ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

Zvali je kafom, kahvom ili kavom, za veliku većinu stanovnika Bosne i Hercegovine ispijanje ovog napitka je svakodnevna i neizostavna navika bez koje je nemoguće zamisliti svako druženje, časkanje i odmor.

No, cijene šoljice kave, koja se može popiti u lokalnim kafićima ili restoranima, značajno variraju od grada do grada, prenosi Anadolija.

Prema podacima do kojih su došli, najjeftinija kava može se popiti u Uskoplju gdje je za jednu šoljicu crnog napitka potrebno izdvojiti samo 0,5 KM, u samom centru grada, kao i u ruralnim predjelima. Osim Gornjeg Vakufa, najjeftinija kava još se može popiti u Srebreniku gdje iznosi od 0,5 do 1 KM, kao i u Turbetu gdje, u lokalnim kafićima u samom centru grada, njena cijena iznosi 0,7 KM.

U mnogim bh. gradovima cijena kave u lokalnim kafićima i mjestima za izlaske je u prosjeku jedan KM. Među ovim gradovima, između ostalih, nalaze se Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Travnik, Derventa, Bosanska Krupa i Visoko.

Slijedi Zenica gdje je cijena kave u prosječnom kafiću od 1 do 1,75 KM, Konjic sa cijenom od 1 do 1,5 KM, koliko je i cijena šoljice kave u Goraždu i Bihaću.

U odnosu na ove gradove, kava je malo skuplja u Banja Luci gdje, recimo, u prosjeku šoljica kave košta od 2 do 2,5 KM.

Cijene kave u kafićima i restoranima u Bosni i Hercegovini, ipak, su najviše u glavnom gradu Sarajevu i u Mostaru.

Cijena kave u Mostaru iznosi od 1,5 do 3,5 KM, koliko iznosi u restoranima u blizini Starog mosta, dok se cijene kave u Sarajevu kreću od jedne KM, u kafićima na periferiji grada, do 2-3,5 KM, pa i više, u centralnim dijelovima grada.

Kavu na prostorima BiH i, inače, na cijelom Balkanu nerijetko nazivaju “izgovorom za razgovor”, što joj daje karakter posebnog društvenog fenomena. Dok ritual ispijanja kave kod nekih osoba podrazumijeva druženje sa najbližim članovima porodice i prijateljima, drugi više vole samoću.

Danas se, barem kako kažu podaci Svjetske zdravstvene organizacije, na planeti svakog dana popije oko jedna i po milijarda šoljica kave.

 

im|artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17