× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Simbol pokladnog vremena

 38781-krofne_zoom.jpg

 

 

"Vanredna" Art kuhinja dolazi nam petkom umjesto nedjeljom.Razlog je, naravno, taj što su u nedjelju poklade, stari običaj koji se sačuvao do današnjih vremena. a što bi bile poklade bez krofni? Krofne su jedan od simbola pokladnog vremena, nekad su bile neoizostavan dio, ali i danas dosta domaćica sprema krofne za pokladne dane. 

Ponegdje se zovu i pokladnice. Iako ove godine zbog pandemije sigurno će i maškara biti manje, ali ako ništa, krofne će sigurno obradovati i vaše ukućane. I za krofne svatko ima svoj recept, a mi donosimo jedan za koji nam se čini da je jednostavniji. 

Sastojci : 

- 1 kg brašna

- 600 ml mlijeka 

- 50 g kvasca

- 4 žlice šećera

- 3 žlice masti (ili ulja)

- žličica soli

- 2 žličice šećera za kvasac

- 2 žumanca

 

U 600 mililitara toplog mlijeka dodati kvasac i šećer i ostaviti da nadođe. U drugoj posudi zamutiti 2 žumanca, dodati mast ili ulje, šećer, sol. Kasnije dodati i nadošli kvasac. Postupno miješati , i dodavati brašno. Tijesto treba biti srednje mekoće, bitno je da se ne lijepi za ruke i radnu površinu. Ostaviti da odstoji oko pola sata. 

Poslije pola sata premijesiti, i rastanjiti na debljinu manju od 1 centimetra, otprilike 7-8 milimetara. 

Čašom formirati krofne, i ostaviti da odstoje sa svake strane po pet minuta. Ulje zagrijati na umjerenoj temperaturi. 

Prije prženja još samo malo rastanjiti oklagijom i ostaviti par minuta. Prilikom prženja, dobro je paziti da strana koja je bila na stolu sada bude gore. 

Kada budu gotove, posuti šećerom u prahu i spremne su za konzumiranje. 

 

artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Simbol pokladnog vremena

 38781-krofne_zoom.jpg

 

 

"Vanredna" Art kuhinja dolazi nam petkom umjesto nedjeljom.Razlog je, naravno, taj što su u nedjelju poklade, stari običaj koji se sačuvao do današnjih vremena. a što bi bile poklade bez krofni? Krofne su jedan od simbola pokladnog vremena, nekad su bile neoizostavan dio, ali i danas dosta domaćica sprema krofne za pokladne dane. 

Ponegdje se zovu i pokladnice. Iako ove godine zbog pandemije sigurno će i maškara biti manje, ali ako ništa, krofne će sigurno obradovati i vaše ukućane. I za krofne svatko ima svoj recept, a mi donosimo jedan za koji nam se čini da je jednostavniji. 

Sastojci : 

- 1 kg brašna

- 600 ml mlijeka 

- 50 g kvasca

- 4 žlice šećera

- 3 žlice masti (ili ulja)

- žličica soli

- 2 žličice šećera za kvasac

- 2 žumanca

 

U 600 mililitara toplog mlijeka dodati kvasac i šećer i ostaviti da nadođe. U drugoj posudi zamutiti 2 žumanca, dodati mast ili ulje, šećer, sol. Kasnije dodati i nadošli kvasac. Postupno miješati , i dodavati brašno. Tijesto treba biti srednje mekoće, bitno je da se ne lijepi za ruke i radnu površinu. Ostaviti da odstoji oko pola sata. 

Poslije pola sata premijesiti, i rastanjiti na debljinu manju od 1 centimetra, otprilike 7-8 milimetara. 

Čašom formirati krofne, i ostaviti da odstoje sa svake strane po pet minuta. Ulje zagrijati na umjerenoj temperaturi. 

Prije prženja još samo malo rastanjiti oklagijom i ostaviti par minuta. Prilikom prženja, dobro je paziti da strana koja je bila na stolu sada bude gore. 

Kada budu gotove, posuti šećerom u prahu i spremne su za konzumiranje. 

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.