× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Nastavak večeras

kombi street kis 22

Prva večer “ Kiss food fest-a" u znaku raznovrsne gastro ponude i iznimne posjećenosti

 {source}<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fartinfo.kiseljak%2Fposts%2Fpfbid0qUHQnpnXLkRRnHCvikbfshpNFa8WBKyUkEgNNDWjd3fLpqjbR23dhD6CoS2TdoxRl&show_text=true&width=500" width="500" height="952" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>{/source}

        Prva večer prvog “Kiss food festa", unatoč kišovitom vremenu protekla je u znaku iznimne posjećenosti te naravno bogate gastro ponude koja se u najkraćem može sažeti u dvije riječi, tradicija i inovativnost.

Tradicijski dio i to onaj duži od stotinu godina predstavljen je na štandovima na kojima su se u krušnim pećima pekle čuvene i nadaleko poznate kiseljačke pogačice.  Jedna od pekara u kojima se pripremaju je pekara Matić koju su 1998. godine pokrenuli Ana i Jozo Matić. Posao su u međuvremenu prepustili mlađima te je vlasnik danas Žaklin Matić. S timom pekara  nastavljen je razvoj obiteljskog posla u kojemu kiseljačke pogačice imaju posebno mjesto. Tajnu pripreme nisu nam otkrili tek da se pripremaju s mineralnom vodom po kojoj je mjesto dobilo ime. „Naš kiseljak, krušna peć, kajmak s ovih prostora, to su ta tri ključna sastojka, a svako od nas ima i nešto svoje u pripremi što je naravno tajna“, kažu nam na štandu Pekare Matić o načinu pripreme prepoznatljivog brenda koji je opjevan i u pjesmi Kiseljačanina Joze Penave. 

298740935_3315607005390186_4178973251965723257_n.jpg

Foto: Vrijedna ekipa pekare Matić

Iz vremena u kojemu je živio ovaj poznati glazbenik je i recept po kojem se pripremaju pogačice u pekari Agić. Pekara radi od 1985. godine, a način pripreme nisu kažu nikad promijenili. „Naša kisela voda,  bez germe, a potom peći na jakoj temperaturi u isključivo krušnoj peći na drva. Kajmak je nekad bio užički, a danas ga nabavljamo s ovih prostora, uglavnom  iz Fojnice“, kaže nam Amir Agić, vlasnik pekare. Tradiciju pripremanja kiseljačkih pogačica već je usvojila njegova kćer 17- godišnja Džejla koja pomalo preuzima dio obiteljskog posla.  Među kiseljačkim pekarima nema konkurencije, posla kažu ima za sve njih, jer rijetki će proći kroz Kiseljak, a da neće kupiti kiseljačku pogačicu. „Ona sva vrata otvara, uvijek se prodaje, vole je domaći, prolaznici, a u ovo doba godine posebno brojni među kupcima su naši iseljenici“, kažu nam u pekari Matić. „Ne postoji doba godine kad se ne prodaju pogačice. One uvijek imaju svoju mušteriju, kupuju je i domaći i prolaznici, rado se poklanja“, kaže nam Amir Agić.  Kad bi se kiseljačke pogačice našle na popisu zaštićene nematerijalne baštine UNESCO-a, pekarima bi puno značilo. „Ogromno bi to bilo dostignuće i za naš Kiseljak i za cijelu BiH“, kažu u pekari Matić, a s njima se potpuno slažu i Agići. „To bi i nama pekarima bilo jedno veliko priznanje jer pripremamo nešto se samo ovdje i s našom kiselom vodom priprema“, zaključuje Amir Agić.

 

20220812164003_IMG_9357.jpg

Foto: Amir Agić

 „Kiss food fest“  oduševio je i one koji sum željeli probati nešto novo. Dočekala ih je bogata i raznovrsna ponuda, od austrijskih kobasica do kubanskih sendviča. Tomas Oroz uskoro će na sarajevskoj cesti otvoriti grill na kojemu će se prodavati austrijske kobasice sa sirom, slaninom... Wiener premium wurst u Kiseljak donosi okuse Beča, a na „Kiss food festu“ mogli su se kušati prvi put. „To je nešto novo na ovim prostorima, što želimo ponuditi kupcima i evo večeras ćemo vidjeti kakve su reakcije“, kaže Tomas Oroz.

20220812165050_IMG_9370.jpg

Foto: Tomas Oroz i Srđan Vuletić

 

Još dvojica mladih ljudi Dragan Gagi Musić i Emilio Nikačević ponudili su nešto sasvim drugačije, kubanski sendvič. „Svinjetina, šunka, kiseli krastavci... Malo je tko s ovih prostora imao priliku probati ovo jelo koje pripremamo po originalnoj recepturi i koje pomalo osvaja nepca ljudi i na ovim prostorima“, kaže nam Dragan Gagi Musić.

