ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Za astmu, bronhitis, kašalj...

 guščja_mast.jpg

 

Guščja mast je odličan lijek za sve bolesti dišnih puteva, poput astme, kašlja i bronhitisa.Ima specifičan miris i žutu boju, a prirodna guščja mast lako se razmazuje na sobnoj temperaturi.

Dobiva se topljenjem guščjeg sala na laganoj temperaturi. Vrlo je bogata omega 3 masnim kiselinama.Najbolja je mast od gusana, koji se kolje najesen. Još u starom Egiptu guske su uzgajane za ovu namjenu.

Guščja mast se osim kao lijek koristi i u pripravi nekih jela, ali i sve češće u kozmetici. 

Ona rastvara sluz nagomilanu u bronhijama, i podstiče da se iskašljavanjem izbacuje iz organizma.Može se koristiti izvana kao oblog, ali se može i jesti.Veliku primjenu nalazi i u liječenju kože.

Bogata je esencijalnim masnim kiselinama, koje su neophodne za funkcioniranje organizma.Obiluje vitaminima A,E,D, i K , koji su neophodni za rast.Guščja kiselina sadrži i monozasićene masne kiseline, kao i oleinsku kiselinu. Pomaže u snižavanju kolesterola.

Jedno istraživanje BBC-ja je pokazalo kako su svinjska i guščja mast puno bolje i za pripremanje hrane od raznih ulja.

Preporučuje se astmatičarima, ali i svoj djeci, kao i bebama koje ne znaju iskašljavati sekret iz sebe.Odličan je lijek i za upalu pluća. 

Obloge na gazi stavljaju se na grudi, a najbolje ih je staviti navečer i sa tim prespavati.U kombinaciji sa čajevima i juhama pomaže i izbacivanju šlajma.Također, može se rastvoriti u toplom mlijeku i tako konzumirati, kao i pomiješati s medom dok se još topi. I u tim kombinacijama jako je učinkovita.

Sirup od guščje masti pravi se od litra vode, žlice meda, žlice guščje masti, 100 grama limuna i 30-ak listova lovorovog lista.Limun isjeckan nasitno dodaje se u vodu, a potom i ostali sastojci.Kuha se dok voda ne ispari. Potom se procijedi, i može se konzumirati.

Pomiješana s medom maže se na listove svježeg kupusa, a potom zalijepi na prsa.I ovaj vid je vrlo efikasan jer i kupus izvlači upalu.

U kombinaciji sa medom i česnom bijelim luka isjeckanim na komadiće odlična je za ublažavanje simptoma astme.

Postoji još mnogo recepata sa guščjom masti, koji su odlični za liječenje bolesti dišnih puteva na prirodan način.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17