ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

orhideja

Od davnina orhideje su predstavljale simbol ljubavi i ljepote, a zbog svog bujnog oblika i raznolikosti boja, omiljena su biljka svakoga doma. Lako se razlikuju od drugih biljaka po specifičnim obilježjima. Uzgojiti orhideju zdravih zelenih listova koja neprestano cvjeta jedan je od najvećih izazova svakog kućnog botaničara. Osim svjetlosti i dohrane, zalijevanje orhideja pretvorilo se u posebnu "znanost". U nastavku donosimo trikove koji će zauvijek promijeniti izgled vaših orhideja.

Budući da tropske orhideje ne rastu na tlu, nego na stablima, kao tzv. epifiti, ne sadimo ih u zemlju, nego u specijalni supstrat od kore koji zadržava vlagu, ali omogućuje i dotok zraka. Jednom tjedno supstrat natopite (npr. u kadi) pa pustite da se ocijedi i vratite ga na mjesto. Na dopustite da orhideja stoji u vodi jer će zasigurno istrunuti. Većini sobnih orhideja treba svijetlo mjesto, ali bez direktnog sunca. Korijenje orhideja Phalaenopsis također može sudjelovati u fotosintezi pa ih zato sadimo u prozirne posude.

JEDNOSTAVNA NJEGA

Ako je dobro zasađena, njega orhideja je izrazito jednostavna. Ljeti je treba zalijevati više, a zimi manje, a dobro je i povremeno pošpricati je vodom iz raspršivača. Kvaliteta vode je od izuzetne važnosti, pa izbjegavaj vodu iz slavine. Radije je pusti da malo odstoji ili, ako si u mogućnosti, koristite kišnicu.

Idealna temperatura koja im najviše odgovara jest ona koja je najbliža njihovu prirodnom uzgojnom okruženju. “Kako se u našim trgovinama najčešće nalaze orhideje koje pripadaju skupini ‘toplih’ orhideja, temperaturni razmjer bi se trebao kretati od 18 stupnjeva noću do 20 stupnjeva danju.” Ako primijetiš da vaša orhideja ima žute, zgužvane listove ili ne cvate, premjesti biljku, jer joj možda ne odgovara pozicija. Jednom kada se navikne na neko mjesto koje joj odgovara, poželjno ju je ne micati, a ona će te nagraditi prelijepim cvijetom.

ŠTO SA STABLJIKOM?

Jedno od češćih pitanja jest što učiniti s ocvalom cvjetnom stabljikom. Za početak, bilo bi je šteta odmah odrezati dok je još vitalna. Prema tomu, nemojte sasvim odrezati, nego prikratite stabljiku na pola, neposredno nad drugim ili trećim okcem (pupom), koje ćete prepoznati kao zadebljanje. Iz tih će se okaca (pupova) razviti novi cvat u sljedećih nekoliko mjeseci. Stabljiku režemo do kraja tek nakon što sva usahne i posmeđi. Orhideje koje ne cvjetaju možete potaknuti malim trikom: smjestite ih u prohladnu prostoriju koja se slabije grije gdje će do dva mjeseca boraviti na temperaturi oko 15 ºC, što će ih potaknuti na novu cvatnju.

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17