20220812164241_IMG_9362.jpg

Foto: Vrijedni pomagači/ obitelj Musić/Nikačević

Mnogi su Kiseljačani već kušali i proizvode obrta Bohorina cider house iza kojeg stoje Julijan i Danijela Komšić. Premijerno su ih predstavili na kiseljačkom adventu, a u pitanju su pića na bazi voća, jabuke ali i drugih vrsta uz kojeg odlično idu brioche peciva sa svinjetinom te druge specijaliteti koje priprema Danijela. „Ja volim kuhati, a jela koja nudim su spoj tradicije i novih okusa. Uz ta brioche peciva s posebnim nadjevima i svinjetinom pripremam i maglice ali na jedan svoj način“, kaže nam Danijela dok Julijan napominje da je sve njihove proizvode, pića i jela moguće probati u kiseljačkom naselju Borini gdje je sjedište ovog malog ali zanimljivog obiteljskog obrta.

 

20220812165832_IMG_9392.jpg

Foto: Bohorina cider house

Uz štandove s tradicionalnim i potpuno drugačijim jelima, prvu večer „Kiss food festa“ posjetitelje je dočekao i izvrstan gulaš kojeg su pripremili  Kiseljačanima već prepoznatljivi  kuhari.

Uz dobro jelo, mnogi su uživali u dobroj kapljici, ne samo pivu i sokovima već i vinima domaćih vinarija. Bosanska boutique vinarija vlasnika Miroslava Raguza premijerno je predstavila nekoliko novih vina koje proizvode u svojoj maloj vinariji u Kiseljaku, počevši od žilavke proizvedene od grožđa iz vinograda u Čitluku koji se ručno obrađuje. „Trenutno proizvodimo šest vrsta vina, nemamo svojeg vinograda, a vina proizvodimo od sorti koje sami biramo, od Čitluka pa nadalje.  To je zasad jedna hobi varijanta u kojoj prednost ima isključivo kvalitet vina koje je prije svega jedan emocionalni proizvod“, kaže nam Raguz.

299269129_131339816271801_7960234151113768567_n.jpg

Foto: Bosanska boutique vinarija/Miroslav Raguz

 

Vinarija Pejčinović koja je osnovana 2015. godine također se predstavila s tri vrste vina koje trenutačno proizvode, chardonnay, merlot i malvaziju. Grožđe za malvaziju nabavljaju u vinogradima u Žepču, ostatak u Trebinju, a u proizvodnom procesu otišli su i korak dalje te su zasadili vinograd u mjestu Mrakovi u Kiseljaku.  Vinogradi u središnjoj Bosni postaju tako uobičajena pojava koji demantira tvrdnje da vinova loza ne uspijeva na ovim prostorima, odnosno da joj je klima prehladna. „Ima u hladnijih klima u kojima grožđe uspijeva, recimo u Poljskoj, treba samo znati koja vrsta i na kojem tlu. Dakle važna je stručna pomoć koju imamo od samog početka i nastavljamo i dalje uz vinograd kojeg smo zasadili i kušaonicu koju planirano otvoriti uz vinograd“, kaže nam Goran Pejčinović.

20220812164342_IMG_9365.jpg

Foto: Vina Pejčinović

 

Na prvoj večeri „Kiss food fest“-a u Kiseljaku našlo se za svakoga ponešto, a uz hranu i piće uživalo se i u zvucima tamburice. „Ovo je prvi ovakav festival kojim smo željeli pokazati bogatstvo naše gastro ponude, počevši od kiseljačkih pogačica koji želimo zaštiti i pokrenuli smo tu proceduru jer se pripremaju samo na ovom prostoru uz našu mineralnu vodu, do drugih tradicijskih jela. Želimo i našim mladima pokazati što se to jelo nekad, koja su tradicionalna jela pripremale njihove bake“, kazao nam je Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak.

 

20220812171911_IMG_9403.jpg

Foto: Mladen Mišurić-Ramljak

 

 Trodnevni festival hrane „Kiss food fest“ kojeg organizira udruga „Šareno brdo“ uz potporu općine Kiseljak i suradnji s partnerima poput  tvrtke „Tilea“,  nastavlja se večeras uz pripremu i kušanje tradicionalnih jela, dok je  nedjelja rezervirana za najmlađe, uz kutak  s besplatnim palačinkama i Podravkinom Lino Ladom, maskotama i poklonima.

