ramazan top kis

 

 Od danas će ramazanski top označavati kraj posta i u Visokom i Kiseljaku, a od početka ramazana top se čuje i u Hadžićima i Fojnici.

Radi se o donaciji Grada Sarajeva.

- Nastavljamo sa oživljavanjem lijepe tradicije i jedinstvene turističke atrakcije u bosanskohercegovačkim čaršijama. Ovakav način označavanja početka iftara postao je neodvojivi dio našeg identiteta i razamanskog ugođaja u glavnom gradu BiH, a već sada tu praksu oživjeli smo u velikom broju bh. gradova. Važno je da se naša tradicija, naš ramazan, ali i Bošnjaci i naša Bosna čuju, vide i osjete što snažnije i što više na svakom pedlju ove zemlje - rekao je gradonačelnik Abdulah Skaka za Fenu.

Top je predstavnicima Medžlisa islamske zajednice Kiseljak uručio gradonačlenik Sarajeva Abdulah Skaka u mjestu Gornji Palež odakle će se vršiti ispaljivanje. Skaka je iskoristio ovu priliku da porazgovara sa predstavnicima MIZ Kiseljak, te da čuje priču od glavnog imam o topu koji se ranije koristio za ove svrhe.

- Ranije smo imali tobdžiju koji je ovako obilježavao početak iftara, odnosno vrijeme iftara. Prema informacijama koje smo dobili od džematlija iz Paleža top je punio i ispaljivao Mujić Salkan. On je koristio taj top jako dugo, dok se na kocu top nije raspao oko 1960. godine. Potom smo došli na ideju da ponovo nabavimo top, te smo stupili u kontakt sa Gradom Sarajevom i gradonačelnikom Skakom koji nam je poklonio ovaj top, objasnio nam je Kenan ef. Bajrić, glavni imam MIZ Kiseljak.

Okupljeni su iskoristili ovu priliku da isprobaju top, a džematlije će već danas u 20:14 sati u Kiseljaku nakon skoro 60. godina ponovo čuti pucanj koji će označiti vrijeme iftara.

Za paljenje baruta u topu zaduženi su mještani Gornjeg Paleža koji su vrlo rado prihvatili ovu odgovornost, prenosi novum.ba

 

IMG_6267 [Rezolucija ekrana].jpg

 Foto.novum.ba

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17