• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

dzemal softic

Tiho, kako je i živio, s ovog svijeta jučer je u svom domu u Bilalovcu kod Kiseljaka otišao Džemal Softić Džek (52), književnik, novinar, humanista, estradni menadžer, voditelj kulturno-sportskih manifestacija, radio i TV voditelj, jednom riječju - ljudina, prenosi Avaz.

Time su brojni prijatelji i poznanici izgubili još jednog vrijednog i istinskog majstora koji je svojim perom, i kao novinar i kao književnik, znao da piše vrlo tople priče, novinske članke... I „Dnevni avaz“, čiji je on bio dugogodišnji dopisnik, izgubio je vrijednog saradnika.

Duga i teška bolest nije mu dala mira. No, on se šutljivo borio s njom. Prijatelji i poznanici su različitim humanitarnim akcijama i koncertima, kakve je on mnogo puta organizirao za druge, prikupljali pomoć za njegovo liječenje.

Ovom dobričini, kojeg su s pravom zvali „dobra duša bosanska“, dijagnosticiran je karcinom kičme i krvi i pred njim je bila teška i mukotrpna borba za ozdravljenje. Borba koju on nije uspio dobiti.

Po broju različitih aktivnosti kojima se bavio, Džemal Softić Džek je mogao ući u Ginisovu knjigu rekorda. Bio je književnik, novinar, humorista, humanista, tekstopisac, organizator i voditelj različitih kulturno-zabavnih i drugih manifestacija, recenzent, ali prije svega dobar drug i prijatelj koji je, u svako doba, drugima bio spreman priteći u pomoć.

Svoje pjesme, aforizme, epigrame i druge humorističke priloge objavljivao je u brojnim bosanskohercegovačkim listovima, radio i televizijskim emisijama, portalima, a na brojnim estradnim i humanitarnim priredbama, kao voditelj i humorista, uspješno je zabavljao publiku.

Osim knjige aforizama i epigrama „Džekizmi“, iza njega su i autorska djela sa sličnom tematikom: „Trn u rahatlokumu“, „Iskren smijeh nije grijeh“, „Veseli ljudi bolje vide“, “Ako ste bistri, nemojte mutiti vodu“, „Postani bolji čovjek“, ukupno 13 knjiga. Zastupljen je u „Antologiji EX YU aforizama“, a kao koautor i u knjigama poezije „Bobarsko biserje“ i „Pjesme plavih zvijezda“.

Napisao je i vlastitu zbirku poezije „I kad odem, ostat ću“. Mnogi njegovi stihovi obučeni su u muzičko ruho i nalaze se u repertoaru brojnih estradnih zvijezda, a neke od pjesama prevedene su i na romski jezik. Utemeljitelj je nagrade „Džek popularnosti“, u okviru koje je on promovirao one koji su u različitim vidovima djelatnost ostvarivali značajne rezultate. On je čovjek kojeg je, jednostavno, trebalo imati za prijatelja i druga. Bez trunke zlobe i zavisti, uvijek je bio spreman pomoći drugima, ne gledajući koliko će u tom naumu imati vlastite štete.

Dženaza će se obaviti u petak, 20. rujna, u njegovom Bilalovcu, poslije ikindije-namaza.

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17