ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Visoko, Jajce....

TecajZavidivici_09_2020_gss.jpg

Četvrtom vikend obukom Gorske službe spašavanja (GSS) Federacije BiH završen je još jedan Ljetni osnovni tečaj za gorske spasitelje.

Time je 30 polaznika, iz nekoliko stanica, dobilo status spasitelja pripravnika, sa početkom puta za obučavanje registriranog spasitelja.

- GSS FBiH sa matičnim stanicama Sarajevo, Visoko, Zenica, Bihać, Jajce, Zavidovići i Brčko bogatiji je za 30 novih spasitelja pripravnika na kojima je obaveza daljnjeg usavršavanja i sticanja znanja da bi stasali u kvalitetne i spremne gorske spasitelje– navodi GSS Team - FBiH.

Domaćin posljednje vikend obuke u ovogodišnjem tečaju bila je GSS stanica Zavidovići. Kanjon rijeke Krivaje je uvijek atraktivan, što je jedan od razloga da završetak obuke bude realiziran u mjestu Stipin Han kod Zavidovića. Polaznici tečaja su, kroz radni vikend, prošli teorijsko-praktični ispit kroz primjenu ljetnih tehnika spašavanja.

Simulacija kompleksnih akcija spašavanja unesrećenih zahtijevala je primjenu stečenog znanja u vertikalnom i horizontalnom transportu, odabiru adekvatnog transportnog sredstva za spuštanje unesrećenog sa nepristupačnih strmih terena, do sistema tirolke i spuštanja preko kanjona rijeke.

Taj vid spašavanja uključivao je i podršku tima na vodi, što je bio sastavni dio akcija. Polaznici su informirani o potrebama zadovoljavanja svih uslova za provođenje uspješne akcije - dobra organizacija, znanje, poštovanje strukture, ozbiljnost, predanost i timski rad.

Instruktori, kandidati za instruktore i registrovani spasioci pokazali su, tokom svih vježbi, nesebično zalaganje. Svaku priliku, tokom vježbi, koristili su za prenošenje znanja i učenje kandidata za pripravnike.

Kako je ovaj vikend provođena samo praktična obuka, izvedeno je nekoliko simulacija spašavanja tokom dana i noći što je znatno iskustvo za učenje polaznika tog tečaja, stoji u priopćenju.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17