ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
EKOLOGIJA

aktivisti.jpg

Građani i aktivisti Srednjobosanske županije (SBŽ) očekuju snažniju podršku predstavnika lokalnih institucija kako bi se zaštitile rijeke od izgradnje novih malih hidroelektrana (MHE) u toj županiji.

To su ključne poruke koje su prenijeli aktivisti okupljeni u Koaliciju za zaštitu rijeka u BiH tijekom sastanka s načelnikom Općine Travnik, Kenanom Dautovićem.

 Aktivisti podsjećaju kako je Vlada SBŽ-a putem resornog Ministarstva započela aktivnosti na izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana SBŽ-a 2005.-2025., kojim je predviđena izgradnja 37 novih MHE.

 - Po broju izgrađenih MHE u FBiH, SBŽ uvjerljivo vodi. U ovoj županiji je izgrađeno više od 30 MHE od ukupno 114 MHE koje su trenutno u pogonu diljem BiH. Ekocid, bahatost i grubo kršenje mnogobrojnih okolišnih propisa tijekom izgradnje ovih objekata u svojoj bazi djelovanja počivaju na korupciji i zastrašivanju lokalnih zajednica - istaknula je Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH".

Dodala je kako su posljedice po rijeke, poput Lašve i njezine pritoke Kozice već očigledne.

- Od dubokih, hitrih i čistih rijeka, koje su plijenile pažnju i ponos svojom ljepotom, nakon izgradnje MHE dobijemo stidljiv, gotovo u potpunosti suh riječni tok, trajno osiromašen gubitkom flore i faune, gdje se različite riblje vrste bore za opstanak - ustvrdila je Veljović.

Pomoću kampanje "Općine bez brana", članovi Koalicije za zaštitu rijeka u BiH nastoje motivirati načelnike općina diljem BiH da potpišu Deklaraciju "Općine bez brana", a koja se veže za Deklaraciju za zaštitu rijeka BiH.

Deklaraciju "Općine bez brana", nedavno je potpisao Stjepan Dujo, načelnik Novog Travnika, obavezavši se da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brana ili hidroelektrana na teritoriji ove općine bez konsultacija s građanima.

Tijekom sastanka, aktivisti su predložili Kenanu Dautoviću, načelniku Općine Travnik da također potpiše ovu Deklaraciju.

On je obećao kako će Deklaraciju predložiti za usvajanje Općinskom vijeću.

- Nadamo se da će Općinsko vijeće Travnik ubrzo usvojiti Deklaraciju i na taj način podržati stav građana Travnika i drugih lokalnih zajednica SBŽ-a - ističe Nina Kreševljaković, pravna savjetnica Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH".

 

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17