AP/artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Nastavak večeras

kombi street kis 22

Prva večer “ Kiss food fest-a" u znaku raznovrsne gastro ponude i iznimne posjećenosti

 {source}<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fartinfo.kiseljak%2Fposts%2Fpfbid0qUHQnpnXLkRRnHCvikbfshpNFa8WBKyUkEgNNDWjd3fLpqjbR23dhD6CoS2TdoxRl&show_text=true&width=500" width="500" height="952" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>{/source}

        Prva večer prvog “Kiss food festa", unatoč kišovitom vremenu protekla je u znaku iznimne posjećenosti te naravno bogate gastro ponude koja se u najkraćem može sažeti u dvije riječi, tradicija i inovativnost.

Tradicijski dio i to onaj duži od stotinu godina predstavljen je na štandovima na kojima su se u krušnim pećima pekle čuvene i nadaleko poznate kiseljačke pogačice.  Jedna od pekara u kojima se pripremaju je pekara Matić koju su 1998. godine pokrenuli Ana i Jozo Matić. Posao su u međuvremenu prepustili mlađima te je vlasnik danas Žaklin Matić. S timom pekara  nastavljen je razvoj obiteljskog posla u kojemu kiseljačke pogačice imaju posebno mjesto. Tajnu pripreme nisu nam otkrili tek da se pripremaju s mineralnom vodom po kojoj je mjesto dobilo ime. „Naš kiseljak, krušna peć, kajmak s ovih prostora, to su ta tri ključna sastojka, a svako od nas ima i nešto svoje u pripremi što je naravno tajna“, kažu nam na štandu Pekare Matić o načinu pripreme prepoznatljivog brenda koji je opjevan i u pjesmi Kiseljačanina Joze Penave. 

298740935_3315607005390186_4178973251965723257_n.jpg

Foto: Vrijedna ekipa pekare Matić

Iz vremena u kojemu je živio ovaj poznati glazbenik je i recept po kojem se pripremaju pogačice u pekari Agić. Pekara radi od 1985. godine, a način pripreme nisu kažu nikad promijenili. „Naša kisela voda,  bez germe, a potom peći na jakoj temperaturi u isključivo krušnoj peći na drva. Kajmak je nekad bio užički, a danas ga nabavljamo s ovih prostora, uglavnom  iz Fojnice“, kaže nam Amir Agić, vlasnik pekare. Tradiciju pripremanja kiseljačkih pogačica već je usvojila njegova kćer 17- godišnja Džejla koja pomalo preuzima dio obiteljskog posla.  Među kiseljačkim pekarima nema konkurencije, posla kažu ima za sve njih, jer rijetki će proći kroz Kiseljak, a da neće kupiti kiseljačku pogačicu. „Ona sva vrata otvara, uvijek se prodaje, vole je domaći, prolaznici, a u ovo doba godine posebno brojni među kupcima su naši iseljenici“, kažu nam u pekari Matić. „Ne postoji doba godine kad se ne prodaju pogačice. One uvijek imaju svoju mušteriju, kupuju je i domaći i prolaznici, rado se poklanja“, kaže nam Amir Agić.  Kad bi se kiseljačke pogačice našle na popisu zaštićene nematerijalne baštine UNESCO-a, pekarima bi puno značilo. „Ogromno bi to bilo dostignuće i za naš Kiseljak i za cijelu BiH“, kažu u pekari Matić, a s njima se potpuno slažu i Agići. „To bi i nama pekarima bilo jedno veliko priznanje jer pripremamo nešto se samo ovdje i s našom kiselom vodom priprema“, zaključuje Amir Agić.

 

20220812164003_IMG_9357.jpg

Foto: Amir Agić

 „Kiss food fest“  oduševio je i one koji sum željeli probati nešto novo. Dočekala ih je bogata i raznovrsna ponuda, od austrijskih kobasica do kubanskih sendviča. Tomas Oroz uskoro će na sarajevskoj cesti otvoriti grill na kojemu će se prodavati austrijske kobasice sa sirom, slaninom... Wiener premium wurst u Kiseljak donosi okuse Beča, a na „Kiss food festu“ mogli su se kušati prvi put. „To je nešto novo na ovim prostorima, što želimo ponuditi kupcima i evo večeras ćemo vidjeti kakve su reakcije“, kaže Tomas Oroz.

20220812165050_IMG_9370.jpg

Foto: Tomas Oroz i Srđan Vuletić

 

Još dvojica mladih ljudi Dragan Gagi Musić i Emilio Nikačević ponudili su nešto sasvim drugačije, kubanski sendvič. „Svinjetina, šunka, kiseli krastavci... Malo je tko s ovih prostora imao priliku probati ovo jelo koje pripremamo po originalnoj recepturi i koje pomalo osvaja nepca ljudi i na ovim prostorima“, kaže nam Dragan Gagi Musić.

