× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Hrvatska

konobar-sezonci.jpg

Iako je zbog ukrajinske krize buking trenutačno usporen, Dubrovnik se priprema za sezonu, odnosno predsezonu koja obično počinje za Uskrs. I ove bi godine problem mogao biti nedostatak radne snage. Osobito kada je riječ o deficitarnim zanimanjima, ionako slabije plaćenima od prosječne plaće u turizmu.

S ljetnim redom letenja Dubrovnik je živnuo. Popunjenost zrakoplova oko 60%. U gradu je gotovo 2500 turista. Ostvareno je 70% noćenja u odnosu na rekordnu 2019. Prednjače domaći, Amerikanci, gosti iz BiH, Nijemci, javlja HRT.

Unatoč ukrajinskoj krizi pripreme za sezonu idu normalno. Pa i zapošljavanja. Poslodavci se okreću sajmovima poslova u zemlji, ali i u inozemstvu.

– Kako imamo cjelogodišnje poslovanje imamo ključan broj zaposlenih cijelu godinu, znači u stalnom radnom odnosu što se tiče priprema za sezonu to počinje dosta ranije, ide postepeno, zapošljavano i studente ako postoji interes obje strane, objašnjava Mia Miloslavić, voditeljica marketinga Hotela Hilton Imperijal Dubrovnik.

Najtraženije su domaćice, čistačice, sobarice, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, kuhari.

02.02.2022., Zagreb – Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o sjednici Odbora za nacionalu sigurnost govorio je premijer Andrej Plenkovic.

Dolores Lujić, povjerenica Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske iz Područnog ureda Dubrovnik, naglašava da su plaće u turizmu ispod prosjeka u Republici Hrvatskoj, a deficitarna zanimanja koja se traže svake sezone, su ispod prosječne plaće u turizmu. Sve je više uvozne radne snage iz dalekih zemalja.

– Prije smo bili ograničeni na susjedne zemlje, međutim sad imamo Indiju, Filipine nema više nikakvih ograničenja u pogledu radne snage. Radne snage nikad dovoljno, to će vam reći svi koji rade. Međutim, sezona se nekako odradi i uz nedostatak radne snage, kaže Lujić. Hotelijeri procjenjuju da će i ove godine u Hrvatskoj nedostajati između 30 i 35 tisuća sezonaca.

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Hrvatska

konobar-sezonci.jpg

Iako je zbog ukrajinske krize buking trenutačno usporen, Dubrovnik se priprema za sezonu, odnosno predsezonu koja obično počinje za Uskrs. I ove bi godine problem mogao biti nedostatak radne snage. Osobito kada je riječ o deficitarnim zanimanjima, ionako slabije plaćenima od prosječne plaće u turizmu.

S ljetnim redom letenja Dubrovnik je živnuo. Popunjenost zrakoplova oko 60%. U gradu je gotovo 2500 turista. Ostvareno je 70% noćenja u odnosu na rekordnu 2019. Prednjače domaći, Amerikanci, gosti iz BiH, Nijemci, javlja HRT.

Unatoč ukrajinskoj krizi pripreme za sezonu idu normalno. Pa i zapošljavanja. Poslodavci se okreću sajmovima poslova u zemlji, ali i u inozemstvu.

– Kako imamo cjelogodišnje poslovanje imamo ključan broj zaposlenih cijelu godinu, znači u stalnom radnom odnosu što se tiče priprema za sezonu to počinje dosta ranije, ide postepeno, zapošljavano i studente ako postoji interes obje strane, objašnjava Mia Miloslavić, voditeljica marketinga Hotela Hilton Imperijal Dubrovnik.

Najtraženije su domaćice, čistačice, sobarice, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, kuhari.

02.02.2022., Zagreb – Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o sjednici Odbora za nacionalu sigurnost govorio je premijer Andrej Plenkovic.

Dolores Lujić, povjerenica Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske iz Područnog ureda Dubrovnik, naglašava da su plaće u turizmu ispod prosjeka u Republici Hrvatskoj, a deficitarna zanimanja koja se traže svake sezone, su ispod prosječne plaće u turizmu. Sve je više uvozne radne snage iz dalekih zemalja.

– Prije smo bili ograničeni na susjedne zemlje, međutim sad imamo Indiju, Filipine nema više nikakvih ograničenja u pogledu radne snage. Radne snage nikad dovoljno, to će vam reći svi koji rade. Međutim, sezona se nekako odradi i uz nedostatak radne snage, kaže Lujić. Hotelijeri procjenjuju da će i ove godine u Hrvatskoj nedostajati između 30 i 35 tisuća sezonaca.

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.