ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Produžene dosadašnje mjere

goran cerkez
Foto: Goran Čerkez, člank Kriznog stožera FBiH

 
"Mi smo imali među tri najbolja odgovora u Europi, blagovremeno smo donijeli mjere i izbjegli smo prvi loš scenarij, što mnogim zemljama nije uspjelo. Važno je reći da smo u tom trenutku razmišljali i važno nam je bilo da ojačamo zdravstveni sustav, ali smo u to vrijeme zatvaranja pokušali educirati stanovništvo o virusu. Kad su posljednje mjere donesene imali smo izuzetno dobru situaciju", kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez prisjećajući se restriktivnih mjera.

Istakao je da su trenutne mjere efikasne i kvalitetne, te da u velikoj mjeri ograničavaju život i ekonomiju, kao i da bi restriktivnije bile pogubne.

"Ako bi došlo do zatvaranja koje smo imali, došlo bi u pitanje kako preživjeti i živjeti uopće. Ne vjerujemo da ćemo ih više uvoditi jer to izgleda neće biti praksa niti jedne zemlje u Europi i svijetu. Zbog toga pokušavamo zajednički napraviti front da svi uložimo napore i ispoštujemo ove preporuke jer će one biti garancija da će ekonomija moći raditi makar u ovom obimu. Nepoštivanje mjere će dovoditi do velikog broja zaraženih ljudi, ispaštat će nam proizvodni pogoni i mnogi sektori, svakim danom će biti teže. Ovo nije pitanje samo zdravstva, ovo je pitanje zajdničkog djelovanja", rekao je Čerkez.

Naveo je da se očekuje jači angažman policije i inspekcija na terenu, a taj posao je nadzor nad implementacijom donesenih mjera.

"Sutra imamo sastanak predstavnika FUP-a, Federalne uprave za inspekcijske poslove i Kriznog stožera na poziv premijera gdje očekujemo početak jednog jačeg uključenja svih kako bi mjere bile praćene i kontrolirane. Stanje kakvo je danas je teško, ali je još uvijek pod kontrolom. Broj smrtnih slučajeva pokazuje ozbiljnost, sve više je mladih zahvaćeno virusom, to znači da virus ne bira, ali mi možemo izabrati da li ćemo ići na rizična mjesta ili nećemo i da li ćemo se ponašati prema preporukama ili nećemo. Jedina mjera koju možemo donijeti u narednom razdobljuu jeste zabrana okupljanja, umjesto sadašnje dozvole za 100 osoba na otvorenom i 50 u zatvorenom prostoru", naveo je Čerkez.

Kazao je da je suradnja s kriznim stožerima dobra, ali da kapaciteti koje imamo na raspolaganju nisu dovoljni za odgovor na Covid.

"Ono što nas muči sa županijama a i svim drugim institucijama je to što još uvijek nema adekvatne primjene ni člana zakona ni nadzora nad primjernom mjera na nivou županija.

Nijaz Uzunović, glavni federalni sanitarni inspektor, istakao je da najveći problem FUIZP-a nedovoljan broj ljudi koji bi vršili nadzor.

 

izvor:klix.ba

0
0
0
s2sdefault
  • ecos 5
  • mix pelet

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17