• outdoormedia
  • Sara - Sarajevski

PRIOPĆENJE

dan napustenih zivotinje

J A V N I P O Z I V -

ŽIVOTINJE NE PRENOSE KORONA VIRUS!

 

Danas, na svjetski Dan napuštenih životinja, grupa udruženja za zaštitu i prava životinja u BiHi zaštitu okoliša, u konsultaciji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, želi podsjetiti javnost da virusom korona (SARS CoV 2) ne mogu biti zaražene životinje, te se tako virus ne može ni prenijeti sa životinje na čovjeka. U skladu sa relevatnim istraživanjima i preporukama, ne postoji nikakva opasnost od kontakta sa domaćim, odnosno vlasničkim i uličnim životinjama u pogledu prenošenja ovoga virusa. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jasno je naglasila da psi i mačke ne mogu oboljeti od novog koronavirusa COVID-19 i da ne mogu zaraziti ljude, a isto je potvrdila i Međunarodna organizacija za zdravlje životinja. Građane pozivamo da slušaju stručnjake te se ponašaju odgovorno prema životinjama.

Podsjećamo da je znanstvenoo dokazano da kućni ljubimci blagotvorno djeluju na zdravlje ljudi, smanjuju stres i tjeskobu, štite srce i čuvaju ih od alergija. U mnogim zemljama u kojima je u toku pandemija korone, intenzivirano je udomljavanje napuštenih životinja kako bi se lakše prebrodio period samoizolacije. Pozivamo građane da sada, kada mnogi rade od kuće ili su u samoizolaciji, iskoriste vrijeme i provedu ga u opuštanju s kućnim ljubimcima. Naravno, napominjemo da se pri šetanju pasa treba pridržavati svih propisanih epidemioloških i zaštitinih mjera, uključujući pranje ruku nakon šetnje ljubimaca, često mijenjanje i pranje odjeće, pranje njihovih šapa nakon šetnje i slično. Podsjećamo da su psi i mačke terapijske životinje te da će zasigurno biti od koristi kako tokom pandemije, tako i nakon njenog završetka, s obzirom da su uveliko iskoristivi za liječenje depresije i anksoiznosti.
Nadalje, svjedoci smo da je nakon proglašenja pandemije korona virusa u BiH, a pogotovu u proteklih nekoliko dana, na teritoriji cijele BiH primjećeno povećano zlostavljanje životinja, naročito napuštenih pasa koje se dešava često uz znanje, prećutno odobrenje ili pasivnost
lokalnih vlasti (neke od stravičnih fotografija dostavljamo u prilogu). Podsjećamo javnost da je zlostavljanje životinja krivično djelo, kažnjivo po svim krivičnim zakonima u BiH.

Putem medija smo obaviješteni da su neke lokalne vlasti (Opština Lukavac) i lokalni krizni štabovi naložili „humano sklanjanje uličnih pasa“ (izvor
https://www.sodalive.ba/aktuelnosti/lukavac-grad/lukavac-nalozeno-humano-uklanjanje-pasalutalica/) argumentujući da se radi o „veterinarsko-sanitarnoj obradi napuštenih pasa, procesu sterilizacije, kastracije, čipiranja i vakcinacije protiv bjesnila, dehelmintizacije, te sklanjanja i udomljavanja napuštenih pasa lutalica u zemlje EU“, a što je apsolutno nemoguće izvesti u uslovima pandemije korona virusa, a u skladu sa poštivanjem epidemioloških mjera (izvorhttps://opcina.lukavac.ba/nastavlja-se-proces-veterinarsko-sanitarne-obrade-napustenihpasa-lutalica/). Napominjemo da je u postojećim uslovima nemoguće uraditi humano zbrinjavanje pasa jer službe koje ih sklanjaju ne posjeduju prihvatiilšta u kojima postoje humani i zakonom propisani uslovi za smještaj pasa, niti je trenutno moguće udomljavanje pasa prema zemljama EU. To sve implicira da će psi biti ubijani nehumano i nezakonito.

Nadalje, brojni građani su nas kontaktirali iz raznih dijelova BiH (Bihać, Živinice, Banovići, Orašje...) te nam dostavili dokaze koji svjedoče o brutalnom hvatanju i odvođenju pasa sa ulica u nepoznato i to za vrijeme zabrane kretanja iza 20.00 sati i o slobodnom kretanju lovaca
sa oružjem u naseljenim mjestima koji pucaju na pse, te na taj način osim što krše Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, direktno ugrožavaju i stanovništvo tih istih mjesta!

 

Ove naredbe su protivzakonite, krše Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, podliježu ocjeni ustavnosti i zakonitosti, a iznad svega, brutalna ubijanja, hvatanja i odvođenja pasa izazivaju strah kod djece i stanovnika koji tome svjedoče.

S tim u vezi, pozivamo sve lokalne institucije koje su naložile ubijanje pasa putem „humanog zbrinjavanja“, da svoje naredbe odmah stave van snage, a nadležne policijske institucije i tužilaštva da svako zlostavljanje životinja zadokumentuju, istraže i procesuiraju s obzirom da se radi o krivičnom djelu mučenje i ubijanje životinja (čl. 318 KZ F BiH. čl. 390 KZ RS, čl. 312 KZ BD), u vezi sa mogućim kaznenim djelom pranje novca (čl. 209 KZ BiH, čl. 272 KZ F BiH, 263 KZ RS, čl. 265 KZ BD) jer se u ovakvim slučajevima budžetski novac može trošiti nenamjenski i bez ikakvog relevantnog dokaza o utrošku tih sredstava, stoji u priopćenju koje potpisuju:

 

Udruženje za etički tretman čovjeka i životinja „Mi smo dio rješenja“
Udruženje za prava životinja i okoliš „EVA“
Sklonište za napuštene životinje „Yman“ d.o.o.
Udruženje za zaštitu životinja „Sretna šapa“ Tuzla
Udruženje za zaštitu životinja „Aska“ Bijeljina
Udruženje za zaštitu životinja „Flekica“ Bugojno
Udruženje građana „Kerber“ Banja Luka
Udruženje za zaštitu i dobrobit životinja „Avlijaner“ Travnik
Udruga za zaštitu, spašavanje i zbrinjavanje životinja HBŽ "O"
Udruženje za zaštitu životinja „AV-Mau“ Sarajevo
Udruženje za zaštitu životinja „Životinje jer mi brinemo“ Mostar
Udruga za zaštitu životinja i okoliša "BETTY BUSOVAČA" Busovača
Udruženje za zaštitu i dobrobit životijna „Ljubitelji pasa“ Jajce
Udruženje za zaštitu životinja i okoliša „Fortuna“
Udruženje građana „Sretna šapa“ Visoko
Udruga za zaštitu životinja i promicanje kvalitete suživota između ljudi i životinja
"ŠAPA KISELJAK"
SOS-Vergessene Pfoten Tireschutz e.V
Udruga građana za zaštitu i sprečavanje okrutnosti nad životijnama „Posljednja
oaza“ Orašje

0
0
0
s2sdefault
  • Sara - Sarajevski

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17