ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Općina Drvar

skola os drvar drvo

Općina Drvar, koja se nalazi u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, u blizini granice s Hrvatskom, po današnjem administrativnom uređenju ima specifičnu situaciju. Nakon Dejtonskog sporazuma, Drvar je podijeljen između dva kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, dok je periferna teritorija općine pripala entitetu Republika Srpska.

Urbani dio s administracijom općine pripada Kantonu 10, poznatijem kao Livanjski kanton, dok se 13 sela nalazi u sastavu Nacionalnog parka Una, što je podređeno upravi Unsko-sanskog kantona. Dio teritorije Drvara, čijih 70 posto zauzima šuma, pripao je RS-u i vodi se pod zvaničnim nazivom Istočni Drvar.

Većina stanovništva radi u gradskoj upravi s institucijama ili pak pronalazi posao u pilanama i uslužnim djelatnostima

Ipak, turizam bi mogao predstavljati najizgledniju izlaznu strategiju za Drvar. Kompleks spomen-obilježja “25. maj” nekada je, uz bogatu industrijsku proizvodnju, bio centar privređivanja i sigurno najveći turistički resurs u regiji. Općina Drvar posjeduje bogatu povijest i prirodna bogatstva, pogotovo šumsko. Upravo je šuma ponajveći prirodnim resurs ove općine koji, kao i druga prirodna bogatstva treba na vrijeme zaštiti od zagađenja a samim time i životnu sredinu.

Pozitivni primjeri

Stoga vesele određeni mali ali za ovu sredinu konkretno, pa i BiH kao cjelinu, značajni pomaci poput Osnovne škole Drvar koja je zahvaljujući potpori Ministarstva prostornog uređenja FBIH ali i projektima i financijerima poput UNDP-a prešla na energetski učinkovito poslovanje. Naime,  škola je prethodno renovirana u skladu sa pravilima energetske učinkovitosti a u posljednjem projektu  „Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika u Bosni i Hercegovini - LOW CARBON“ zamijenjen je i sustav grijanja odnosno instalirane su nove peći koje će ustanovu umjesto na drva, zagrijavati na pelet. Investicija je u sklopu samo ovog konkretno projekta iznosila preko 80 000 KM.

Cilj projekta je povećanje ulaganja u zgrade javne namjene sa niskom emisijom ugljika putem izrade i provedbe Nacionalnog okvira za niskoemisijska ulaganja u zgrade javne namjene, koji obuhvata integrirani paket politika, regulatorna, tehnička, informatička, financijska i menadžerska rješenja koja su kreirana u cilju rješavanja rizika i prepreka za investiranje.

 

Inače, na prostoru općine Drvar , upravo je Osnovna škola  jedna od energetski najprilagođenijih ustanova no Općina ima ozbiljne planove kada je ova tema u pitanju.

Prema riječima načelnica ove općine, Dušice Runić, između ostalih, radi se i na utopljavanju zgrade Općine. Trenutno je u tijeku realizacija prve faze i to u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša a projektom je planirana zamjena krova, radovi na fasadi i drugo.

„Iskazujem veliku zahvalnost svima koji su doprinijeli realizaciji projekta na Osnovnoj školi. Naime, dosta je velika potreba ali i razvijena svijest naših sugrađana u Drvaru glede ovog pitanja i to ne samo kada su u pitanju zgrade javne upotrebe. Naime, najmlađa stambena zgrada u Drvaru je stara 40 godina te imamo velike zahtjeve samih građana da se krene u obnovu dotrajalih objekata, zamjenu štetnih materijala te na koncu zgrade prilagode standardima  energetske učinkovitosti na korist svih, i samih stanara i lokalne zajednice. Naravno, kao i uvijek, problem su nam sredstva te smo kao lokalna zajednica čak radili i neke promotivne materijale a sve u svrhu potraživanja sredstava za ove projekte“ kazala je načelnica Runić.

DJI_0290.JPG

 

 

Utjecaj na životnu sredinu

Za potrebe pisanja teksta odnosno kao dio provjere utjecaja ovog projekta kroz online upitnik ispitali smo mišljenja učenika i djelatnika Osnovne škole Drvar o energetskoj učinkovitosti odnosno njenom utjecaju na lokalnu zajednicu.

U ovom mini istraživanju je sudjelovalo 105 sudionika odnosno 45 muških i 60 ženskih osoba odnosno 17 nastavnika te 88 učenika.

Njih 24 odnosno 24% se izjasnilo da im je poznat termin energetske učinkovitosti, 39% je odgovorilo negativno odnosno 37% da im je pojam djelomično poznat.

Ipak, 56% ih smatra kako je utjecaj energetske učinkovitosti na kvalitetu život velik a tek 19% da je nebitan. Slično prethodnom, 46% ispitanika misli kako su teme energetske učinkovitosti povezane sa očuvanjem životne sredine.

Drvar_2_after.jpg

 

Što se tiče konkretno provedenih mjera u njihovoj školi, 55% ih smatra zadovoljavajućim dok je svega 15% ispitanika sudjelovalo u nekom vidu edukacije koja za cilj ima pridonošenje energetskoj učinkovitosti kroz svakodnevno ponašanje, što opet nije iznenađujuće s obzirom da se radi uglavnom o učenicima osnovne škole.

Ipak, 30% njih je svjesno da i njihove navike utječu na učinkovitije korištenje energije na mjestu na kojem rade odnosno idu u školu dok je nešto više istih, 42%, u medijima primijetilo neki vid izvještavanja o provođenju ovih i sličnih mjera.

Na vjerojatno ključno pitanje upitnika, ono o utjecaju mjera provedenih u školi na cjelokupnu lokalnu zajednicu, čak 71% ispitanika se izjasnilo da nije sigurno, dok je 24% njih kazalo da se radi o pozitivnim učincima odnosno upoznatosti lokalne zajednice sa benefitima istih.

O konkretnoj upoznatosti lokalne zajednice o radovima u školi, 20% ispitanika se izjasnilo pozitivno odnosno 18% njih misli da javnost nije upoznata odnosno 62% da je djelomično upoznata.

Na koncu, 18% ispitanika smatra da su provedene mjere podigle svijest o zaštiti prirode, 15% njih misli da je javnost bolje upoznata s pojmom energetske učinkovitosti, 16% misli da je smanjena zagađenost a samo 7% da ove promjene ni u kojem pogledu nisu utjecale na životnu sredinu.

Drvar_After_6.jpg

 

 

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17