20220812164241_IMG_9362.jpg

Foto: Vrijedni pomagači/ obitelj Musić/Nikačević

Mnogi su Kiseljačani već kušali i proizvode obrta Bohorina cider house iza kojeg stoje Julijan i Danijela Komšić. Premijerno su ih predstavili na kiseljačkom adventu, a u pitanju su pića na bazi voća, jabuke ali i drugih vrsta uz kojeg odlično idu brioche peciva sa svinjetinom te druge specijaliteti koje priprema Danijela. „Ja volim kuhati, a jela koja nudim su spoj tradicije i novih okusa. Uz ta brioche peciva s posebnim nadjevima i svinjetinom pripremam i maglice ali na jedan svoj način“, kaže nam Danijela dok Julijan napominje da je sve njihove proizvode, pića i jela moguće probati u kiseljačkom naselju Borini gdje je sjedište ovog malog ali zanimljivog obiteljskog obrta.

 

20220812165832_IMG_9392.jpg

Foto: Bohorina cider house

Uz štandove s tradicionalnim i potpuno drugačijim jelima, prvu večer „Kiss food festa“ posjetitelje je dočekao i izvrstan gulaš kojeg su pripremili  Kiseljačanima već prepoznatljivi  kuhari.

Uz dobro jelo, mnogi su uživali u dobroj kapljici, ne samo pivu i sokovima već i vinima domaćih vinarija. Bosanska boutique vinarija vlasnika Miroslava Raguza premijerno je predstavila nekoliko novih vina koje proizvode u svojoj maloj vinariji u Kiseljaku, počevši od žilavke proizvedene od grožđa iz vinograda u Čitluku koji se ručno obrađuje. „Trenutno proizvodimo šest vrsta vina, nemamo svojeg vinograda, a vina proizvodimo od sorti koje sami biramo, od Čitluka pa nadalje.  To je zasad jedna hobi varijanta u kojoj prednost ima isključivo kvalitet vina koje je prije svega jedan emocionalni proizvod“, kaže nam Raguz.

299269129_131339816271801_7960234151113768567_n.jpg

Foto: Bosanska boutique vinarija/Miroslav Raguz

 

Vinarija Pejčinović koja je osnovana 2015. godine također se predstavila s tri vrste vina koje trenutačno proizvode, chardonnay, merlot i malvaziju. Grožđe za malvaziju nabavljaju u vinogradima u Žepču, ostatak u Trebinju, a u proizvodnom procesu otišli su i korak dalje te su zasadili vinograd u mjestu Mrakovi u Kiseljaku.  Vinogradi u središnjoj Bosni postaju tako uobičajena pojava koji demantira tvrdnje da vinova loza ne uspijeva na ovim prostorima, odnosno da joj je klima prehladna. „Ima u hladnijih klima u kojima grožđe uspijeva, recimo u Poljskoj, treba samo znati koja vrsta i na kojem tlu. Dakle važna je stručna pomoć koju imamo od samog početka i nastavljamo i dalje uz vinograd kojeg smo zasadili i kušaonicu koju planirano otvoriti uz vinograd“, kaže nam Goran Pejčinović.

20220812164342_IMG_9365.jpg

Foto: Vina Pejčinović

 

Na prvoj večeri „Kiss food fest“-a u Kiseljaku našlo se za svakoga ponešto, a uz hranu i piće uživalo se i u zvucima tamburice. „Ovo je prvi ovakav festival kojim smo željeli pokazati bogatstvo naše gastro ponude, počevši od kiseljačkih pogačica koji želimo zaštiti i pokrenuli smo tu proceduru jer se pripremaju samo na ovom prostoru uz našu mineralnu vodu, do drugih tradicijskih jela. Želimo i našim mladima pokazati što se to jelo nekad, koja su tradicionalna jela pripremale njihove bake“, kazao nam je Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak.

 

20220812171911_IMG_9403.jpg

Foto: Mladen Mišurić-Ramljak

 

 Trodnevni festival hrane „Kiss food fest“ kojeg organizira udruga „Šareno brdo“ uz potporu općine Kiseljak i suradnji s partnerima poput  tvrtke „Tilea“,  nastavlja se večeras uz pripremu i kušanje tradicionalnih jela, dok je  nedjelja rezervirana za najmlađe, uz kutak  s besplatnim palačinkama i Podravkinom Lino Ladom, maskotama i poklonima.

AP/artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.