ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Termostat

termostat

Znate li da u BiH, u prosjeku, na plaćanje računa odlazi oko trećine prosječne plate, dok je, usporedbe radi, u SAD taj postotak ispod 10%? Da, dobro ste pročitali. Prosječan iznos računa za struju, vodu, grijanje i ostale komunalije iznosi oko 300 KM po domaćinstvu, što je točno trećina prosječne plate u BiH. A znate li da, pametnim i odgovornim korištenjem energije, možete prepoloviti ovaj iznos? Dakle, nije nimalo zanemariv novčani iznos koji na godišnjem nivou možete sebi i svojoj obitelji uštedjeti odgovornim trošenjem energije.

Beznačajna sprava?

Osim što vam može uštedjeti novac, kontrolirano korištenje energije – najčešće predstavljeno pojmom “energetska učinkovitost“, s kojim, ne bez razloga, u posljednje vrijeme sve češće susrećemo – može donijeti i brojne druge benefite za vas i vašu okolinu. Ukoliko smanjite potrošnju energije, smanjujete i zagađenje zraka, što se u konačnici odražava i na vaše zdravlje, jer u čistim sredinama je stopa respiratornih i drugih oboljenja kudikamo manja nego u zagađenim područjima. 

Osim standardnih načina uštede energije, o kojima se najčešće priča u kontekstu energijske efikasnosti – termo-izolacija, korištenje uređaja s visokim stupnjem  energetske učinkovitosti, promjena tuš baterija, smanjenje potrošnje vode i sl. – postoji još jedan vrlo učinkovit način da smanjite potrošnju energije, a samim tim i zagađenost zraka, ali i svoje račune: termostat. Prema iskustvu eksperata koji se ovim temama bave svakodnevno u okviru Projekta energetske učinkovitosti za Bosnu i Hercegovinu (BEEP - Bosnia Energy Efficiency Project), ljudi često budu pozitivno iznenađeni nakon što otkriju značaj ove naizgled beznačajne sprave.

Odgovornije ponašanje-manji troškovi

Zbog toga, ukoliko ste u svoj dom uveli nezavisan sustav grijanja koji kao komponentu sadrži i termostat, razmislite o tome da taj segment vašeg grijnog sustava unaprijedite. Ako imate stari termostat, zamijenite ga novim, podesivim termostatom s digitalnim očitavanjem. Taj termostat je mnogo precizniji od tradicionalnog. Osim toga, možete ga programirati i drugačije podešavati za različite sate dana i noći. On će automatski prilagoditi temperaturu tako da učinkovito zadovolji vaše potrebe za udobnošću, tako ćete izbjeći prekomjerni trošak energije, a uz to će vam uštedjeti stotine konvertibilnih maraka godišnje, te uticati na smanjenje zagađenja vaše okoline.

Spojite ugodno s korisnim i ne propustite da svoj dom opremite ovim jeftinim, a vrlo moćnim uređajem. Veća plaća nije glavni razlog zašto stanovnici nekih naprednijih zemalja, poput SAD-a ili Švedske, u postotku troše mnogo manje novca na energiju nego mi. Glavni razlog je odgovornije ponašanje prema potrošnji energije, a samim tim i prema sebi i svojoj okolini. Da bismo mijenjali svijet, prvo trebamo mijenjati svoju svijest.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17