ilustracija : shutterstock
Federalni ministar trgovine Amir Hasičević pojasnio je primjenu Pravilnika o minimalno tehničkim uvjetima za obavljanje djelatnosti trgovine u dijelu koji se odnosi na prodaju prehrambenih proizvoda u prostorima benzinskih crpki,piše Klix.ba.
Kako je naveo, prodaja prehrambenih artikala koji nisu originalno zapakirani na benzinskim crpkama nije dozvoljena bez ispunjavanja posebnih uvjeta, jer nosi značajne zdravstveno-higijenske, sigurnosne i regulatorne rizike.
"Takvi proizvodi ne podliježu punoj kontroli deklaracije, porijekla, roka trajanja, načina čuvanja i sljedivosti, što direktno ugrožava zdravlje potrošača. Benzinske crpke, kao objekti čija je osnovna namjena prodaja goriva i trgovačke robe široke potrošnje ne ispunjavaju po definiciji uvjete za prodaju svježe ili termički obrađene hrane ako nisu opremljene u skladu sa propisima koji uređuju oblast prehrane i ugostiteljstva", ističe Hasičević.
Dodaje da Pravilnik jasno definiRA da objekt mora imati odvojene prostore, odgovarajuću opremu, sanitarne čvorove, ventilaciju, rashladne uređaje, kao i educirano osoblje, ukoliko se prodaju ili pripremaju prehrambeni proizvodi koji nisu tvornički zapakirani.
"S tim u vezi, moguće je organizovati gastro odjel unutar benzinske crpke, ali isključivo kao poseban i registriran ugostiteljski ili prehrambeni prostor, koji ispunjava sve tehničke, sanitarne i kadrovske uvjete propisane važećim zakonodavstvom", naveo je.
Gastro odjel mora biti:
- fizički i funkcionalno odvojen od prostora za prodaju goriva i robe široke potrošnje,
- opremljen u skladu sa propisima o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača,
- registriran kao ugostiteljska ili srodna djelatnost kod nadležnih organa
- podložan redovnom inspekcijskom nadzoru.
"Na ovaj način omogućava se dodatna usluga korisnicima benzinskih crpki, uz očuvanje zdravstvene sigurnosti potrošača i dosljednu primjenu Pravilnika o minimalno tehničkim uvjetima za obavljanje djelatnosti trgovine. Zaključno, prodaja neoriginalno zapakirane hrane na crpkama nije dozvoljena osim u jasno definiranom gastro prostoru koji ispunjava sve uvjete, čime se štiti javno zdravlje, potrošači i fer konkurencija na tržištu", zaključio je Hasičević.
artinfo.ba/preuzeto sa klix.ba.