× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Agro savjetnik

 rezidba_voća.jpg

 

Rezidba je obavezna mjera održavanja voćki, kako bi stablo bilo zdravo i kako bi se dobio dobar i kvalitetan urod. 

Redovno orezivanje omogućava krošnji "disanje", orezana lisna masa imat će veći protok svjetlosti i bolju ventilaciju. 

Zimska rezidba obavlja se krajem veljače ili početkom ožujka. S obzirom da se nikad ne zna koliko će zima trajati, najbolje je ovo izvesti početkom proljeća.Tek kada smo sigurni da je zima završena, provjeravamo koliko je grana izmrzlo, i koliku dužinu grane treba odrezati.  Potrebno je ukloniti sve vodopije, vertikalne grane. One čine vegetativni prirast i na njima neće biti pupoljaka. Vrlo su masivne i oduzimaju hranu i vodu, bez ikakve koristi. Potrebno je i odrezati grane koje rastu unutra, jer dolazi do zasićenja i prevelike koncentracije u sredini. 

Kada je u pitanju alat, on treba biti jako oštar, kako ne bi došlo do oštećivanja grana. Također, kako se ne bi štetnici i bolesti prenosile sa stabla na stablo, trebalo bi dezinficirati alat nakon svake voćke. To se može učiniti alkoholom,ili plamenom. Također, valjalo bi i premazati svaki rez voćarskim voskom, jer je svaki rez kao rana kod čovjeka i premazivanjem se sprječava unos štetnika. 

artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Agro savjetnik

 rezidba_voća.jpg

 

Rezidba je obavezna mjera održavanja voćki, kako bi stablo bilo zdravo i kako bi se dobio dobar i kvalitetan urod. 

Redovno orezivanje omogućava krošnji "disanje", orezana lisna masa imat će veći protok svjetlosti i bolju ventilaciju. 

Zimska rezidba obavlja se krajem veljače ili početkom ožujka. S obzirom da se nikad ne zna koliko će zima trajati, najbolje je ovo izvesti početkom proljeća.Tek kada smo sigurni da je zima završena, provjeravamo koliko je grana izmrzlo, i koliku dužinu grane treba odrezati.  Potrebno je ukloniti sve vodopije, vertikalne grane. One čine vegetativni prirast i na njima neće biti pupoljaka. Vrlo su masivne i oduzimaju hranu i vodu, bez ikakve koristi. Potrebno je i odrezati grane koje rastu unutra, jer dolazi do zasićenja i prevelike koncentracije u sredini. 

Kada je u pitanju alat, on treba biti jako oštar, kako ne bi došlo do oštećivanja grana. Također, kako se ne bi štetnici i bolesti prenosile sa stabla na stablo, trebalo bi dezinficirati alat nakon svake voćke. To se može učiniti alkoholom,ili plamenom. Također, valjalo bi i premazati svaki rez voćarskim voskom, jer je svaki rez kao rana kod čovjeka i premazivanjem se sprječava unos štetnika. 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.