Imamo li problema s pretilošću, trebali bismo zaviriti u smočnicu. Koje namirnice kupujemo i spremamo i što zapravo jedemo? Nije svejedno što konzumiramo samo zbog neželjenih kilograma, već i zbog zdravlja općenito. Zato je vrlo bitno znati koje bismo namirnice trebali izbaciti iz prehrane, a kojima bismo svakako trebali naći mjesto u smočnici ili kuhinji.
5 NAMIRNICA KOJE SE TREBAJU NAĆI U SVAKOJ KUHINJI
- MRKVE- Ova namirnica vrlo je ukusna i zdrava, ali ujedno je zadužena za zaštitu kože od djelovanja štetnih slobodnih radikala i sunca. Već sama njezina boja ukazuje da je bogata beta-karotenom, čime osigurava lijep, ravnomjeran i postojan brončani ten. Stoga je sada idealno vrijeme da je uvrstite u svoju prehranu i odaberete neke od kozmetičkih poslastica upravo na bazi ovog povrća.
- SARDINE- Pakovanje od 80 g sardine sadrži čak 23 grama proteina! Imajte u vidu da je preporučena dnevna doza od 24 do 28 grama ove veoma značajne materije. Odličan su izvor vitamina B12, vitamina D, kalcija i selena. Vitamin B12 je posebno važan, budući da su studije pokazale da čak 40% ljudi pati od njegovog nedostatka.
- MASLINOVO ULJE - Maslinovo ulje ublažava bol u mišićima. Možete ga ugrijati i lagano umasirati na bolno mjesto. Ono djeluje na hemoroide, upalu pluća, kožna oboljenja, prhut, ekcem, psorijazu i gljivične infekcije uključujući lišajeve. Osim toga, maslinovo ulje povećava seksualnu želju.
- ORAH - Prema procjenama je samo četvrtina šalice oraha izvor 90 % dnevnih potreba omega-3 masnih kiselina koje štite srce smirujući upale te drži razinu kolesterola u normalnim granicama. Orasi sadrže arginin, esencijalni aminokiselinu koja smanjuje visoki tlak. Ova omiljena grickalica sadrži četiri do 15 puta više vitamina E nego drugi orašasti plodovi, a osim što štiti srce i krvne žile, ovaj je vitamin jednako dobar za plodnost.
- AVOKADO - Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama. Osobe koje žele smršaviti često izbjegavaju avokado jer navodno sadrži mast, što je mit. Nezasićene masne kiseline su dobre za zdravlje pa i za mršavljenje jer sprječavaju prejedanje. Avokado u maloj mjeri sadrži i zasićene masne kiseline. Sadrži čak 3 puta više kalija i kalorija od banane. Ostale vrijedne tvari su željezo, bakar, fosfor i magnezij. Avokado je jedan od najboljih izvora vlakana među svim voćem i povrćem. Bogat je vitaminom A, folnom kiselinom, vitaminom C i E, kalcijem, željezom i kalijem.
5 NAMIRNICA KOJE TREBATE IZBACITI IZ SVOG JELOVNIKA
- LEDENI ČAJ – Premda u svom nazivu sadržava riječ „čaj“ pa biste mogli pomisliti da ima veze sa zdravim, međutim u ledenom čaju ne možete pronaći ništa zdravo osim čistoga šećera.
- GAZIRANI SOKOVI – Ne nude ništa osim mnoštvo kalorija, a vrlo su nezdravi za cjelokupni organizam.
- PIZZA - Rafinirano brašno skuplja se u arterijama i dovodi do debljanja. Topljeni sir jednako tako.
- VOĆNI JOGURTI - Također puni šećera. Umjesto voćnih jogurta kupite običan jogurt koji možete upotpuniti svježim voćem.
- BIJELI KRUH - Radi se od rafiniranog brašna i nema energetsku vrijednost, a osim toga pun je šećera i prerađenih sastojaka.
Nikolina J/artinfo.ba