ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Vodovod i kanalizacija

obavijest vodovod kia

Obavještavamo cijenjene korisnke koji se snabdijevaju sa vodovoda Čubren na potezu Lepenica-Han Ploča da je:

prilikom izgradnjom  ceste Kiseljak - Sarajevo na potezu Kobiljača - Han Ploča  došlo do odlaganja materijala na izgrađeni cjevovod fi 63 Pehd koji snabdijeva objekte u vlasništvu korisnika B.G, N.L.B i I.Z  usljed čega je došlo slijeganja tla i puknuća cjevovoda, što je prouzročilo da  duži period područje Lepenice nije imalo redovito snabdijevanje vodom, usljed ogromnog  gubitaka vode na tom dijelu cjevovoda usljed čega  je dolazilo do pada pritiska vode  na području Lepenice.

Dana 15.10.2020 obilaskom terena sa vodoinstalaterom uz potok Grahovci  je primjećena  velika količina vode ispod nasipa. Pristupili smo zatvaranju istog ogranka obavijestivši korisnike sa tog dijela B. G  i I.Z da ćemo privremeno "bajpasom" prespospojiti cjevovod do sanacije odnosno izmještanja istog.

Tom prilikom  zatekli smo instaliran šaht i vodospremu manjeg kapaciteta sa prepumpnom stanicom izgrađen od NN lica, te smo predpostavili da je došlo do  neovlaštenog prikopčavanja na vodovodnu mrež, što je dovelo do nekontrolirane potrošnju vode za područje Kobiljače.

Angažmanom naših djelatnika u vremenu 15 i 30 pristupili smo zavrtanju ventila na priključnoj ogrlici u cilju zaustavljanja gubitka enormnih količina vode .

Provjerom stanja pritiska na vodovodnoj mreži u večernjim i u jutarnjim satima kod korisnika D. Ž. u  Žežalovu,  I. M , Ban brdo Lepenica i S. M. u Homolju potvrđeno nam je da se stanje popravlja što je potvrđeno i u jutarnjim satima od istih korisnika.

Iz istog se dalo zaključiti da smo locirali gubitak na vodovodnoj mreži.

Dana 16.10.2020 poslali smo ekipu vodoinstalatera da privremeno napravimo "bajpas" da korisnicim osiguramo redovno snabdijevanje vodom do sanacije kvara.

Međutim spriječeni smo u sanaciji istog od strane izvjesnog N. S. uz fizičke prijetnje i psovke prema djelatnicima J.P "Vodovod i kanalizacija" i vlasnika parcele na kojoj je izgrađen sekundarni vodovod, stoga smo bili prinuđeni tražiti  asistenciju komunalne inspekcije i policije za sanaciju vodovodne mreže i redovnog snabdijevanja korisnika koji su priključeni na vodovodnu mrežu.

Dana 19.10.2020 smo pristupili izgradnji kontrolnih vodomjera odnosno " zonski mjerača" na kojima je ustanovljeno dnevni gubitak od 150 m3 vode.   

 Člankom 80 Odluke o vodovodu i kanalizaciji propisano je:

"Iznad vodovodnih i kanalizacionih cjevovoda i podzemnih građevina nije dozvoljena izgradnja ili postavljanje bilo kakvih stalnih ili privremenih objekata-instalacije.U izuzetnim slučajevima Javno poduzeće može odobriti odstupanje od odredbi prethodnog stava.

Bez odobrenja J.P zabranjeno je iskopavanje, raskopavanje, skidanje, nasipanje i sl. zemljišta kroz koje prolaze vodovodne i kanalizacijske cijevi."

Člankom 28. „Sve opravke i izmjene na vodovodnim linijama od priključka sa glavne vodovodne cijevi do vodomjernog šahta vrši isključivo Javno poduzeće o svome trošku.

Ako je kvar nastao krivicom korisnika unutarnje vodovodne instalacije ili drugog lica opravku će izvršiti J.P o trošku počinitelja oštećenja.

Obzirom da smo spriječeni od strane vlasnika parcele Š.M i N.S i ne dobivanja suglasnosti za sanaciju istog  do daljnjeg smo sa vodovodnog sistema iskopčali ovaj sekundarni priključak u cilju redovnog snabdijevanja vodom područja Lepenice.

Također Vas informiramo  da smo u fazi izgradnje Zonski mjerača na svim sekundarnim vodovima u području Lepenice u cilju  kvalitetnijeg praćenja potrošnje i gubitaka vode  s ciljem kavlitetnog pružanja usluga vodosnabdijevanja.  

U cilju istinitog informiranja i potpune informacije našim korisnicima pristupili smo davanju ove obavijesti, stoji u obavijesti JP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Kiseljak

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17