ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Mašta može svašta

djeca igra

MAŠTOVITE IDEJE ZA RAZBIJANJE DOSADE KOD DJECE

Boravak kod kuće zbog pandemije novog koronavirusa djeci je donio odmor od uobičajenog ritma, ali on se sada ne smije pretvoriti u dosađivanje ili neprekidno zurenje djece u raznovrsne ekrane.

ČIGRINA VIRTUALNA IGRAONICA

Kako bi djeca i dok ne idu u vrtić, mogla pratiti odgojno-obrazovni program koji kreiraju odgajatelji, pedagozi i psiholozi, stvorena je Čigrina virtualna igraonica, a stručnjaci koji stoje iza nje, za vas su kreirali sedam savjeta za zabavu i pouku vrtićaraca kod kuće.

RAZVIJAJTE FINU MOTORIKU I ZAJEDNO KUHAJTE

Dom je ispunjen stvarima koje se mogu iskoristiti za razvoj fine motorike. Dajte djetetu da špagu provlači kroz cjedilo, pokažite mu kako da pincetom prenosi grah ili leću iz posude u posudu… Fina motorika nužna je svladavanje pisanja. Što će dijete njome bolje ovladati, slova će ispisivati lakše i ljepše.

Budući da u gotovo svakome djetetu čuči mali kuhar, uključite ga u zajedničku pripremu jela. Dopustite mu da se poigra s namirnicama koje koristite. Na brašnu ili kukuruznoj krupici može ispisivati slova, a tjesteninu može prebrojavati, zbrajati i oduzimati.

ISPRINTAJTE RADNE LISTOVE

Na internetu imate raznih zadataka i radnih listova za predškolce koji su vrlo zanimljivi a i djeca im se jako obraduju jer ih tjeraju na razmišljanje. Svaki dan možete uraditi 2 do 3 radna listića i djeca će biti zadovoljna.

MAŠTA MOŽE SVAŠTA

Iskoristite razne kućne stvari koje biste možda i bacili, a možete ih reciklirati i napraviti neobičnu igračku zajedno s djetetom. Djeci su upravo takve stvari i najdraže i najzanimljivije. Donosimo vam nekoliko ideja i primjera kako možete na kreativan način zabaviti svog mališana, ali i sebe.

 • DJECA1
 • DJECA_10
 • DJECA_12
 • DJECA_2
 • DJECA_3
 • DJECA_4
 • DJECA_5
 • DJECA_6
 • DJECA_7
 • DJECA_8
 • DJECA_9
 • djeca-igra

 

IGRICE ZA DJECU

Najlakše je djetetu tutnuti mobitel u ruke ili ga posjesti ispred televizora. Dobre stare offline igre zanimljive su i današnjoj djeci, a većina njih ima i edukativnu komponentu.

NA SLOVO, IKS OKS, VJEŠALA

Dokaz da su za igru dovoljni minimalni rekviziti ako uključimo svoju maštu daju nam igre s papirom i olovkom. Sva djeca vole, a i odraslima je izazovno natjecati se u prisjećanju imena jednog grada, države, biljke itd. na zadano slovo, što se radi u jednostavnoj tablici koju sami možemo nacrtati. Dugo se možemo zabavljati i s igrom potapanja brodova, a najjednostavnija igra ovog tipa je „igra iksića i oksića“, kad u jednostavnoj tablici nastojimo zauzeti tri uzastopna polja. Jednostavna su i napeta igra Vješala, gdje pogađamo određenu riječ da ne bismo završili na vješalima.

MAĐIONIČARI

Nauči par jednostavnih mađioničarskih trikova, djeca ih obožavaju. Čak i najjednostavniji trik kao što je skrivanje kuglice u jednoj od triju čašica koje brzo premećeš na stolu. Kasnije možeš dijete naučiti da ga samo izvodi i bit će glavna faca u vrtiću ili školi.

ZALEDI SE

Izaberi najdražu pjesmu svoje djece na koju rado plešu. Objasni im da se „smrznu“, tj. ostanu u položaju u kojem su se našli, kad glazba prestane. Izazovnija varijanta ove igre jest da, kad glazba stane, svi moraju zauzeti određeni položaj, primjerice da nalikuju nekom slovu ili životinji.

SKRIVENO BLAGO

Sakrijte "blago" (primjerice, slatkiše) u kući. Zatim na papirićima nacrtajte znakove poput strelica, srca, upitnika i slično. Poslažite znakove tako da vode do blaga, a djetetu objasnite što koji znak znači. Cilj igre je dijete pronađe "blago", ali i da zapamti značenje pojedinih znakova čime razvija logiku i mišljenje.

PANTOMIMA

Imitirajte glasove životinja i istovremeno izvodite pokrete karakteristične za tu životinju. Primjera radi, krekećite kao žaba i pritom skačite kao ona, a zatim potaknite mališana da sve to ponovi. Sljedeći put, neka on vama postavi "zadatak".

ZANIMLJIVA BAJKA

S obzirom da djeci čitanje slikovnice nije fizički izazov pokušajte s ovim trikom. Odaberite riječ koja se često pojavljuje u priči. Primjerice, svaki puta kada vaše dijete čuje riječ cipelica u bajci Pepeljuga ono mora poskočiti.

OBOJENA ZABAVA

Papire u različitim bojama razbacajte svugdje po sobi. Svaka boja neka se barem tri puta ponavlja, a ako se dijete ne bi poskliznulo zalijepite ih ljepljivom trakom za pod. Pustite glazbu, a vaše dijete neka pleše tako da primjerice mora stati samo na žutu boju. Tijekom igre promijenite boju.

KOŠARKAŠI

Napravite lopticu od čarape, na jednu stranu prostorije stavite kantu a na drugoj, klinci neka sjednu na pod. Cilj je ubaciti lopticu u kantu i svaki put kada to pođe za rukom, dijete mijenja poziciju. Pobjednik je onaj tko pogodi kantu sa svih pozicija.

OTKAČENI BALONI

Zavežite sebi i djetetu balon za pola metra dugačku špagu oko noge (ovu igru može igrati više djece).

Cilj je probušiti balon suigrača, ali tako da stanete na njega. Ova igra može se igrati i vani i vrlo je živahna zato klonite sav oštri namještaj kako se netko ne bi ozlijedio.

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17