ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Želimo turizam, a ne vjetroelekrane

vlasic panor

Želimo turizam, a ne vjetroelekrane

        Mještani travničke Mjesne zajednice Paklarevo protive se gradnji dva vjetroparka na planini Vlašić, objavio je Dnevni avaz. Po riječima Marka Bokulića, mještanina i aktiviste, 40-ak vlasnika zemljišta angažiralo je odvjetnika koji će podnijeti zajedničku tužbu protiv Vlade Srednjobosanske županije. „Nismo protiv gradnje vjetroelektrana, ali jesmo protiv lokacije na kojoj je gradnja predviđena. Galica i Devećani nisu mjesta na kojima bi se trebale graditi vjetroelektrane jer su to turistička naselja. Zakon nalaže da moraju biti udaljene barem kilometar i pol od naseljenog mjesta, a na Galici imamo vikendice tik do mjesta na kojem bi se trebale graditi. Na tim područjima ugrozile bi biljni i životinjski svijet, stočarstvo, turizam! Vlašić je 2007. godine  proglašen parkom prirode. Bilo bi pogubno i za izvor Plave vode, jer je Vlašić na tom dijelu jedno veliko podzemno jezero. Umjesto da se ulaže u turizam, ovčarstvo, proizvodnju sira, oni bi pravili vjetroelektrane“, kazao je Bokulić za „Avaz“.

Prema pisanju ovog lista, oko gradnje vjetroelektrana na Vlašiću još nisu usuglašeni stavovi vladajućih stranaka na županijskoj razini. „Vlašić je jedan veliki prirodni resurs općine Travnik, Županije i smatramo da svaku odluku o izgradnji vjetroelektrana treba dobro razmotriti. Vlašić je ogroman prostor, oko 500 kilometara četvornih, pa se može naći prostor i za vjetroelektrane, ali ne tamo gdje hoće investitor ili gdje mu je najzgodnije. Ne smije se narušavati prirodni izgled planine i ne smije predstavljati smetnju turizmu“, izjavio je Bojan Domić, tajnik ŽO HDZ BIH ŽSB i ministar u Vladi ove županije. Predsjednik Vlade i dužnosnik SDA Tahir Lendo kaže kako sve mora biti u skladu sa zakonom. „Ne treba ništa zabranjivati što odobre lokalne zajednice uz pomoć struke, koja je izradila potrebne studije i projekte. Županija nikad nije izdala nijednu suglasnost za koncesiju ako prethodnu nisu dale lokalne zajednice. Mi smo legalisti i držat ćemo se svih procedura“, izjavio je Lendo.

Prema pisanju Dnevnog avaza, u slučaju izgradnje vjetroelektrana na Galici i Devećanima investitori su jedna privatna i tvrtka u državnom vlasništvu, a za područje Vlašića izdato je još nekoliko dozvola za gradnju vjetroelektrana.

 

atinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17