objekat, tako da je njihov doprinos kvaliteti usluge ključan za uspjeh poslovanja. Iz godine u godinu sve je veći broj oglasa u kojima ugostiteljski objekti traže konobare, a to je posebno izraženo u ljetnim mjesecima, kada mnogi idu na sezonske poslove na Jadran. Tridesetšestogodišnji Neven Tuševljak pola svog života posvetio je radu u ugostiteljstvu, a nedavno je pokrenuo zanimljiv projekt. Naime, otvorio je prvu agenciju za obuku ugostiteljskog osoblja u našoj zemlji (konobara), a vjerovatno i u regiji..

"Za Bosnu i Hercegovinu, koja pretendira biti atraktivna turistička destinacija, kvalitetna ugostiteljska usluga je od velike važnosti kako bi se posjetitelji osjećali ugodno i ponovo vraćali u našu zemlju. Potreba za ovakvom vrstom agencije je ogromna, s obzirom da se sektor ugostiteljstva ubrzano razvija, ali i da je ključni problem njegovog funkcioniranja upravo kvalitetna radna snaga. Na osnivanje agencije sam se odlučio zbog toga što je velika potražnja za kvalitetnim ugostiteljskim radnicima i što je sektor ugostiteljstva jako loše pokriven sa osobljem. Osnovali smo agenciju ProGastro Solutions koja posluje na razini Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije", kaže Tuševljak.

Misija agencije je da pomogne ugostiteljskom sektoru da dobije kvalitetnu radnu snagu, da obuči njihove postojeće uposlenike koji već rade i da im osigura novo kvalitetno osoblje koje će moći ispoštovati sve zadatke.

"Radimo na edukaciji konobara i cijelog ugostiteljskog sektora, nudimo stručne savjete, te se, generalno, bavimo svim rješenjima koja su potrebna vlasnicima i rukovoditeljima ove vrste biznisa. Korist za korisnike usluga koje mi nudimo je višestruka: bolje poslovanje, lakše snalaženje njihovog tima u obavljanju radnih zadataka… Najbitnije je da njihovi konobari pruže bolje iskustvo gostima, što će doprinijeti da ti gosti postanu njihovi stalni i lojalni posjetitelji. Već smo uradili dvije edukacije osoblja i povratna informacija je bila jako dobra, tako da imamo bazu za dalji rad. Sada krećemo i s tečajem engleskog jezika za ugostitelje, koji je jako bitan jer u našoj sarajevskoj regiji ima mnogo stranih turista koji dolaze i tijekom ljetne i tokom zimske sezone, pa konobari moraju znati engleski jezik da bi te ljude ugostili na pravi način", govori Tuševljak.

 thumbnail_Neven_Tusevljak_obuka.jpg

U osamnaestogodišnjoj karijeri u ugostiteljstvu Neven je radio u najboljim ugostiteljskim objektima u regiji, ali njegov početak nije bio lak.

"Da biste kvalitetno radili bilo koji posao, na prvom mjestu morate da ga volite. Nisam preko noći postao menadžer dva ugostiteljska objekta. Puno je uloženog truda i znoja da bi sada bio gdje jesam. Ne stajem na ovome, nego želim još više i ništa mi nije teško. I danas po potrebi, kada su gužve, pomognem osoblju i uslužim goste. Dobro se sjećam, kada sam počinjao raditi kao konobar prije 18 godina, plaća mi je bila 250 KM. Kada sam je dobio, to je za mene bilo kao milijun. Zaradio sam je sa svojih 10 prstiju i pokazao sam da vrijedim. Sada su plaće konobara 5-6 i više puta veće, ali tvrdim da je u vrijeme kada sam počinjao raditi kao konobar usluga bila bolja", nastavlja Tuševljak.

Posljednjih mjeseci sa Borisom Brezom zadužen je za vođenje „Olympic Oasisa“, pravog malog raja na Jahorini.

„Olympic Oasis“ je smješten u idiličnom dijelu planine, na Dvorištima, daleko od gradske vreve i glavnih prometnica. Istovremeno je izuzetno pristupačan. Ovaj kompleks predstavlja savršen spoj luksuza, tišine i sadržaja prilagođenih svim generacijama. Imamo mali, ali dobro uhodan tim. Sa Borisom se odlično slažem i vjerujem da će tako biti još dugo godina. Naš mali kompleks ima restoran sa 100 sjedećih mjesta, ljetnu baštu sa 65, a kapacitet naših kućica su 32 kreveta. Tu je i igralište za naše najmlađe goste", govori Neven.

Ono o čemu ljudi često komentiraju, kada je u pitanju posao konobara, je bakšiš.

"Dobar bakšiš neće sam doći, konobar ga mora zaslužiti. Ako gosti budu zadovoljni, onda te i nagrade. Najveći bakšiš koji sam dobio od jednog gosta bio je 900 eura i to na Zrću. Tom gospodinu sam otvorio devet šampanjaca da ne pukne čep i on je bio veoma galantan. Najveći iznos bakšiša koji sam dobio za jedan dan je 1.500 eura. Najbolji gosti na Balkanu su Hrvati, a konobari ne vole Slovence jer nikako ne ostavljaju bakšiš. Takva im je kultura, ali oni prave veliki promet restoranima", kaže Tuševljak koji se u slobodno vrijeme bavi trčanjem i do sada je trčao maratone u Jeruzalemu, Berlinu, Istanbulu, Beogradu. Zanimljivo je da je pretrčao i tri ultramaratona u humanitarne svrhe.

