ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

nogometasice

Sportom do zdravlja

Internacionalna zabavna škola nogometa za djevojčice službeno je otvorena u Travniku, a organizatori predvođeni Sportskim savezom Srednjobosanske županije, očekuju da će, osim promoviranja sportskog duha, dugoročno doprinijeti unaprijeđenju tjelesne aktivnosti, ishrane i zdravlja djece..

Predsjednik Sportskog saveza SBŽ-a Mirsad Ibrišimbegović kazao je da ovaj program traje 11 godina i da je dobar temelj za organiziranje sličnih aktivnosti u ostalim područjima BiH.

Moramo biti svjesni da su ova djeca naša budućnost, a ova škola je pokazatelj da djeca mogu biti uključena u sport ukoliko se potrudimo da im to omogućimo, kazao je Ibrišimbegović.

Sa radionicom pravilne ishrane, u školi nogometa sudjeluje i Zavod za javno zdravstvo SBŽ-a, a osnovni cilj je educiranje djevojčica o principima zdrave ishrane i važnosti tjelesne aktivnosti kao temelja dobrog zdravlja i pravilnog razvoja.

Predstavnica Zavoda Amra Mehmedbegović-Živanović istaknula je da su dosadašnja istraživanja među polaznicama škole nogometa pokazala da više od 23 posto djevojčica ima povećanu tjelesnu težinu, a pet posto je pretilih.

Samo povećanje težine predstavlja direktni rizik za nastanak bolesti poput ateroskleroze, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i nekih vrsta malignih bolesti, kazala je Mehmedbegović-Živanović.

Naglašavajući da je cilj motivirati što veći broj djece na bavljenje sportom, tajnica Sportskog saveza SBŽ-a Amela Lolić upozorila je da u mnogim područjima BiH djeca za to nemaju dovoljno uvjeta.

Jako je slaba infrastruktura i to je dokaz da nemamo dovoljno uvjeta. Primjerice, Travnik kao sjedište županije nema adekvatnu dvoranu za bavljenje sportom, a ovo gdje se danas nalazimo je dvorana Osnovne škole. Potrebne su dvorane u mjesnim zajednicama, za koje nisu potrebni veliki troškovi, jer samo na takav način, stvaranjem infrastrukture i radom sa mladima, možemo napraviti iskorak u sportu, kazala je Lolić novinarima.

Internacionalna zabavna škola nogometa za djevojčice trajat će u Travniku do 26. kolovoza, a njen organizator je Sportski savez SBŽ-a zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo SBŽ-a, projektom OFFS Republike Hrvatske i Centrom za edukaciju mladih Travnik.

ap|artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17