× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • 46.mjesto

l_9b5fd9d759e876fa817a7a6b660d073d.jpg

Popularni gastro vodič Taste Atlas uvrstio je Sarajevo među 100 najboljih gradova svijeta po tradicionalnoj i regionalnoj kuhinji. 

Prema analizi zasnovanoj na 477.287 važećih ocjena hrane za 15.478 nacionalnih i regionalnih jela iz 17.073 grada. Sarajevo se našlo na 46. mjestu s ocjenom 4.48 i nalazi se ispred ostalih gradova u regionu. Istraživanje ističe Sarajevo kao značajnu gastronomsku destinaciju, gdje autentična lokalna jela i dalje osvajaju pohvale zaljubljenika u dobru hranu.

Među neizostavnim jelima u Sarajevu preporučuju se sarajevski ćevapi (sa ocjenom 4,4), burek (sa ocjenom 4,4), sarma (sa ocjenom 4,4), bosanski lonac (sa ocjenom 3,8) i begova čorba (sa ocjenom 3,6). Ljubiteljima slatkog preporučuju se tradicionalne poslastice poput tufahije, kadaifa, jabukovače i hurmašice, uz bosansku kavu, rakiju i vina iz Hercegovine.

Sarajevska gastronomska scena prepoznatljiva je po kultnim tradicionalnim restoranima među kojima su Ćevabdžinica Petica – Ferhatović, Ćevabdžinica Željo, Ćevabdžinica Nune, Buregdžinica Sač i Buregdžinica Bosna.

Osim priznanja Sarajevu, kuhinja Bosne i Hercegovine zauzela je 68. mjesto na listi 100 najboljih kuhinja svijeta, uz preporuku da se obavezno probaju sarma (4,4), burek (4,4), sač (4,4), livanjski sir (4,4) i travnički ćevapi (4,4).

Na listi su istaknuti i najbolji domaći proizvođači: Podrumi Vukoje 1982 (alkoholna pića), SD Stara Teškera (maslinovo ulje) i OPG Marko Krvavac (maslinovo ulje).

Dok je Napulj osvojio prvo mjesto na svjetskoj listi s maksimalnom ocjenom 5,00, Sarajevo i Bosna i Hercegovina zaslužili su priznanje kao destinacije u kojima tradicija i kvalitet kulinarstva ostavljaju snažan utisak.

artifno.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • 46.mjesto

l_9b5fd9d759e876fa817a7a6b660d073d.jpg

Popularni gastro vodič Taste Atlas uvrstio je Sarajevo među 100 najboljih gradova svijeta po tradicionalnoj i regionalnoj kuhinji. 

Prema analizi zasnovanoj na 477.287 važećih ocjena hrane za 15.478 nacionalnih i regionalnih jela iz 17.073 grada. Sarajevo se našlo na 46. mjestu s ocjenom 4.48 i nalazi se ispred ostalih gradova u regionu. Istraživanje ističe Sarajevo kao značajnu gastronomsku destinaciju, gdje autentična lokalna jela i dalje osvajaju pohvale zaljubljenika u dobru hranu.

Među neizostavnim jelima u Sarajevu preporučuju se sarajevski ćevapi (sa ocjenom 4,4), burek (sa ocjenom 4,4), sarma (sa ocjenom 4,4), bosanski lonac (sa ocjenom 3,8) i begova čorba (sa ocjenom 3,6). Ljubiteljima slatkog preporučuju se tradicionalne poslastice poput tufahije, kadaifa, jabukovače i hurmašice, uz bosansku kavu, rakiju i vina iz Hercegovine.

Sarajevska gastronomska scena prepoznatljiva je po kultnim tradicionalnim restoranima među kojima su Ćevabdžinica Petica – Ferhatović, Ćevabdžinica Željo, Ćevabdžinica Nune, Buregdžinica Sač i Buregdžinica Bosna.

Osim priznanja Sarajevu, kuhinja Bosne i Hercegovine zauzela je 68. mjesto na listi 100 najboljih kuhinja svijeta, uz preporuku da se obavezno probaju sarma (4,4), burek (4,4), sač (4,4), livanjski sir (4,4) i travnički ćevapi (4,4).

Na listi su istaknuti i najbolji domaći proizvođači: Podrumi Vukoje 1982 (alkoholna pića), SD Stara Teškera (maslinovo ulje) i OPG Marko Krvavac (maslinovo ulje).

Dok je Napulj osvojio prvo mjesto na svjetskoj listi s maksimalnom ocjenom 5,00, Sarajevo i Bosna i Hercegovina zaslužili su priznanje kao destinacije u kojima tradicija i kvalitet kulinarstva ostavljaju snažan utisak.

artifno.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više