 

artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Neven Tuševljak

 thumbnail_Neven_Tusevljak.jpg

Biti konobar, u smislu posla, je više od posluživanja hrane i pića. To je zanimanje koje zahtijeva vještine komunikacije, organizacije i sposobnost rada u dinamičnom okruženju. Konobari često ostvaruju prvi kontakt s gostima i predstavljaju ugostiteljski objekat, tako da je njihov doprinos kvaliteti usluge ključan za uspjeh poslovanja. Iz godine u godinu sve je veći broj oglasa u kojima ugostiteljski objekti traže konobare, a to je posebno izraženo u ljetnim mjesecima, kada mnogi idu na sezonske poslove na Jadran. Tridesetšestogodišnji Neven Tuševljak pola svog života posvetio je radu u ugostiteljstvu, a nedavno je pokrenuo zanimljiv projekt. Naime, otvorio je prvu agenciju za obuku ugostiteljskog osoblja u našoj zemlji (konobara), a vjerovatno i u regiji..

"Za Bosnu i Hercegovinu, koja pretendira biti atraktivna turistička destinacija, kvalitetna ugostiteljska usluga je od velike važnosti kako bi se posjetitelji osjećali ugodno i ponovo vraćali u našu zemlju. Potreba za ovakvom vrstom agencije je ogromna, s obzirom da se sektor ugostiteljstva ubrzano razvija, ali i da je ključni problem njegovog funkcioniranja upravo kvalitetna radna snaga. Na osnivanje agencije sam se odlučio zbog toga što je velika potražnja za kvalitetnim ugostiteljskim radnicima i što je sektor ugostiteljstva jako loše pokriven sa osobljem. Osnovali smo agenciju ProGastro Solutions koja posluje na razini Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije", kaže Tuševljak.

Misija agencije je da pomogne ugostiteljskom sektoru da dobije kvalitetnu radnu snagu, da obuči njihove postojeće uposlenike koji već rade i da im osigura novo kvalitetno osoblje koje će moći ispoštovati sve zadatke.

"Radimo na edukaciji konobara i cijelog ugostiteljskog sektora, nudimo stručne savjete, te se, generalno, bavimo svim rješenjima koja su potrebna vlasnicima i rukovoditeljima ove vrste biznisa. Korist za korisnike usluga koje mi nudimo je višestruka: bolje poslovanje, lakše snalaženje njihovog tima u obavljanju radnih zadataka… Najbitnije je da njihovi konobari pruže bolje iskustvo gostima, što će doprinijeti da ti gosti postanu njihovi stalni i lojalni posjetitelji. Već smo uradili dvije edukacije osoblja i povratna informacija je bila jako dobra, tako da imamo bazu za dalji rad. Sada krećemo i s tečajem engleskog jezika za ugostitelje, koji je jako bitan jer u našoj sarajevskoj regiji ima mnogo stranih turista koji dolaze i tijekom ljetne i tokom zimske sezone, pa konobari moraju znati engleski jezik da bi te ljude ugostili na pravi način", govori Tuševljak.

 thumbnail_Neven_Tusevljak_obuka.jpg

U osamnaestogodišnjoj karijeri u ugostiteljstvu Neven je radio u najboljim ugostiteljskim objektima u regiji, ali njegov početak nije bio lak.

"Da biste kvalitetno radili bilo koji posao, na prvom mjestu morate da ga volite. Nisam preko noći postao menadžer dva ugostiteljska objekta. Puno je uloženog truda i znoja da bi sada bio gdje jesam. Ne stajem na ovome, nego želim još više i ništa mi nije teško. I danas po potrebi, kada su gužve, pomognem osoblju i uslužim goste. Dobro se sjećam, kada sam počinjao raditi kao konobar prije 18 godina, plaća mi je bila 250 KM. Kada sam je dobio, to je za mene bilo kao milijun. Zaradio sam je sa svojih 10 prstiju i pokazao sam da vrijedim. Sada su plaće konobara 5-6 i više puta veće, ali tvrdim da je u vrijeme kada sam počinjao raditi kao konobar usluga bila bolja", nastavlja Tuševljak.

Posljednjih mjeseci sa Borisom Brezom zadužen je za vođenje „Olympic Oasisa“, pravog malog raja na Jahorini.

„Olympic Oasis“ je smješten u idiličnom dijelu planine, na Dvorištima, daleko od gradske vreve i glavnih prometnica. Istovremeno je izuzetno pristupačan. Ovaj kompleks predstavlja savršen spoj luksuza, tišine i sadržaja prilagođenih svim generacijama. Imamo mali, ali dobro uhodan tim. Sa Borisom se odlično slažem i vjerujem da će tako biti još dugo godina. Naš mali kompleks ima restoran sa 100 sjedećih mjesta, ljetnu baštu sa 65, a kapacitet naših kućica su 32 kreveta. Tu je i igralište za naše najmlađe goste", govori Neven.

Ono o čemu ljudi često komentiraju, kada je u pitanju posao konobara, je bakšiš.

"Dobar bakšiš neće sam doći, konobar ga mora zaslužiti. Ako gosti budu zadovoljni, onda te i nagrade. Najveći bakšiš koji sam dobio od jednog gosta bio je 900 eura i to na Zrću. Tom gospodinu sam otvorio devet šampanjaca da ne pukne čep i on je bio veoma galantan. Najveći iznos bakšiša koji sam dobio za jedan dan je 1.500 eura. Najbolji gosti na Balkanu su Hrvati, a konobari ne vole Slovence jer nikako ne ostavljaju bakšiš. Takva im je kultura, ali oni prave veliki promet restoranima", kaže Tuševljak koji se u slobodno vrijeme bavi trčanjem i do sada je trčao maratone u Jeruzalemu, Berlinu, Istanbulu, Beogradu. Zanimljivo je da je pretrčao i tri ultramaratona u humanitarne svrhe.

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više