Zaljeveni kolač

 

tulumbe.jpg

 

Tulumbe su još jedan kolač koji je uvijek imao poseban okus kod naših baka. Bake su recepte prenijele i na mlađe generacije, te se ovaj kolač pravi i među mlađim generacijama.

Sastojci :

-500 grama brašna

- 400 mililitara vode

-150 mililitara ulja

-5 jaja

-žlica šećera

-žličica soli

-ulje za prženje

 

Sastojci za agdu : 

-litar vode

-600 grama šećera

-pola limuna

 

Vodu, ulje , šećer i stol staviti da prokuha.Kada prokuha, ugasiti štednjak, dodati brašno i miješati kako bi smjesa dobila na gustoći. Ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi, dodavati jedno po jedno jaje i miješati dok se ne sjedini. Ne smije biti tragova jaja, a možda je najbolje miješati rukama.

Stavljati smjesu u kalup za tulumbe, i praviti željene oblike, manje ili veće. Ukoliko nemate kalup, možete improvizirati.

Peći u ulju na srednjoj temperaturi. Pržiti nekoliko minuta dok ne dobiju lijepu žućkastu boju. 

Sastojke za agdu staviti da se kuhaju, i kuhati dok šećer ne ukuha. Ostaviti agdu da se malo prohladi.

Kada sve tulumbe budu gotove, poredati ih u tepsiju, i preliti agdom.Kada upiju, spremne su za konzumiranje.

artinfo.ba

ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Zaljeveni kolač

 

tulumbe.jpg

 

Tulumbe su još jedan kolač koji je uvijek imao poseban okus kod naših baka. Bake su recepte prenijele i na mlađe generacije, te se ovaj kolač pravi i među mlađim generacijama.

Sastojci :

-500 grama brašna

- 400 mililitara vode

-150 mililitara ulja

-5 jaja

-žlica šećera

-žličica soli

-ulje za prženje

 

Sastojci za agdu : 

-litar vode

-600 grama šećera

-pola limuna

 

Vodu, ulje , šećer i stol staviti da prokuha.Kada prokuha, ugasiti štednjak, dodati brašno i miješati kako bi smjesa dobila na gustoći. Ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi, dodavati jedno po jedno jaje i miješati dok se ne sjedini. Ne smije biti tragova jaja, a možda je najbolje miješati rukama.

Stavljati smjesu u kalup za tulumbe, i praviti željene oblike, manje ili veće. Ukoliko nemate kalup, možete improvizirati.

Peći u ulju na srednjoj temperaturi. Pržiti nekoliko minuta dok ne dobiju lijepu žućkastu boju. 

Sastojke za agdu staviti da se kuhaju, i kuhati dok šećer ne ukuha. Ostaviti agdu da se malo prohladi.

Kada sve tulumbe budu gotove, poredati ih u tepsiju, i preliti agdom.Kada upiju, spremne su za konzumiranje.

artinfo.ba

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2022 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17