ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Nisu zaboravljeni

gromiljak_sjec.jpg

 

Župe Brestovsko i Gromiljaku imaju najviše poginulih branitelja u općini Kiseljak

Misom zadušnicom u župnoj crkvi Imena Marijina te polaganjem vijenaca i molitvom koju je pred Spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata župe Gromiljak predvodio vlč. Ilija Karlović, gromiljački župnik, danas, na prvu nedjelju u lipnju obilježen je Dan hrvatskih branitelja ove župe. Dan je to sjećanja na nesebičnu žrvu koju su u proteklom ratu podnijeli i hrvatski branitelji župe Gromiljak. Jedan od njih i Željko Bencun, koji je život na oltar Domovine položio u 27.-oj godini života.

„Hvala svima koji su se sjetili obilježiti ovaj dan kako bi svi skupa čuvali uspomenu na naše poginule branitelje i prenosili je mladima koji trebaju znati koliku su žrtvu podnijeli branitelji poput mog sina koji su dali ono najvrijednije, svoje živote“, kaže Ružica Bencun, majka poginulog hrvatskog branitelja Željka Bencuna. Iz župe Gromiljak ukupno je 49 hrvatskih branitelja koji su poginuli u Domovinskom ratu, kaže Nevenka Pravdić, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja općine Kiseljak.

„Poslije župe Brestovsko, župa Gromiljak u našoj općini ima najviše poginulih branitelja u Domovinskom ratu“, kaže Nevenka Pravdić, predsjednica Udruge koja okuplja obitelji poginulih branitelja u Kiseljaku.

Pored članova obitelji i suboraca poginulih, pripadnika vojnih postrojbi Oružanih snaga BiH koje baštine tradciju HVO-a te članova Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i hrvatskih političkih predstavnika općine Kiseljak, žrtvi poginulih branitelja župe Gromiljak poklonili su se i čelnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Srednjobosanske županije, na čelu s Dragom Smoljom, predsjednikom Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB.

„Jedna od naših temeljnih zadaća je obilježavati važnije datume iz Domovinskog rata i čuvati uspomenu na naše poginule branitelje. Jer dok je ljudi spremnih dati život za Domovinu, bit će i hrvatskog naroda na ovim prostorima. Najmanje što možemo je pokloniti se nesebičnoj žrtvi koju su dali naši poginuli i prenositi na mlade koje uključujemo i u rad Udruga tradiciju čuvanja važnosti Domovinskog rata za opstojnost hrvatskog naroda u BiH“, kazao je Smoljo.

Upravo je mjesec lipanj mjesec sjećanja na brojna stradanja i žrve koje su u proteklom ratu podnijeli Hrvati središnje Bosne i hrvatski branitelji. Ove su godine počeli s Danom sjećanja na poginule branitelje župe Gromiljak, a nastavljaju 8. lipnja obilježavanje godiišnjice stradanja i progona travničkih Hrvata.

thumbnail_20210606_120512.jpg

thumbnail_20210606_120235.jpg

thumbnail_20210606_115950.jpg

AP/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17